Lasīšanas laiks: 2 min
Valmierietes Beatrise Anda Ozoliņa un Karlīna Latsone sadarbībā ar vietējiem zemniekiem un ražotājiem izveidojušas grāmatu “Kā mēs ēdam Latvijā”, kurā iekļautas receptes un stāsti, iedvesmojoties no mūsu zemes – Latvijas. Piektdien, 8.septembrī, Valmiermuižas klētī notika grāmatas atvēršanas svētki.
Prezentācijā autores iepazīstināja ar grāmatu, tās veidošanas gaitu. Viesiem bija iespēja nobaudīt uzkodas, kas tapušās pēc grāmatā atrodamajām receptēm. Par muzikālu baudījumu bija parūpējies Enriko Podnieks.
“Meži, lauki, piemājas dārziņš un kūts – tā ir mūsu bagātība, iedvesma ikdienas maltītēm un svētkiem,”
saka autores.
Meitenes pastāstīja, ka šī ir abu pirmā grāmata, bet noteikti ne pēdējā, jo tapšanas process bijis ļoti aizraujošs un ieinteresējis viņas plašajā grāmatu pasaulē.
“Grāmatas veidošana mums bija jauna, ļoti noderīga pieredze – viss process no pirmajām skicēm līdz gatavai grāmatai mūsu rokās un prezentācijas pasākuma plānošana.
Iedvesmu vienmēr rodam mūsu zemē – Latvijā! Arī šoreiz, par godu Latvijas simtgadei dāvājam lasītājiem iedvesmas un recepšu grāmatu, kurā gatavojam receptes no produktiem,kuri radīti un auguši Latvijā. Brienam mežā, ejam laukā, atveram kūts durvis un iesoļojam piemājas dārziņā – tā ir mūsu bagātība, laiks novērtēt to! Aicinām arī lasītājus novērtēt mūsu zemes vērtības un iekļaut tās savās ikdienas maltītēs vai svētku galdā!
Ieelpojot Vasaras gaisu, ieejot dārzā un pastaigājoties pa mūsu mīļo Valmieru, bija sajūta, ka ir laiks radīt ko savu un paliekošu. Kāpēc gan ne? Jūlijs bija ideju un plānošanas mēnesis, kad arī braucām ciemos pie mūsu vietējiem zemniekiem un ražotājiem, un augustā jau sākās gatavošana, bildēšana un maketēšanas darbi.
Sadarbojāmies ar Vidzemes saimniecībām un uzņēmējiem – “Ķelmēni”, “Kaņepītes”, “Adzelvieši”, “Grasbergs”, “Valmiermuižas alus darītava”, Zentas Skrastiņas daiļdārzs, “Vaidava ceramics”, kā arī latviešu apģērbu zīmolu “ETNAsense” . Receptēs izmantojām produkciju no šiem ražotājiem. Grāmatā varēsiet atrast receptes gan spēkam ikdienā, veselībai, piknikam mežā, svētkiem dārzā un vienkāršām pusdienām.
Receptēm idejas smēlāmies no vecvecāku mantojuma, kā arī radījām tās pašas. Nedaudz improvizācijas, ēdienu gatavošanas pieredze un bezgalīga mīlestība.
Vēlamies teikt arī lielu paldies mūsu talantīgajām fotogrāfēm – Amālijai Andersonei un Ievai Bukavai, ģimenēm un draugiem, protams, Valmieras tipogrāfijai LAPA!”
Kā pastāstīja autores, sākumā grāmatas tirāža būs neliela. Pirmos eksemplārus varēja iegādāties prezentācijas svētkos Valmiermuižas alus darītavā, bet turpmāk – pie pašām autorēm, kā arī nākotnē tiek plānots veidot sadarbību ar vietējām tirgotavām.