Lasīšanas laiks: 2 min
26.marta domes sēdē Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti atbalstīja lēmumu par Valmieras pilsētas pašvaldības dalību starptautiskajā projektā Eiropas gastronomijas reģions (European Region of Gastronomy), iesaistoties Rīgas – Gaujas gastronomijas reģionā, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja Dace Jase.
Šī projekta vadošais partneris būs nodibinājums “Rīgas Tūrisma attīstības Birojs”, bet sadarbības partneri – Gaujas nacionāla parka klasteris, Siguldas novada dome un Cēsu novada pašvaldība. Visi projekta dalībnieki kopā pretendēs uz Eiropas gastronomijas reģiona titulu 2017.gadā, kas ik gadu tiek piešķirts 2-3 tīkla reģioniem, kas izstrādā īpašu pasākumu un sadarbības programmu.
Projekta vispārējais mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti Eiropas reģionos, saglabājot vietējo ēdienu kultūru un tradīcijas, vienlaikus sekmējot gastronomisko jaunradi, vietējo ražojumu kvalitāti un vērtību, kā arī tūristu piesaisti reģionam.
Projekta galvenās aktivitātes būs vērstas uz gastronomijas tūrisma veicināšanu un Gaujas nacionālā parka kā tūrisma galamērķa stiprināšanu, tā konkurētspējas celšanu.
Vienlaikus projektā liela vērība tiks pievērsta ilgtspējai, izglītībai, pilsētu un lauku mijiedarbībai, tīklojumu izveidei, veselīgas pārtikas jautājumiem, ēdienu tradīcijām saistībā ar latviešu Saules gada ritējumu (Lieldienas, Meteņi, Ziemassvētki, Mārtiņi utt.), restorānu kultūrai, viesmīlības nozīmei, uzņēmējdarbībai, zināšanu pārnesei un citām aktivitātēm, ko īstenos katrs no projekta partneriem.
Projekta partneriem vienojoties tiks izstrādāta speciāla priekšlikumu, pieteikuma grāmata (BID BOOK), kurā tiks iekļautas dažādas aktivitātes.
Tās, piemēram, varēs būt gan Vidzemes garšas konkurss dažādās kategorijās – saldumi, maize, siers, dzērieni, gan tematiskās dienas – “Siera diena”, “Alus diena” un citas. Veselīgu ēšanas paradumu meistarklases,
kuru pamatā ir vietējās izejvielas, izglītojoši semināri un konferences par gastronomijas tēmu izglītības iestādēs, meistarklases kopā ar izciliem pavāriem, mājražotāju, mazo un vidēju pārtikas ražotāju produkcijas noieta veicināšana, tradīciju un saiknes stiprināšana starp ēdieniem, kultūru, radošumu un tūrismu.
Tāpat plānots izstrādāt jaunus gastronomiskos maršrutus, popularizēt vietējos produktus, veikt ar gastronomiju saistītus pētījumus, organizēt īpašus ar gastronomiju saistītus pasākumus, kā arī piedalīties dažādos konkursos, izstādēs un citās aktivitātēs.
Valmieras pilsētas pašvaldības 2015.gadā šī projekta īstenošanai ir paredzējusi līdzfinansējumu 1000 eiro apmērā. Jāpiebilst, ka Eiropas gastronomijas reģiona tīkla dibinātāji ir 10 reģioni no dažādām Eiropas valstīm: Ziemeļbrabantes province Nīderlandē, Orhūsa un centrālā Dānija, Bergamo reģions Itālijā, Provansas-Alpu-Azūra krasta apgabals Francijā, Malta, Istrijas reģions Horvātijā, Barselonas province Katalonijā, Miņjo reģions Portugālē un Rīga, Latvija.