Valmieras Ziņas

ZAAO aicina uzlabot bioatkritumu šķirošanas paradumus

Lasīšanas laiks: 3 min

SIA “ZAAO” turpina rūpēties par videi draudzīgu un ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanu, piedāvājot iedzīvotājiem bioatkritumu šķirošanas pakalpojumu. Lai konteineri kalpotu ilgāk, būtu tīri un bez nepatīkamām smakām, ir svarīgi ievērot dažus būtiskus noteikumus un pareizi šķirot atkritumus, portālu “Valmieras Ziņas” informēja SIA “ZAAO” Sabiedrisko attiecību vadītāja Dina Lukaševiča-Lāce.

Ko drīkst mest bioatkritumu konteinerā?

  • Pārtikas atkritumus – cietos piena produktus, gaļas, zivju un citu dzīvnieku izcelsmes produktus (asakas, olu čaumalas), miltu izstrādājumus, augļus, dārzeņus, kafijas un tējas biezumus.
  • Dārza atkritumus – lapas, ziedus, nezāles, pļautu zāli, zarus un saknes līdz 2 cm diametrā.

Ko nedrīkst mest bioatkritumu konteinerā un kāpēc?

  • Bīstamos atkritumus, piemēram, baterijas, akumulatorus, krāsas, šķīdinātājus, pesticīdus, augu aizsardzības līdzekļus un medikamentus. Šie priekšmeti satur toksiskas vielas, kas var piesārņot kompostu, kaitēt videi un apdraudēt cilvēku un dzīvnieku veselību.
  • Būvgružus, tādus kā ķieģeļi, cementa bloki, stikls, metāls un celtniecības putas. Tie ir pārāk smagi un traucē kompostēšanas procesu, jo nav bioloģiski noārdāmi.
  • Sadzīves atkritumus, piemēram, papīru, kartonu, plastmasu, metālu un stiklu. Lai gan šie materiāli ir šķirojami, tie nav piemēroti bioatkritumu konteineram, jo nesadalās bioloģiskā veidā un piesārņo kompostu.
  • Mājdzīvnieku izkārnījumus un pakaišus. Šādu atkritumu sastāvā var būt patogēni, kas ir bīstami veselībai un negatīvi ietekmē kompostēšanas procesu.
  • Akmeņus, smiltis un pelnus, jo tie nesadalās un var radīt problēmas komposta kvalitātei.
  • Autiņbiksītes un higiēnas piederumus, kas satur sintētiskus materiālus. Tie nav bioloģiski noārdāmi, tāpēc nav piemēroti kompostēšanai.
  • Šķidrumus, tostarp eļļas, marinādes, mērces, kompotus, pienu un kefīru. Šķidrumi konteinerā rada pārmērīgu mitrumu un izraisa nepatīkamas smakas. ZAAO konteineri ir aprīkoti ar ventilācijas caurumiem un apakšējo režģi, kas palīdz izvadīt lieko mitrumu un nodrošina efektīvu gaisa cirkulāciju. Ja atkritumi ir pareizi šķiroti un konteinerā nav šķidrumu, ventilācijas sistēma ļauj tiem dabiski izžūt, samazinot masu un novēršot smakas.

Lai konteinerus uzturētu tīrus un sausus, jāievēro vairāki nosacījumi.

  • Izmantojiet bioloģiski noārdāmus maisiņus! Tie palīdz samazināt tiešu atkritumu saskari ar konteinera iekšpusi un novērš netīrumu uzkrāšanos. Šos maisiņus var iegādāties visos ZAAO EKO laukumos, mūsu Klientu apkalpošanas centrā Valmierā, kā arī pasūtīt ar pakomātu starpniecību. Svarīgi pārliecināties, ka biokompostējamajiem maisiņiem ir atsauce uz EN 13432 standartu.
  • Novietojiet konteineru ēnainā vietā! Karstums paātrina bioloģisko atkritumu sadalīšanos un smaku veidošanos. Novietojot konteineru ēnā, samazinās temperatūra tā iekšpusē, kas aizkavēs atkritumu pūšanas procesu.
  • Saistiet mitrumu ar sausiem materiāliem! Pirms atkritumu ievietošanas konteinerā, pārliecinieties, ka tajos nav lieka šķidruma. Pievienojiet sausas koku lapas, zāles pļāvumus vai ietiniet atkritumus avīzes lapā, lai absorbētu lieko mitrumu un nodrošinātu ventilācijas sistēmas efektīvu darbību.
  • Regulāri tīriet un uzturiet konteineru sausu! Ieteicams konteineru regulāri iztukšot un izskalot ar ūdeni, lai noņemtu atkritumu atlikumus un novērstu smaku veidošanos. Pēc iztukšošanas konteiners ir jāizžāvē.

Apzinoties, ka reizēm var rasties izaicinājumi un neskaidrības, ZAAO speciālisti vienmēr ir gatavi sadarboties un meklēt labākos risinājumus. Mūsu kopīgais mērķis ir samazināt atkritumu apjomu un veidot tīrāku vidi. Ar iedzīvotāju iesaisti un sadarbību mēs varam turpināt virzīties uz ilgtspējīgām izmaiņām, kas pozitīvi ietekmēs visu sabiedrību.

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri