Valmieras Ziņas

Viss ģeniālais ir vienkāršs – trīs sildošas receptes

Lasīšanas laiks: 4 min

Teicienu – viss ģeniālais ir vienkāršs – var attiecināt teju uz jebkuru dzīves situāciju, tai skaitā arī uz maltītes gatavošanu. Viss slēpjas ierastu produktu neierastā apvienojumā, tāpēc, lai atvieglotu ikdienu, veikalu tīkls “Mego” piedāvā trīs receptes, kurās izmantoti veikalu plauktos viegli pieejami produkti.

Zema tauku satura jogurta polenta

jogurta-polenta

Lai arī polenta izklausās mazliet sarežģīti un mazliet pēc svešvārda, tomēr tik traki nav. Polenta ir kukurūzas putraimu putra, ko var aizstāt parastiem miltiem, pilngraudu kviešu vai griķu miltiem. Recepte paredzēta sešām porcijām.

Nepieciešamie produkti:

  • 1 ¼ krūzes zema tauku satura jogurta (der dabīgie jogurti, piemēram, “Lakto” utt)
  • 3 krūzes vistas buljona
  • ¾ krūzes polentas vai citu miltu pēc izvēles
  • 1 puravs – sasmalcināts
  • 1 ¼ ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
  • 1 ķiploka daiva sasmalcināta
  • melnie pipari
  • košera sāls

Pagatavošana

Sakarsējiet krāsni līdz 325 grādiem. Cepamajā traukā samaisiet pētersīļus, puravus, ķiploka daiviņu, polentu, jogurtu un buljonu, uzkaisiet košera sāli un melnos piparus. Apklājiet foliju un cepiet 60-75 minūtes bez maisīšanas. Pēc nepieciešamības polentu var vēl atšķaidīt ar vistas buljonu.

Pilngraudu maizes minestrone

maizes-minestrone

IBM Šefpavārs Vatsons, piedāvājot šo recepti, iedvesmojies no “BonApetit” pavasara minestrones ar vistas gaļas frikadelēm. Recepte paredzēta četrām porcijām.

Nepieciešamie produkti:

  • 2 šķēles pilngraudu maizes
  • 2 tējkarotes sasmalcināta rozmarīna
  • ¾ ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
  • ½ krūze olu nūdeļu
  • ¼ krūzes sarīvēta Parmas siera
  • 1 krūze spinātu lapu
  • ½ krūze sagrieztu salātlapu
  • 1 nomizots un sagriezts burkāns
  • 1 sasmalcināts sīpols
  • 200 g maltas vistas gaļas
  • Sakults vienas olas baltums
  • 1 ola
  • 4 daiviņas sasmalcināta, samalta ķiploka
  • 4 krūzes vistas buljona
  • 30 g ExtraVirgin olīveļļas
  • košera sāls, sarkanā čili pulveris

Pagatavošana

  1. Vidēja izmēra bļodā sajauciet vistas gaļu, pilngraudu maizi ar pusi no Parmas siera, pusi no ķiplokiem, visiem sasmalcinātajiem pētersīļiem, olu baltumu, košera sāli un sarkanā čili pulveri. Izveidojiet frikadeles, aptuveni 1,3 cm diametrā (vajadzētu iznākt aptuveni 28).
  2. Nelielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsējiet olīveļļu, aptuveni trīs minūtes apcepiet frikadeles. Pēc tam nolieciet tās malā uz atsevišķa šķīvja.
  3. Katliņā ieberiet ķiplokus un turpiniet gatavot, bieži tos apmaisot. Pievienojiet atlikušos ķiplokus un gatavojiet vienu minūti. Pielejiet vistas buljonu un divas krūzes ūdens, pagaidiet līdz viss sāk vārīties. Pievienojiet olu nūdeles un burkānu, gatavojiet uz lēnas uguns aptuveni astoņas minūtes. Pievienojiet frikadeles, lēnām vāriet līdz burkāni kļūst mīksti un frikadeles ir pilnībā gatavas. Pievienojiet spinātu un salātu lapas, atlikušo Parmas sieru un visu samaisiet. Pievienojiet pēc garšas košera sāli un sarkanā čili pulveri.
  4. Ielejiet zupu trauciņos – dekorējiet ar pētersīļiem, rozmarīnu un Parmas sieru.

“Piena ragū”

piena-ragu

Recepte balstīta uz klasiskās pastas Bolonjēzes gaumē pagatavošanas principiem. Galu galā iegūsiet piecas porcijas. Katru porciju vēlams pasniegt uz silta šķīvja.

