Lasīšanas laiks: 2 min
Ķiploks kavē vēža šūnu attīstību, ir veselīgs sirdij, pazemina asinsspiedienu, normalizē holesterīna līmeni, satur 400 vērtīgu vielu. Lai vairāk izmantotu šo Latvijas dabas bagātību, Sintija Rude no Raunas ar kolēģi Inesi Krūklīti nodibinājušas uzņēmumu SIA “Latvijas ķiploks”.
Ķiploku pulveris, ko var izmantot sāls vietā; granulas, kas ēdamas ar maizīti; rīvēts ķiploks ar eļļu – garšviela cepetim, piedeva salātiem, sautējumiem; ķiploku tēja ar ingveru, ziemas dzēriens, kas izsilda organismu. Tie ir pašlaik tirdzniecībā pieejamie uzņēmuma izstrādājumi. Vasarā pircēji varēs iegādāties no auga ziediem tapušu ēdamlietu, bet rudenī piedāvājuma klāsts būs paplašināts ar vēl citiem interesantiem ražojumiem.
“Laukos dzīvojot, gribas iziet no mājas, pāriet pāri pagalmam un būt jau darbā, ķiploku plantācijā,”
portālam “Valmieras Ziņas” stāsta produkcijas ražotājas.
Sintija audzē ķiplokus jau četrus gadus. Jaunā uzņēmēja strādā arī algotu darbu, tomēr pieejamie zemes resursi mudināja parādīt citiem, cik dažādi iespējams izmantot ķiploku, uzņemot tā vērtīgās vielas.
“Ķiploks ir virtuves karalis. Garšviela, bez kuras nevar iztikt,”
atzīst Sintija. Tomēr cilvēki par tiem zina ļoti maz, tāpēc viens no mērķiem ir arī stāstīt par auga labajām īpašībām. Lai uzzinātu cilvēku informētības līmeni un to, kādu produkciju gribētu, Sintija veic izpēti.
“Piedāvājums ir kaut kas nebijis, bet tajā pašā laikā tuvs, jo ķiploku visi pazīst. Arī atsauksmes ir labas,”
stāsta Sintija. Lai gan izmērā mazs, ķiploks ir ļoti vērtīgs. Turklāt no tā iespējams izmantot visu – daiviņas, ziedu kātus, viducī esošo asniņu.
SIA “Latvijas ķiploks” iespējams satikt dažādos tirdziņos.