Lasīšanas laiks: 2 min
Atzīmējot alus darītavas astoņu gadu jubileju, “Valmiermuižas alus” uzsāk pusmiljonu vērtu ieguldījumu projektu, lai izveidotu “Alus darbnīcu”. Tajā tiks brūvētas ekskluzīvas alus garšas mazās partijās.
“Pavasara saulgrieži ir tas laiks, kad mūsu alus darītava svin svētkus, un jaunā “Alus darbnīca” būs simboliska dāvana jubilejā. Kopš pirmās darbības dienas sekojam stratēģijai – fokusēties uz kvalitāti un bagātām garšas buķetēm, lai atgrieztu alu uz svētku galda,“ saka “Valmiermužas alus” saimnieks Aigars Ruņģis. ““Alus darbnīca” ir ļoti nozīmīgs attīstības posms, lai gadiem slīpēto meistarību varētu likt lietā, brūvējot ekskluzīvu alu visprasīgākajiem alus baudītājiem.”
Esošajā “Valmiermuižas alus” darītavā turpinās brūvēt iecienītās klasiskās Valmiermuižas alus garšas. Savukārt “Alus darbnīcu” varēs pielīdzināt alus ateljē, kur pēc individuāla pasūtījuma tiks radītas jaunas un ekskluzīvas garšas, izmantojot viskvalitatīvākās sastāvdaļas, kas atrodamas gan Latvijā, gan pasaulē. “Mani patiesi aizrauj iespēja radīt jaunas garšu simfonijas, jo apiņu, iesalu, raugu veidi pasaulē ir mērāmi simtos, katram ir savas īpašības, ļaujot radīt ko patiesi īpašu,” uzsver A. Ruņģis.
“Alus darbnīcas” katli tiek kalti Vācijā, bet alus mucas meistarotas Nīderlandē. Paredzēts, ka viena jaunās darbnīcas alus partija būs 2 000 pudeļu, kas ļaus gadā izbrūvēt vien 100 000 litru alus. Tas ir 20 reizes mazāk nekā esošajā alus darītavā.
Plānots, ka pirmos “Alus darbnīcas” brūvējumus būs iespējams nobaudīt septembra beigās. Ieguldījumi tiek finansēti no iepriekšējo gadu uzkrātās peļņas, piesaistot arī Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējumu. Ieguldījumus plānots atpelnīt astoņu gadu laikā.
Novērots, ka alus nozare Rietumeiropā un Latvijā piedzīvo nozīmīgas izmaiņas patēriņa ieradumos. Alus baudītājus arvien biežāk mēdz salīdzināt ar vīna cienītājiem, uzsverot, ka tie priekšroku dod tieši garšas piedzīvojumam – pārsteidzošām, izteiksmīgām alus garšām ar stāstu, īpašu uzmanību pievēršot arī alus saderībai ar ēdieniem. Tāpēc nepārsteidz fakts, ka restorānu kritiķi pasaulē alu sāk dēvēt par “jauno vīnu”. Viesu piesaistīšanai bāros un restorānos arvien nozīmīgāks kļūst ne vien plašs vīna, bet arī daudzveidīgs alus garšu piedāvājums. “Uzskatu, ka alus ir pelnījis iznākt no vīna ēnas. Latvija var lepoties ar senām alus darīšanas tradīcijām. Mums ir visas iespējas veidot Latvijā alus baudīšanas kultūru tikpat smalku un daudzveidīgu, kāda tā ir vīnam,” tā A. Ruņģis.
Jau ziņots, ka pērn „Valmiermuižas alū” kopumā izbrūvēts par 4,4% vairāk alus nekā gadu iepriekš, sasniedzot 2,053 miljonus litru. Savukārt eksporta tirgos kāpums ir 155% – pārdots divarpus reizes vairāk alus nekā 2015. gadā. Valmiermuižā darītais alus nonāk Igaunijā, Zviedrijā, Lietuvā un Šveicē. Šā gada sākumā uzsākts eksports arī uz Somiju un Lielbritāniju.