Lasīšanas laiks: 2 min
Valmieras tehnikumā notikusi Valsts izglītības attīstības aģentūras organizētā praktiskā meistarklase jauniešiem, kuri Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros apgūst pavāra un konditora profesiju, portālu “Valmieras Ziņas” informēja PIKC “Valmieras tehnikums” sabiedrisko attiecību speciāliste Sabīne Šmite.
Meistarklasē varēja uzzināt, kā gatavot pamatēdienus un desertus, sastāvdaļās izmantojot dažādus eksotiskos augļus un dārzeņus – mango, marakuju, pitaiju, kumkvati, zilo kartupeli, topinambūru, batāti u.c.
Jaunieši vēroja ēdienu gatavošanas procesu, uzmanīgi klausījās pavāru ieteikumus un padomus, kā ari ik palaikam paši piedalījās gatavošanas procesā, parādot mācību stundās un praksē apgūtās prasmes un iemaņas.
Jaunieši palīdzēja gatavot un pēc tam degustēja 4 pamatēdienus un 2 desertus:
- Krāsnī ceptu pīles krūtiņu ar batātes-apelsīnu biezeni, mango pitaijas čatniju, sviestā ceptiem mazajiem sparģeļiem un sarkanvīna mērci;
- Ar kastaņiem pildītu vistas balontīni, karamelizētus kumvatus, zilā kartupeļa biezeni, čipsus, mazos dārzenīšus ar šitaki sēņu-graudu sinepju mērci;
- Lēni gatavotu stores fileju ar topinambūriem un kaperu-pomelo mērci;
- Ātes fileju, gatavotu krāsnī ar citrusaugļu salsu, garneļu ravioli un citronzāles-marakujas mērci;
- Iebiezinātā piena fondānu ar mango putām;
- Medus poraino biskvītu ar piparmētrās marinētiem ananāsiem un kokosa krēma putām.
Šo meistarklasi vadīja pieredzējis pavārs no Restorānu Servisa skolas – Māris Astičs un viņa asistenti- Tomass Godiņš, Airita Jurcika un Dāvis Meijers.
Meistarklasē piedalījās Valmieras tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma un Smiltenes tehnikuma jaunie pavāri, konditori un skolotāji.