Lasīšanas laiks: 3 min
Latvijā turpina attīstīties gardēžu tūrisms, aģentūrai BNS sacīja alkoholisko dzērienu mazumtirgotāja un tūrisma operatora pakalpojumu sniedzēja “Valmiermuižas pils” līdzīpašnieks un valdes loceklis Aigars Ruņģis.
“Kopā ar “Live Riga” mēs plānojam padarīt Latviju par pievilcīgu galamērķi gardēžu tūristiem, kas ir maksātspējīgi, inteliģenti un, mūsuprāt, tas ir labs attīstības virziens tūrismā Latvijā. Šis virziens, protams, attīstās. Arī, parunājoties ar pārējiem restorāniem-bāriem Latvijā, redzam, ka šobrīd Latvijas restorānu kultūra tiek arvien vairāk novērtēta. Arī “Live Riga” pētījumos parasti atziņas no tiem, kas ir bijuši ciemos Rīgā, ir tādas, ka viņi novērtē tieši servisa un ēdiena piedāvājumu, taču mēs redzam, ka potenciāls ir daudzkārt lielāks,” teica Ruņģis.
Viņš piebilda, ka arī “Valmiermuižas pilij” sokas ļoti labi ar tūristu piesaisti. Arvien biežāk uz “Valmiermuižas” restorānu Rīgā nāk ārvalstu tūristi, lai varētu baudīt alus un arī dažādus no Latvijas produktiem gatavotus ēdienus. Līdzīgi ir arī ar uzņēmuma restorānu Valmierā līdzās alus darītavai, kurp ir gatavi braukt cilvēki no arvien tālākām valstīm. “Redzam, ka tas ir labs veids, kā stāstīt par to, kas ir alus baudīšana Latvijā un par to, kas ir Latvija,” teica Ruņģis.
“Valmiermuižas pils” līdzīpašnieks norādīja, ka apmēram puse “Valmiermuižas alus” darītavai līdzās izvietotā restorāna apmeklētāju ir vietējie iedzīvotāji, bet otra puse – tūristi no ārvalstīm. “Protams, ka diendienā lielākais īpatsvars ir tuvākās apkārtnes cilvēki, kas brauc garām. Bet arvien vairāk mēs redzam – brauc viesi no citām valstīm un arvien vairāk pie mums igauņi iegriežas, kļūstam arvien zināmāki,” sacīja Ruņģis, prognozējot, ka nākotnē ārvalstu apmeklētāju skaits restorānā varētu augt vēl vairāk saistībā ar tūrisma attīstību Latvijā.
Viņš piebilda, ka tūristu skaita pieaugumu “Valmiermuižas alus” darītavai līdzās esošajā restorānā nākamgad varētu veicināt arī tas, ka 2017.gadā Rīgas-Gaujas reģions ir kļuvis par vienu no trim reģioniem Eiropā, kas ieguvis titulu “Eiropas gastronomijas reģions 2017” jeb “European Region of Gastronomy 2017”, kas ir viens no galamērķiem gastronomijas tūristiem. “Tāpēc mēs ceram, ka nākamajā gadā brauks arvien vairāk gardēžu tūristu ciemos ne vien uz Rīgu, bet arī uz Gaujas nacionālo parku, un Valmiermuižu,” teica Ruņģis.
“Valmiermuižas pils” līdzīpašnieks arī piebilda, ka gardēžu tūrismā Latvijā potenciāls ir attīstīt tieši alus un ēdiena saderību, ar ko iepazīstināt tūristus. “Man gribētos, lai pēc gadiem visi teiktu, ka Latvija ir meka, kurā baudīt tieši alus un ēdiena saderību. To es redzu kā nišu, kuru mēs šobrīd kopjam,” teica Ruņģis.
“Valmiermuižas pils” ir 2010.gadā reģistrēts uzņēmums un tā pamatkapitāls ir 2,8 tūkstoši eiro. Uzņēmums pilnībā pieder “Valmierumuižas Ieguldījumu Fondam”, kas savukārt pieder Aigaram Ruņģim un Austrijas uzņēmumam – “Industrieliegenschaftenverwaltung Aktiengesellschaft” un Vācijas kompānijai “Thinkflink GmbH”.