Valmieras Ziņas

VUGD: Noslīkšanas galvenais iemesls ir šoks

Lasīšanas laiks: 6 min

Nav noslēpums, ka, atrodoties pie ūdens, par savu drošību jādomā visu gadu, taču drošības dienesti uzsver, ka tieši vasarā, kad siltajās dienās atpūtnieki veldzi dodas meklēt tuvākajās peldvietās, ir divkārt jādomā par savu drošību. Jau stāstīts, ka šovasar no Gaujas izvilkts noslīcis vīrietis un arī Burtnieka ezerā dzīvību zaudējis kāds makšķernieks.

Lai noskaidrotu, kas cilvēkiem būtu jāņem vērā, dodoties atpūsties pie ūdeņiem,  portāls “Valmieras Ziņas” sarunājās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Valmieras reģiona brigādes inspektori Lieni Kaužēnu.

Kādas prioritātes VUGD darbā ir vasaras sezonā?

Visbiežāk tie ir glābšanas darbi. Bieži vien ir problēmas iekļūt mājoklī. Protams, problēmas ar mājdzīvniekiem. Sezonā ļoti izteiktas ir problēmas ar cilvēkiem, kas atrodas pie ūdeņiem.

Kas būtu jāņem vērā cilvēkiem, atrodoties pie ūdens?

Būtu jāievēro, ka, pirms lekt ūdenī, jāiekāpj ūdenī un jāpārliecinās, cik tas ir droši. Pie viena organisms pierastu pie temperatūru maiņas, kas ir starp gaisu, ūdeni un cilvēka organisma temperatūru. Nepeldēties alkohola reibumā, kas bieži vien mēdz būt par iemeslu šādiem nelaimes gadījumiem. Ieteicams peldēties arī atbilstošās vietās, tur, kur ir ierīkotas peldvietas.

Kādas kļūdas atpūtnieki pie ūdens pieļauj visbiežāk?

Mēs esam sakarsuši, pieskrienam pie ūdens – cik jauki ir ātri atveldzēties! Lecot iekšā, rodas šī temperatūru starpība starp gaisu, ūdeni un cilvēka temperatūru, un organismā iestājas šoka stāvoklis. Tas ir visbiežākais iemesls, kāpēc notiek slīkšanas gadījumi. Organisms nespēj tik strauji adaptēties pie jaunās temperatūras, un aizsargreakcija ir krampji vai bezsamaņa.

Vai tas, ka šogad ir vēsa vasara, kaut kā ietekmē to, ka cilvēki dodas atpūsties pie ūdens un cik daudz nelaimes tur notiek?

Neteikšu, ka vasara būtu vēsa. Šogad nav bijis izteikti ilgstošs karstums, bet ir vērojamas krasas temperatūru maiņas. Tad, kad temperatūra ir zemāka, tad nelaimes notiek mazāk, bet tad, kad temperatūra strauji ceļas uz augšu, tad tieši tajā momentā ir vislielākais risks gūt traumas.

Vai vecāki izglīto savus bērnus par to, kā uzvesties, atpūšoties pie ūdens?

Manuprāt, nē. Varētu teikt – 50 pret 50. Tie, kas neprot uzvesties, nenozīmē, ka viņiem vecāki nav stāstījuši. Viņi pietiekami labi nav izskaidrojuši, cik tas ir bīstami.

Bērns bieži vien zina, ka nedrīkst strauji doties iekšā ūdenī, bet viņam nav izskaidrots, kāpēc.

Bērni bieži vien paši uzskata, ka cilvēks slīkst, jo sarijas ūdeni. Netiek izskaidrots, ka ne jau tāpēc slīkst. Iemesls lielākoties ir krasā temperatūras maiņa un arī slikta fiziskā sagatavotība, pārpūle. Vispirms organismam ir šoka stāvoklis uztraukuma, pārpūles vai temperatūru starpības dēļ. Pēc tam ir slīkšana tāpēc, ka nenotiek kustība.

Vai bērnu zināšanu trūkums atspoguļojas arī ciparos?

Man šobrīd nav pieejami šādi dati, bet, manuprāt, vairāk ir problēmas ar pieaugušajiem.

Tātad pieaugušie arī to nezin?

Jā. Kā spilgts piemērs – kūlas ugunsgrēki. Kūlas ugunsgrēka laikā atrod mirušu cilvēku. Kā jūs domājat, no kā viņš ir nomiris? Vispirms viņš ierauga, ka ir kūlas ugunsgrēks. Viņš dodas to dzēst. Sāk dzēst, rodas uztraukums.

