Lasīšanas laiks: 2 min
Sestdien, 19.septembrī, atzīmējot Miķeļdienu, rudens saulgriežus un ražas svētkus, alus darītava “Valmiermuižas alus” laiž klajā Latvijā līdz šim nebijušu brūvējumu – degalu. To gatavo, dedzinot “Valmiermuižas” gaišo alu. Ieguldījumi “Valmiermuižas Degalū” sasniedz 50 tūkstošus eiro. Tas radīts kā latviska alternatīva kalvadosam, grapai un tiem līdzīgiem dzērieniem, portālu “Valmieras Ziņas” informēja uzņēmumā.
“Tā ir mana atbilde francūžiem, itāļiem un citām tautām ar senām brūvēšanas tradīcijām,” saka Aigars Ruņģis, “Valmiermuižas alus” saimnieks. “Latvijā alus darīšanai ir senas tradīcijas tāpat kā Francijā sidram un Itālijā vīnam. Secīgi – Francijā lepojas ar prasmi no sidra darīt kalvadosu, bet Itālijā – iegūt grapu. Savukārt gardēžiem Latvijā līdz šim trūka unikālā, Latvijai raksturīgā degalus.”
Degalu brūvē no augstvērtīga “Valmiermuižas” gaišā alus ziemas mēnešos. No 500 ml alus iegūst 50 gramus degalus. Tas piemērots pasniegšanai restorānā no “špicglāzītes” pēc sātīgas maltītes grapas un kalvadosa vietā, pēc mājas viesībām kā “ceļakāja”, vai līdzi ņemšanai uz citu valsti kā ciema kukulis.
Investīcijas ieguldītas alus dedzinātavas iegādē. To pēc īpaša “Valmiermuižas alus” pasūtījuma izgatavoja specializēts ģimenes uzņēmums Vācijā. “Mūsu jaunā dedzinātava ir īsta vīru rotaļlieta, ar kuru vēl ilgi atklāsim jaunas garšas. Šobrīd piedāvājam svaigi dedzinātu degalu. Lai tas saglabātu miežu iesala aromātu un vieglu apiņu rūgtuma pēcgaršu, alu dedzinām tikai vienu reizi. Iegūstam degalu 80 grādu stiprumā, pievienojam tam akas dzīļu ūdeni, saldējam un filtrējam,” stāsta A. Ruņģis. “Bet pēc gada pirmo reizi izgaršosim degalu, ko nupat noguldījām šerija ozolkoka mucās.”
Degalus jau šobrīd ir nopērkams “Valmiermuižas alus” tirgotavās Rīgā un Valmiermuižā, kā arī būs baudāms labākajos restorānos Latvijā un Igaunijā.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.
Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.
Pa 50 000 sapirka spirtu ? :)
Kas pa fūģeli būs joptvai
Ar kolēģiem semināra laikā nobaudījām, iesaucām par “dedzinātāju”, fantastisks, ieteiktu visiem pamēģināt