Lasīšanas laiks: 3 min
20.aprīlī plkst.11 Valmieras tehnikumā notiks radošs un Valmierā līdz šim nebijis pasākums – meistarklase “Garša. Meistars. Māksla”, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Deičmane.
Meistarklases patrons būs talantīgais un izcilais latviešu gleznotājs Jānis Anmanis, kā arī biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Meistarklases mērķis ir atklāt mākslas iespējas savdabīgā transformācijā – ne tikai mākslas darbs uz audekla var sniegt baudījumu, raisīt emocijas vai rosināt iztēli, bet arī garšas, krāsu un formu salikums ikvienā ēdienā var būt kā mākslas darbs. Īpaši, ja to radījuši vietējie meistari no vietējiem produktiem. Kā norāda viena no pasākuma organizatorēm Ramona Jirgena: “Šī pasākuma ideja ir apvienot daudzveidīgās mākslas izpausmes, kas visbiežāk netiek savstarpēji saistītas, radot jaunu piedzīvojumu – jaunu mākslas un garšas paleti. Tas ir ļoti interesants un neiepazīts stāsts par to, kā viena glezna var piedzimt no jauna cita meistara rokās, pavisam citā izpildījumā un stāstot nedzirdētu, jaunu stāstu.”
Šogad pasākumā tiks veidotas gleznu retrospekcijas no siera, precīzāk, atdarinātas gleznotāju Jāņa Anmaņa, bijušā valmierieša Aleksandra Petrova (1874-1956), Valmieras Mākslas vidusskolas (VMV) pasniedzējas, mākslinieces Silvijas Melnūdres un VMV audzēknes Loretas Šperliņas-Priedītes gleznas “Klusā daba ar zivi” (2010), “Gaujas Stāvie krasti” (1945; no Valmieras muzeja krājuma), “Latviskas latvietes Latvijā nes gaismu un mieru pasaulē” (2016) un “Valmiera” (2014). Savukārt kā oriģināls meistardarbs, kas taps tieši pasākuma laikā, būs mākslinieka lielformāta krāsu paletes formā veidotā siera un uzkodu plate “Garšas palete”, kur krāsu jaucējumus atdarinās siera plates un sieram atbilstošas uzkodas. Siera daudzveidībā tiks ievīts Valmierai raksturīgais Gaujas līkums pakava formā, radot Valmieras vasaras garšu un smaržu performanci.
Gleznu retrospekcijas no siera veidos piecas radošās komandas, kas pārstāvēs Valmieras tehnikumu, tā strūktūrvienību Rankā, sadarbības partnerus no Ventspils tehnikuma un, protams, arī “Valmiermuižas alus” darītavu. Paralēli radošajām meistarklasēm Valmieras muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Indra Vīlistere stāstīs par latvieša tradicionālo uzturu un pārtikas amatniecību Vidzemē, Valmierā un tās apkārtnē gadu tūkstošu un simtu griežos. Klausoties lektori, ikviens pasākuma dalībnieks varēs vērot arī gleznu tapšanu tiešraidē, kas tiks pārraidīta no Valmieras tehnikuma demonstrāciju zāles. Pasākuma noslēgumā apmeklētāji tiks aicināti uz “Garšas paletes” degustāciju.
Pasākumu atbalsta Valmieras tehnikums un tā struktūrvienība Rankā, biedrība “Siera klubs”, AS “Valmieras piens”, “Valmiermuižas alus” darītava un Valmieras pilsētas pašvaldība. Šis būs pirmais pasākums Valmierā, kas noritēs kā viena no aktivitātēm, lai popularizētu Rīgas – Gaujas Gastronomijas reģionu.
“Mākslas dienas 2016” Valmierā norisinās no 8.aprīļa līdz 23.aprīlim, tā laikā paredzēti daudzveidīgi kultūras, mākslas un radošās partnerības pasākumi. Šogad Mākslas dienām izvēlēta tematika “Garšas palete”, kas caurvij katru no aktivitātēm, piedāvājot valmieriešiem un pilsētas viesiem vēl nepieredzētas emocijas. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāli “Valmiera24.lv” un “Valmieras Ziņas”.