Lielākoties visiem viņiem no uztraukuma organismā iestājies šoks.

Vecāka gada gājuma cilvēkiem un arī jaunākiem, kuriem ir sirds slimības, ir vai nu infarkts, vai kādas citas sirds darbības problēmas. Tas ir cēlonis, kāpēc viņš nomirst. Pēc tam pats pēdējais ir saelpoties šos degšanas produktus – dūmus – un tad apstājas elpošana, un viss. Ja viņi tur ir palikuši un degšana turpinās, tad viņi ir tajā vietā tādi, kādus mēs viņus atrodam.

Neviens neiedomājas, ka tas notiek pārpūles dēļ. Cilvēkam, kurš nav fiziski sagatavots, dzēst ir ļoti smags fiziskais darbs.

Vai bieži ir negadījumi, kas notiek tādēļ, ka cilvēki ir alkohola reibumā?

Diemžēl, jā. VUGD šādu statistiku gan nevāc. VUGD vāc statistiku par izglābtajiem, tas ir, dzīvajiem un mirušajiem. Vēl ir atsevišķa statistika par bērniem. Tā ir citas iestādes kompetence, noskaidrot, vai viņš ir alkohola reibumā vai nē, bet pārsvarā šīs nelaimes notiek šī iemesla dēļ.

Līdzīgi varētu teikt, ka nelaimes ar bērniem notiek, jo vecāki nav izglītojuši un nav īstajā brīdī paskatījušies.

Jā, tās ir tās divas lietas. Kā jau iepriekš minēju, bērniem stāsta, bet viņi to neuztver. Vecāki varbūt kaut ko stāsta tā, starp citu, garām ejot vai uz veikalu ejot iepirkties. Pirms tam bērnam ir apsolīts, ka bērnam nopirks saldējumu, un mamma mēģina stāstīt, bet bērns jau domā tikai par to saldējumu. Kad vēlāk pārrunā, viņš atceras, ka kaut ko stāstīja kādā momentā. Vai arī bieži vien savos tuvākajos neieklausās – ai, ko atkal tā mamma tur stāsta.

Bieži vien no malas nāk cilvēks skaidrot pirms vasaras sezonas parunāt par drošību uz ūdeņiem, mežā un pļavā, kas ir VUGD redzeslokā, tad es redzu, ka tie bērni ar daudz lielāku interesi klausās nekā tad, kad viņiem vecāki stāsta.

Vai patiess ir princips – jo pieredzējušāks peldētājs, jo viņš ir pārdrošāks, jo lielāka iespēja, ka noslīks viņš nevis peldēt nepratējs?

Jā, bieži vien tas arī ir par iemeslu. Tāpēc mēs brīnāmies, ka sportisti noslīkst. Viņi ir ļoti pārliecināti par sevi. Tieši fiziski attīstītajiem, spēcīgajiem zūd šī piesardzība, kāpēc vajadzētu pārliecināties par vietu, kur viņi dodas peldēt, un pārvērtē spējas.

Vai ir notikuši kādi negadījumi, kas saistīti ar laivām un ūdenstransporta līdzekļiem?

Jā, gadās. Bet organizētos pasākumos negadījumu ir daudz mazāk. Nesaku, ka viņu nav, bet viņi ir daudz mazāk, jo šajos pasākumos laivotāji tiek instruēti.

Ja gadās nelaimes, tad tie ir gadījumi, kad nespēj novērtēt straumi. Valmierā ir Kazu krāces – kā pārkļūt tām pāri? Reizēm gadās, ka vējš maina virzienu, rodas straumes, viļņi, laiva maina savu virzienu. Tad cilvēkam rodas iekšēja panika. Tās rezultātā var laivu apgāzt. Bet šādi negadījumi vairāk gadās individuāliem ceļotājiem vai arī makšķerniekiem.

Kas šiem cilvēkiem būtu jāņem vērā?

Protams, pirmais ir glābšanas vestes. Laba lieta ir arī peldriņķis. Tās lietas, kas peld un turas virs ūdens. Arī tās pašas drēbes, kad tās ieliek slēgtos traukos. Ir redzēts, ka muciņās ieliek. Viņās nav liels smagums, un šī muca peld pa ūdens virsmu, ir arī iespēja tai pieķerties, ja kaut kas atgadās.

