Lasīšanas laiks: 2 min
Trešdien, 20.aprīlī, Valmieras tehnikumā notika radošs un Valmierā līdz šim nebijis pasākums – meistarklase “Garša. Meistars. Māksla”, kurā tapa gleznu retrospekcijas no siera.
Meistarklases patrons ir talantīgais un izcilais latviešu gleznotājs Jānis Anmanis, kā arī biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Meistarklases mērķis ir atklāt mākslas iespējas savdabīgā transformācijā – ne tikai mākslas darbs uz audekla var sniegt baudījumu, raisīt emocijas vai rosināt iztēli, bet arī garšas, krāsu un formu salikums ikvienā ēdienā var būt kā mākslas darbs. Īpaši, ja to radījuši vietējie meistari no vietējiem produktiem.
Pasākumā tika veidotas gleznu retrospekcijas no siera, precīzāk, atdarinātas gleznotāju Jāņa Anmaņa, bijušā valmierieša Aleksandra Petrova (1874-1956), Valmieras Mākslas vidusskolas (VMV) pasniedzējas, mākslinieces Silvijas Melnūdres un VMV audzēknes Loretas Šperliņas-Priedītes gleznas “Klusā daba ar zivi” (2010), “Gaujas Stāvie krasti” (1945; no Valmieras muzeja krājuma), “Latviskas latvietes Latvijā nes gaismu un mieru pasaulē” (2016) un “Valmiera” (2014).
Pasākuma laikā tapa oriģināls meistardarbs lielformāta krāsu paletes formā veidotā siera un uzkodu plate “Garšas palete”, kur krāsu jaucējumus atdarina siera plates un sieram atbilstošas uzkodas. Siera daudzveidībā ievīts Valmierai raksturīgais Gaujas līkums pakava formā, radot Valmieras vasaras garšu un smaržu performanci.
Gleznu retrospekcijas no siera veidoja piecas radošās komandas, kas pārstāv Valmieras tehnikumu, tā strūktūrvienību Rankā, sadarbības partnerus no Ventspils tehnikuma un arī “Valmiermuižas alus” darītavu.
Paralēli radošajām meistarklasēm Valmieras muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Indra Vīlistere stāstīja par latvieša tradicionālo uzturu un pārtikas amatniecību Vidzemē, Valmierā un tās apkārtnē gadu tūkstošu un simtu griežos. Klausoties lektori, ikviens pasākuma dalībnieks varēja vērot arī gleznu tapšanu tiešraidē, kas tika pārraidīta no Valmieras tehnikuma demonstrāciju zāles. Pasākuma noslēgumā apmeklētāji tika aicināti uz “Garšas paletes” degustāciju.
Pasākumu atbalstīja Valmieras tehnikums un tā struktūrvienība Rankā, biedrība “Siera klubs”, AS “Valmieras piens”, “Valmiermuižas alus” darītava un Valmieras pilsētas pašvaldība. Šis bija pirmais pasākums Valmierā, kas noritēja kā viena no aktivitātēm, lai popularizētu Rīgas – Gaujas Gastronomijas reģionu.
“Mākslas dienas 2016” Valmierā norisinās no 8.aprīļa līdz 23.aprīlim, tā laikā notiek daudzveidīgi kultūras, mākslas un radošās partnerības pasākumi. Šogad Mākslas dienām izvēlēta tematika “Garšas palete”, kas caurvij katru no aktivitātēm, piedāvājot valmieriešiem un pilsētas viesiem vēl nepieredzētas emocijas. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāli “Valmiera24.lv” un “Valmieras Ziņas”.
Trekni dzīvojam ?