Lasīšanas laiks: 2 min
Valmieras Tūrisma informācijas centrs, Valmieras tehnikums un “Valmiermuižas alus” darītava šodien, 21.maijā, aicināja gardēžus, pavārus un tos, kuriem vienkārši patīk gatavot ēst, uz meistarklasi – degustāciju “Dabas garša – Burtnieka zandarts” Valmieras tehnikumā.
Meistarklasi vadīja “Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants, pastāstot, ka “Valmiera man asociējas ar Burtnieka zandartu, šis gan nav nācis no Burtnieka ezera, bet gan no kaimiņu Peipusa. Zandarts ir mana mīļākā saldūdens zivs”.
Meistarklase bija ideju un pieredzes apmaiņa, novērtējot Valmieras un tās apkārtējo novadu kā Rīgas–Gaujas gastronomijas reģiona unikālās īpašības, tādējādi veicinot arī vietējo produktu eko vērtības un gastronomijas tūrisma pieaugošo popularitāti, informē Valmieras Tūrisma informācijas centrā.
Dalībnieki baudīja četru kārtu degustācijas pusdienas: sālīta zandarta fileju ar priežu čiekuru sīrupu, zaķskābenēm un sparģeļiem; zandarta un vēžu zupu ar iesala plāno maizi, ceptu zandarta fileju ar brekša kroketi, nātrēs glazētiem jaunajiem burkāniem un skābeņu mērci. Papildu katrai maltītes kārtai tika servēts piemeklēts vīns. Tāpat ikvienam gardēdim bija iespēja nobaudīt desertu, kas gatavots no pavasarī teju ikvienā mazdārziņā augošajiem skābajiem kraukšķiem – rabarberiem.
Burtnieka zandarts godā celts kā viena no Valmieras un apkārtējo novadu īpašajām garšām, pēc kuras var atpazīt produkta izcelsmes teritoriju Latvijā – Valmieru un apkārtējos novadus, kas tūrismā tiek virzīts kā vienots galamērķis. Gastronomijas tūrismā ir ļoti būtiski zināt vietu, kurā ceļotājam atrast vistīrāko un autentiskāko produkta garšu. Piemēram, uz Franciju dodamies baudīt vīnus, uz Kurzemi – sklandu raušus, bet uz Valmieras pusi – Burtnieka zandartu. Tāda bija arī meistarklases šefpavāra pirmā doma, ierosinot meistarklases ēdienkarti. Tas liecina, ka Burtnieka zandarts identificējas ar konkrētu teritoriju un produkts ir iekļaujams arī gastronomijas tūrisma veicināšanā. Tādējādi Rīgas-Gaujas gastronomijas reģiona kā Eiropas Gastronomijas reģionu tīkla dalībnieka zīmols, ko reģions ieguva 2015.gadā, Valmierai un apkārtējiem novadiem sniedz nozīmīgu pastiprinājumu tūrisma veicināšanā kopumā.
No 26.jūnija līdz 9.jūlija Vaidavā notiks arī 1.Starptautiskais keramiķu simpozijs “Mālēdiens 2016”, ko rīko SIA “Radošuma meka” sadarbībā ar “Vaidava Ceramics”. Simpozijā 17 dažādu valstu mākslinieki gatavos vietējā sarkanā māla traukus ēdienam. Savukārt simpozija finālā 8. un 9.jūlijā būs Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavāra servētas vakariņas. Tas būs vēl viens pasākums šajā gadā, kas popularizēs Eiropas gastronomijas reģiona zīmolu.
Valmieras Tūrisma informācijas centrs, Valmieras tehnikums un „Valmiermuižas alus” darītava pateicas par atbalstu pasākuma noformēšanā ziedu salonam “Amarillis”.