Lasīšanas laiks: 4 min
19. un 20.maijā Valmieras kultūras centrā notiks reģionā lielākā uzņēmēju un amatnieku izstāde “Vidzemes Uzņēmēju dienas 2017”. Pasākuma 20. gadskārtā piedalīsies arī SIA ”LATVIJAS ĶIPLOKS”. Par uzņēmumu un dalību gaidāmajā izstādē pastāstīja tā pārstāve Sintija Rude.
Kā radās ideja veidot ķiploku pārstrādes uzņēmumu?
Uzņēmuma vēsture aizsākās Raunā, ”Saulītēs”, kur es kā pašnodarbināta persona 2011. gadā iestādīju pirmos 30 kilogramus ķiploku. Sākotnēji bija doma audzēt tikai ķiplokus, bet, palielinot platību, radās daiviņu “atbirums”, ko nestāda. Radās doma par ķiploku kaltēšanu un sava uzņēmuma dibināšanu. Tika sākts darbs pie pārstrādes un zīmola attīstības. Pēc tam projektu vadības kursos Cēsīs satikāmies ar Inesi Krūklīti, iepazināmies un 2014.gada 28.novembrī nodibinājām uzņēmumu SIA ”LATVIJAS ĶIPLOKS”.
Vai bija viegli uzsākt savu biznesu?
Viegli nebija. Tomēr garš un smags ceļš noiets. Kamēr izdomā, izpēta ko un kā ražot, kā tas garšos, kā izskatīsies, kur iepakos, cik maksās, kas un kur pirks. Kā pašnodarbināta persona līdz 2014.gada vasarai papildus vēl strādāju algotu darbu. Tika daudz liegts ģimenei, lai izveidotu uzņēmumu, arī Inese visus savus ietaupījumus nežēloja. Šajā visā abas esam ieguldījušas gan daudz finanšu līdzekļus, gan sirdi un dvēseli. Taču esam ļoti aktīvas un neatlaidīgas. Ir nosprausti mērķi, uz kuriem koncentrējamies un ejam. Ambīcijas mums ir lielas. Braucam pašas un prezentējam savu ķiploku – stāstām, rādām, ko mēs darām un kāpēc. Darbs mums ir kas vairāk par biznesu – tajā, ko darām, redzam globālu misiju. Domāju, ka cilvēki to jūt, notic un tāpēc atbalsta mūs. Reizēm nav tik viegli, kā varētu domāt. Jāatzīst, dažreiz gribas raudāt. To arī darām, bet tad saņemamies un turpinām iesākto ceļu. Arī mēs reizēm esam vājas. Protams, uz āru to īpaši neizrādām, bet visi jau esam tikai cilvēki.
Kādus produktus ražo jūsu uzņēmums?
Ikdienā tiek ražoti, mizoti un kaltēti ķiploki. No tiem gatavojam dažādus produktus tēju, pulveri, granulas, pesto, marinētus ķiplokus, grauzdiņus, ķiploku medu, konfektes… Notiek arī darbs pie ķiploku produktu klāsta paplašināšanas. Ir izstrādātas dažādas receptes, iztestēti jauni produkti. Tagad norit darbs pie iepakojuma un etiķešu dizaina, lai varētu no gaidāmās ķiploku ražas sākt laist tirdzniecībā gatavus produktus. Katrs solis tiek pārdomāts, rēķināts. Tie ir lieli ieguldījumi. Ļoti svarīga ir garša un kvalitāte.
Uzņemam tūristus, apmeklējam tirdziņus. Daudz laika tiek ieguldīts, rūpējoties par Raunā izveidoto veikaliņu un strādājot pie Raunas novadā ražoto preču popularizēšanas. Veikaliņa plauktus ik pa laikam papildina jauni, izcilas kvalitātes oriģināli ražojumi, kas nav atrodami katrā otrajā mājražotāju veikaliņā. Uzskatām, ka veikaliņa klienti ir pelnījuši augstas kvalitātes produktus. Nupat esam papildinājuši piedāvājumu arī ar vara rotām, kalumiem un akmens formas svecēm. Labprāt sadarbojamies ar citiem novadiem.
Kur vēl var iegādāties jūsu produkciju?
Šobrīd mūsu ķiploku produktus var iegādāties Raunā, Rīgā, Siguldā, Jelgavā, Straupē, Valmierā, Madonā, Alūksnē, Ogrē, Olainē, Aizkrauklē, Talsos, Kuldīgā. Pēc neilga laiciņa būsim jau visās lielākajās Latvijas pilsētās.
Kā vērtē jūsu neparastos produktus pircēji?
Dažiem ķiploks ir pašsaprotama lieta un viņi to ēd ikdienā, bet citi izmanto tikai kā garšvielu, gatavojot ēst. Cilvēki, kas sākumā skatījās dīvaini uz mūsu konfektēm, pagaršojot, atzīst tās par labām. Ir ļoti dažādi veidi, kā iespējams ēst ķiploku. Aplūkojot mūsu produktus, katrs atrod sev piemērotu variantu. Vienu piesaista ķiploku tēja ar ingveru, citu ķiploku ziedu pesto, marinēti ķiploku ziedkāti vai kas cits.
Kādā veidā prezentēsiet sevi izstādē “Vidzemes Uzņēmēju dienas 2017”?
Šoreiz, kā ierasts, būsim ar ķiploku produktiem. Visi tiek laipni aicināti! Labprāt gaidīsim pie mums iepirkties gribētājus, kā arī tos, kuri vienkārši vēlēsies iepazīties ar mūsu uzņēmuma piedāvājumiem un aprunāties par ķiplokiem. Aicināsim arī uz mūsu ķiploku namiņu Raunā, kur sīkāk stāstīsim par ķiploka izcelšanos, mūsu uzņēmuma vērtībām, produktiem un nodosimies gastronomiskām “izvirtībām” ar ķiploku.
Kā nolēmāt piedalīties gaidāmajā pasākumā?
Šogad būs trešā reize, kad piedalāmies. Mums patīk izstādes, Valmiera un tās iedzīvotāji. Uzskatu, ka svarīgs ir tiešais kontakts ar klientiem, jo, lai uzņēmums attīstītos, ir jāatgādina par sevi, jābūt aktīviem, redzamiem un sasniedzamiem. Tāpat neatņemama pasākuma sastāvdaļa ir savas mīļās Raunas popularizēšana.
Ko gribat novēlēt izstādes dalībniekiem un organizatoriem izstādes divdesmitgadē?
Dalībniekiem – esiet atvērti, draudzīgi, veiciniet savstarpējo sadarbību, popularizējiet savus produktus, Vidzemi, Latviju! Organizatoriem – lai arī turpmāk rodas daudz radošas idejas, kā padarīt izstādi interesantu plašākam apmeklētāju lokam! Lai šajās dienās ir daudz arī ārzemju interesentu!