Nepieciešamie produkti:

  • 120 ml sarkanvīna
  • 85 g salītas cūkgaļas (var aizvietot ar šķiņķi, bekonu, vītinātu gaļu u.tml.)
  • 30 g ExtraVirgin olīveļļas
  • 1,5 krūze buljona (pēc ieskatiem un garšas izvēles)
  • Čedaras siers
  • 1 ¼ krūzes piena
  • 1 ¼ ēdamkarotes čili pastas
  • 1 vistas krūtiņa
  • 200 g maltas liellopa gaļas
  • ¾ kg nūdeļu
  • 4 krūzes sakapātu sarkano kāpostu (vai var aizstāt ar 2 sakapātiem burkāniem)
  • 3 sakapāti tomāti
  • 2 sakapāti sīpoli
  • malts koriandrs
  • košera sāls

Pagatavošana

1. Mērce. Uz vidēji lielas uguns lielā, biezā katlā uzkarsējiet olīveļļu. Pievienojiet sīpolus, tomātus un sarkanos kāpostus. Sautējiet 8-10 minūtes. Pievienojiet malto liellopa gaļu, vistas krūtiņu un salīto cūkgaļu. Visu sautējiet, laiku pa laikam apmaisot, apmēram 15 minūtes. Pievienojiet sarkanvīnu; vāriet vienu minūti, bieži apmaisot un neļaujot piedegt. Pievienojiet buljonu un čili pastu; apmaisiet, lai veidojas viendabīga masa. Samaziniet gatavošanas uguni uz pavisam nelielu un ļaujiet, lai viss lēnām sautējas aptuveni 1,5 stundas, laiku pa laikam apmaisot. Pievienojiet košera sāli un malto koriandru.

2. Neliela pannā uzkarsējiet pienu un pakāpeniski pievienojiet mērcei. Daļēji pārklājiet mērces katliņu un ļaujiet sautēties vēl 45 minūtes uz lēnas uguns, apmaisot un pievienojot buljonu – līdz ¼ krūzes, lai mērce nebūtu tik bieza.

3. Uzvāriet palielā katliņā ūdeni, pievienojiet košera sāli, ieberiet nūdeles un vāriet tās, laiku pa laikam apmaisot. Daļu no ūdens, kurā novārītas nūdeles, saglabājiet. Atsevišķā kastrolī sajauciet mērci ar nosusinātām nūdelēm. Ja nūdeļu un mērces apvienojums šķiet sauss, pievienojiet mazliet ūdens, kurā vārījās nūdeles. Pirms pasniegšanas katrai porcijai pievienojiet Čedaras sieru.

Lai labi garšo!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA WEBHAUS Meklējam pilna laika full-stack programmētāju Valmierā ilgtermiņa darbam ar WordPress bāzētām tīmekļa vietnēm un sistēmām. Darbs no biroja no 9:00-18:00. Ir pagalms ar autostāvvietu, ja nepieciešams. OBLIGĀTĀS PRASĪBAS: Minimālais izglītības līmenis: Vidējā vai vidējā - profesionālā Labas angļu valodas zināšanas: spēja brīvi klausīties, izteikties, lasīt dokumentāciju un izprast tehniskos terminus.  Zināšanas un pieredze darbā ar GIT / HTML / JS / CSS / PHP / MYSQL Pieredze darbā ar WordPress VĒLAMĀS PAPILDUS PRASĪBAS:  WordPress framework, funkcionalitātes un darbības principu pārzināšana Pieredze un zināšanas darbā ar Linux sistēmām (OS un serverprogrammatūra) Kā svarīgus papildus kritērijus vērtējam augstu atbildības sajūtu un paškritiku, izpildīto darbu kvalitāti un precizitāti, motivāciju, un acīmredzamu vēlmi attīstīt sevi profesionāli.  Ja esi ieinteresēts, Tavu CV uz e-pastu: info@webhaus.lv gaidīsim līdz š.g. 20 aprīlim. Profesija: PROGRAMMĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Ziemeļu iela 7, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-20 Darba sākšanas datums: 2025-05-01 Kontaktpersona: Edgars Āboliņš Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Kocēnu apvienības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) aicina darbā dārznieku/-ci Kocēnu pagastā, Rubenē uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • rūpēties par Pārvaldes publisko teritoriju apstādījumiem: • veikt apstādījumu ierīkošanu, kopšanu, atjaunošanu; • veikt dekoratīvo augu, koku un krūmu stādīšanu, kopšanu, formēšanu; • sniegt teritorijas labiekārtošanas priekšlikumus; • veikt teritorijas uzkopšanu (sniega tīrīšana, zāles pļaušana, lapu savākšana); ja Tev ir: • pamata vai vidējās pakāpes profesionālā izglītība; • labas latviešu valodas zināšanas; • zināšanas par ainavas ierīkošanas arhitektūru, plānošanu, augu stādīšanu un kopšanu; • darba pieredze dārzkopības jomā; • kompetences: prasme organizēt savu darbu; spēja strādāt komandā; precizitāte, iniciatīva un augsta atbildības sajūta, labas komunikācijas un saskarsmes prasmes; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 783 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 824 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV, izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: kocenuapvieniba@valmierasnovads.lv, vai personīgi Kocēnu apvienības pārvaldē, adrese: Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums Kocēnu apvienības pārvaldes dārznieka/-ces amatam”, līdz 2025.gada 11.aprīlim. Papildu informācija, zvanot pa tālruni: 26473533 vai 26072148. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: DĀRZNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-04-11 Kontaktpersona: kocenuapvieniba@valmierasnovads.lv 26072148 vai 26473533

Mūsu partneri