Lasīšanas laiks: < 1 min
Piektdien, 19.augustā, veikalā “SekoEko” notika izglītojošs pasākums “Vakars ekosētā”. Pasākuma laikā savu ekoloģisko produkciju demonstrēja vairāki pašmāju ražotāji. Izglītojošo ciklu atklāja uztura speciāliste Agnija Irkle ar lekciju “Graudaugi. Glutēns – mīti un patiesība”.
“Graudaugi ir plaši izmantots labības augs, jo tie ļoti labi un ātri aug, kā arī ir bagāti ar ogļhidrātiem. Daži graudaugi satur pat līdz 80% ogļhidrātu un citu veselībai tik ļoti nepieciešamo uzturvielu,”
lekcijā stāsta uztura speciāliste Agnija Irkle. Stāstot par glutēnu, uztura speciāliste uzsver, ka cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība jeb celiakija, ļoti rūpīgi un uzmanīgi jāizvēlas, kādus produktus lietot uzturā.
Dabīgos pārtikas pulverus demonstrēja mājražotāja Ilze Lipska no “Absolūts ēd”. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja pulverus apskatīt, aptaustīt, pasmaržot un pagaršot. “Šie pulveri labi noder ēdiena iekrāsošanai. Pret iesnām vislabāk palīdz upeņu pulveris, ko var lietot tāpat, kā upeņu tēju,” stāsta Ilze Lipska.
Zane Krēsliņa no “Latnature” stāstīja, kā iespējams saglabāt produktu uzturvērtību. Savukārt, Inese Mangule (“Dabas spēks”) apmeklētājus cienāja ar patriotiskajiem plācenīšiem un pastāstīja par Latvijas vērtību – kaņepēm. Diāna Doniņa no “3×9 zālītes” klausītājus izglītoja par zāļu tējām. Bet Santa Rumba no bioloģiskās saimniecības “Mežvijas” visus cienāja ar medu un bišu maizi, kā arī pastāstīja par garšvielu maisījumiem.