Tātad negadījumos cilvēki bieži vien ir aizmirsuši par tik vienkāršu lietu kā glābšanas veste?

Jā, aizmirst. Pirmkārt, tā traucē. Traucē airēt un nosauļoties. Bieži vien arī traucē, jo mašīnā trūkst vietas, kur paņemt viņu līdzi. Pēc tam arī laivā ir šis ierobežojums. Neaizdomājas, ka tomēr tas ir vajadzīgs.

Ko vēl cilvēki, braucot ar laivām, piemirst izdarīt?

Viņiem ir tā doma, ka ar mani nekas nenotiks, līdz ar to viņi aizmirst, ka vajag nodrošināties ar šo vesti. Vajag padomāt arī par kādu saziņas līdzekli. Nodrošināties ar, piemēram, mobilajiem telefoniem, kuri ir ielikti kaut kādos slēgtos traukos. Cilvēks var būt prātīgs, piesardzīgs, visu apsvērt un izdomāt. Viņš alkoholu nelieto un nav pārgalvīgs, bet, pieņemsim, laiva var uzdurties uz zem ūdens esoša aizlūzuša zara. Tātad pārdur laivu, tajā sāk tecēt ūdens, un tajā vietā krasts ir tālu. Ir cilvēki, kas paši teikuši, ka bijis ļoti labi, ka līdzi celofāna maisiņā bijis mobilais telefons un varēja nodot informāciju par to, kur viņi atrodas.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Meklējam nepilna laika privāto pavāru Valmierā Mēs esam ģimene (2 pieaugušie un 1 bērns), kas meklē atbildīgu un aizrautīgu privāto pavāru regulārai sadarbībai. Pavārs parūpētos par gardām un veselīgām maltītēm mums, savukārt mēs nodrošinātu aptuveni 10 stundu darba slodzi nedēļā un iespēju papildus nopelnīt. Pavāra pienākumi: Izveidot sabalansētu un daudzveidīgu ēdienkarti, ievērojot iepriekš sagatavotus uztura speciālista ieteikumus, ģimenes individuālās vēlmes un uztura ierobežojumus. Katru nedēļu izveidot sarakstu ar produktiem, kas būs nepieciešami ēdienu pagatavošanai, norādot precīzu sastāvdaļu daudzumu Pagatavot 2 maltītes katrai dienai (pusdienas un vakariņas) divreiz nedēļā 3 dienu periodam Ik pa laikam eksperimentēt ar garšām, radot jaunas un interesantas maltītes un uzklausot ģimenes ieteikumus Sniegt norādījumus ģimenei par produktu uzglabāšanu un uzsildīšanu. Pavāra kompetences: Profesionālā pavāra izglītība, kas ietver kursu par pārtikas higiēnu un drošību Vēlama vismaz 1-2 gadu praktiskā pieredze ēst gatavošanā Izpratne par uztura plānošanu, kā arī spēja piemeklēt veselīgas produktu alternatīvas un risinājumus Pieredze ēdienu sagatavošanā vairākām maltītēm vienlaicīgi, kā arī zināšanas par tā uzglabāšanu, uzsildīšanu Spēja pielāgoties plānojot ēdienkarti, ņemot vērā atsauksmes un uztura speciālista ieteikumus Augsta atbildības sajūta, punktualitāte un spēja precīzi plānot nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu, tādējādi optimizējot pārtikas budžetu un izvairoties no ēdiena izmešanas Zināšanas par darba higiēnu, kā arī spēja uzturēt tīru un sakārtotu vidi Laba darba ētika - pieklājīga, cieņpilna un draudzīga attieksme, kā arī vēlme sadarboties Mēs piedāvājam: Atalgojumu 7–10 eiro stundā (atkarībā no pieredzes un kvalifikācijas). Darba slodzi aptuveni 10 stundas nedēļā Iespēju plānot darba laiku un gatavot sev ērtā laikā Sadarbību ar profesionālu uztura speciālistu Veiksmīgas sadarbības rezultātā, iespējamas sadarbības arī ar citām ģimenēm Lai pieteiktos, lūdzu, nosūti uz epastu: diana.bralite@gmail.com CV; Īsu aprakstu par to, kāda ir Tava līdzšinējā pieredze ēdināšanas jomā Gaidām Tavu pieteikumu un ceram uz garšīgu sadarbību!

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri