Valmieras Ziņas

Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – kafejnīcas “Jautrais Ledus” īpašnieki Rihards un Inga Saņikovi

Lasīšanas laiks: 4 min

Desmit minūšu garas pastaigas attālumā no Valmieras centra ir kafejnīca “Jautrais ledus”, kur mājīgā terase tā vien aicina doties iekšā un nogaršot kādu no Riharda un Ingas Saņikovu veidotajām saldējumu garšām vai pat izveidot savu unikālo garšu kombināciju. Veikaliņā – kafejnīcā iespējams iegādāties un nogaršot arī korejiešu street food uzkodu piedāvājumu un japāņu rīsu gardumu mochi, kā recepte ir saimnieku attīstīta, pielāgojot to latviešu garšu kārpiņām.

Atgriežoties uz dzīvi Latvijā, limbažnieka un smiltenietes ģimene izvēlējās noenkuroties vidusceļā – Valmierā. Domājot par to, ko tālāk darīt, Rihards iegādājās pirmo saldējuma gatavošanas ierīci un sāka testēt dažādas saldējuma receptes. Saimnieki stāsta, ka dalība dažādos tirdziņos un pasākumos sākusies ar saldējuma un korejiešu uzkodu telti 2022. gada Jāņu pasākumā Jāņparkā, Valmierā. Pēc tam devušies uz Cēsu pilsētas svētkiem, kur svētku apmeklētājiem bija milzīga interese par korejiešu “corndogiem”, ko tobrīd vēl dēvēja par “kraukšķīgo hotdogu”, lai klientus iepazīstinātu ar produktu. Pēc pasākumiem secinājuši, ka šādu pieprasījumu – tirgojoties no telts – nav iespējams apmierināt, tāpēc ar Riharda tēva atbalstu iegādāts pirmais mobilais street food busiņš, ar ko šobrīd dodas izbraukumos uz pasākumiem ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā. Kā atzīst saimnieki, tur interese ir pat lielāka nekā Latvijā! Maija beigās Pērnavas laikraksts publicējis rakstu par valmieriešu uzņēmumu.

Ideja par veikaliņa – kafejnīcas atvēršanu radusies vēlāk, un šajā vasarā kafejnīca “Jautrais ledus”, kas atrodas Rīgas ielā 58, Valmierā, svinēs savu pirmo dzimšanas dienu. Sākotnēji intensīvi strādāts pie saldējuma receptes uzlabošanas līdz niansēm. Šobrīd, kad īstā recepte ir atrasta, turpinās eksperimenti ar jaunām garšām. Saimnieki ieklausās arī savos klientos, un nereti pēc viņu pasūtījuma top kādas sākotnēji šķietami nesaderīgas garšas, kas vēlāk iegūst paliekošu vietu esošajā piedāvājumā, piemēram, lakricas – apelsīnu garša. Kafejnīcā iespējams katram sajaukt savu garšu kombināciju no esošā piedāvājuma vai arī pasūtīt saldējumu ar kādu unikālu garšu. Visu kafejnīcā pieejamo produkciju saimnieki cenšas gatavot paši. Arī jauniešu vidū iecienītais slašijs jeb ledus dzēriens ir pašu gatavots. “Jautrā ledus” meistarstiķis ir japāņu gardums mochi. Ikdienā ir pieejami vidēji sešu dažādu garšu mochi, taču vispopulārākās ir šokolādes, meža ogu un zemeņu garšas. Saimnieki izmēģinājuši arī netradicionālākas mochi garšas, piemēram, smiltsērkšķu.

Rihards un Inga ir radoši cilvēki, un, kā paši smejas, Rihardam idejas galvā ir pastāvīgi. Gan iedvesmu, gan jaunas zināšanas viņi gūst internetā. Arī sava uzņēmuma popularizēšanai saimnieki izmanto interneta sniegtās iespējas – paši rada saturu gan Instagram, gan TikTok kontam. Netiek izslēgtas arī sadarbības iespējas, ja radītais saturs saimniekus tiešām aizrauj. No TikTok par “Jautro ledu” uzzina tie, kuri nav valmierieši, kaut arī vispopulārākais viņu sociālā medija kanāls ir Instagram. Kafejnīcā – veikaliņā ienāk arī ārvalstu viesi. Reiz, mērojot ceļu no Rīgas, lai apskatītu veikaliņu, atbraukuši ciemiņi no Dienvidkorejas. No tuvākiem ārvalstu viesiem visbiežākie apmeklētāji ir igauņi, kuri ļoti iecienījuši piedāvāto produkciju, tāpēc saimnieki meklē iespējas, kā vēl vairāk sevi parādīt Igaunijas tirgū. Rihards un Inga cenšas darboties pēc ilgmūžības principa – tā, lai “Jautrais ledus” būtu apmeklēšanas vērts piedzīvojums gan bērniem, gan viņu vecākiem un vecvecākiem.

Ja sāktu visu vēlreiz no sākuma, saimnieki uzreiz īstenotu daudz plašāku reklāmas kampaņu. Lai arī īsto recepšu atrašana prasa gana ilgu laiku, piemēram, mochi recepte tika slīpēta sešus mēnešus, ir svarīgi šo procesu nesasteigt, lai gala produkts apmierinātu gan saimniekus, gan klientus. “Jautrā ledus” saimnieki sadarbojas ar citiem tūrisma uzņēmējiem tuvākajā apkārtnē, piemēram, viņu gatavoto saldējumu var iegādāties arī kafejnīcā “Salt’n Pepper” Limbažos.

Sarunas noslēgumā saimnieki iedrošina: “Ja esi sācis, apstāties nedrīkst!” Pēc šāda principa darbojas arī paši un strādā pie jaunu ideju īstenošanas, piemēram, apgūst jaunus tirgus, paplašina telpas un piedāvā papildu pakalpojumus. Sezonalitātes ietekmes mazināšanai ziemas periodā tiek piedāvāti specifiski ēdieni konkrētā laika periodā, piemēram, medus cālis, pēc kā pieprasījums ir arī vasarā. Rihards un Inga atzīst, ka inovācijas un attīstība ir svarīga, lai apmeklētāju un klientu plūsma neapsīktu.

Nākamajā mēnesī dosimies uz Valmieras pievārti pie “Valmiermuižas staļļa” saimniekiem.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri