Lasīšanas laiks: 3 min
Vaidavā ieradušies 20 mākslinieki no dažādām pasaules malām – no Argentīnas līdz pat Sibīrijai, un no Norvēģijas līdz pat Jordānijai, lai “Vaidava Ceramics” ražotnē demonstrētu savu labāko sniegumu, strādājot ar vietējo sarkano mālu, informē Kocēnu novada pašvaldība.
Simpozijs “Mālēdiens”
Divu nedēļu garumā (26.06.-9.07.) Kocēnu novada Vaidavā SIA “Vaidava Ceramics” ražotnē norisinās 1. Starptautiskais keramikas simpozijs “Mālēdiens”, kurā 20 keramikas mākslinieki no tādām pasaules valstīm kā Latvija, Šveice, Beļģija, ASV, Spānija, Gruzija, Argentīna, Īrija, Norvēģija, Turcija, Jordānija, Krievija, Somija un Izraēla, darinās keramikas traukus no sarkanā Lodes māla. Kā Simpozija vadītāji piesaistīti divi izcili keramiķi – Vincents Kempenajers (Vincent Kampenaers) no Beļģijas un Inita Reimandova no Latvijas.
Simpozija mērķis ir veicināt Latvijas atpazīstamību saistībā ar vienu no aktuālākajām tendencēm gastronomijas pasaulē – ideju par “tīro ēšanu” (clean eating), kuras pamatā ir vienkāršas, dabiskas un pēc iespējas mazāk pārveidotas pārtikas lietošanas princips. Šī ideja veicina pasaulē labākos restorānus atteikties no tradicionālajiem baltajiem porcelāna traukiem, aizstājot tos ar mākslinieku veidotiem “dabīgiem” māla traukiem.
Ēšana vairs nav tikai gastronomiska bauda, bet arī vizuāla bauda, tāpēc Simpozija galvenais uzdevums māksliniekiem būs garšu burvja, restorāna „Valmiermuižas pārstāvniecība Rīgā” šefpavāra Dzintara Kristovska veidotā 11 kārtu ēdienkarte, kur katrai kārtai mākslinieki radīs noteikta izmēra, taču savas iztēles un iedvesmas vadītus, traukus.
Atvērto durvju diena – plenērs 3 Cepļi
Pateicoties Vidzemes plānošanas reģiona atbalstam, 3. jūlijā Vaidavas ražotne tiks atvērta gan vietējiem keramiķiem, gan sabiedrībai, lai iepazītos ar simpozija māksliniekiem un piedalītos papīra cepļu dedzināšanas performancē. Jau no plkst. 11.00 varēs vērot cepļu būvēšanu un pildīšanu ar keramikas darbiem, savukārt ap plkst. 12.00 sāksies pats dedzināšanas process. Pēcpusdienā ap plkst. 16.00 plānota cepļu atvēršana, kam sekos viesmākslinieku prezentācijas un meistarklases. Visa pasākuma garumā tiks padomāts arī par bērniem, sniedzot iespēju spēlēties, veidot un eksperimentēt ar mālu.
Brīvdabas vakariņas Vaidavas ezera krastā
Simpozija noslēgumā 8. un 9.jūlijā Vaidavas ezera krastā tiks organizētas vakariņas “Pilnbrieda garša. Latvijas vasara”. Vakariņas notiks brīvā dabā apmēram 3,5 stundu garumā. Vakariņas būt īpaša noskaņu, skaņu, smaržu, krāsu un garšu simbioze, kuras laikā šefpavāra uz vietas gatavotie ēdieni tiks pasniegti uz mākslinieku radītajiem traukiem.
Šāds pasākums un pieredze Latvijā un visā Eiropā būs pirmo reizi, tāpēc aicinām izmantot iespēju un piedalīties šajā unikālajā brīvdabas performancē, kur vērotāja acu priekšā satiekas Gastronomija un Māksla, Ēdiens un Māls, Radītājs un Baudītājs. Simpozija noslēguma īpašās vakariņas ir iekļautas Latvijas kā Eiropas gastronomiskā reģiona “iesildīšanas” programmā.
Pasākumus organizē biedrība “Radošuma meka”. Pasākumus atbalsta “Vaidava Ceramics”, “Valmiermuižas alus”, Kocēnu novada dome, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, “Kunturi”. Informatīvais atbalstītājs – „”Četras sezonas”. Īpaši pārsteigumi vakariņu viesiem no “Nilsson Coffee” un “Bee in”.