Lasīšanas laiks: 3 min
Pērn reģistrētais uzņēmums “Trikātas piens” vēsturiskajā Trikātas pienotavā sācis ražot bioloģiskas izcelsmes “Zilā pelējuma sieru” un citus sierus, kā arī plāno audzēt pašreizējo pārstrādes apmēru 50 tonnas mēnesī līdz 200 vai 250 tonnām mēnesī, aģentūrai LETA pastāstīja kompānijas līdzīpašnieks Rolands Putniņš.
Viņš sacīja, ka “Trikātas piens” šā gada maijā sāka ražot produkciju kādreizējā kompānijas “Trikātas siers” ražotnē Trikātas pienotavā. Uzņēmums piedāvā patērētājiem vairākus produkcijas veidus, bet lielākais meistardarbs ir “Zilā pelējuma siers”, kas salīdzinoši reti ir pieejams bioloģiskas izcelsmes. Bioloģisko pienu uzņēmums iepērk no vietējiem Vidzemes piena ražotājiem. “Trikātas piens” vidēji mēnesī pārstrādā apmēram 50 tonnas piena, taču tuvākajā laikā pārstrādes apmēru iecerēts palielināt līdz aptuveni 200-250 tonnām mēnesī.
Pēc viņa teiktā, ražotne un lielākā daļa iekārtu Trikātas pienotavā bija saglabājušās jau kopš “Trikātas siers” laikiem, taču “Trikātas piens” papildu uzstādījis vairākas iekārtas un pārbūvējis ražošanas procesu ar mērķi uzlabot efektivitāti. Investīcijas ieguldītas gan no pašu resursiem, gan ar Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” atbalstu “start-up” uzņēmumu programmā. Bez “Altum” atbalsta investīciju projektu nebūtu bijis iespējams realizēt.
Putniņš pastāstīja, ka “Zilā pelējuma siers” ražots pēc savulaik populārā kompānijā “Trikātas siers” ražotā “Trikātas Dor Blue” receptūras. Kopš “Trikātas siers” ražošana pārcelta uz tagadējo “Latvijas piens” ražotni Jelgavā šis produkts patērētājiem vairs nebija pieejams. “Pašlaik to ražojam pēc tās pašas vecās tehnoloģijas iepriekšējās “Trikātas siera” meistares Ineses Ziemanes pavadībā. Ziemane ir “Trikātas siera” vecmeistara Vladislava Čulča audzēkne,” sacīja Putniņš. “Trikātas piens” drīzumā plāno ieviest divus tehnoloģiskus papildinājumus – vienu kvalitātes uzlabošanai, bet otru – kvalitātes stabilitātei.
Pēc Putniņa teiktā, “Trikātas piens” nelielā daudzumā sierus pārdod Valmieras tirgū, un no uzņēmuma ražotās produkcijas šajā pilsētā populārākais ir “Krievijas siers”. Tāpat “Trikātas piens” produkciju var iegādāties arī “Stockmann” veikalā un lielākajos veikalos “Top!”. Septembrī uzņēmums plāno sākt realizēt produkciju arī “Rimi”, “Sky” un “Elvi” veikalos.
Putniņš sacīja, ka “Trikātas piens” produkcija tiek vesta arī uz Igauniju un Poliju. Drīzumā kompānija plāno sākt realizēt produkciju arī Lietuvas un Igaunijas mazumtirdzniecības tīklos. Tā kā produktam ir salīdzinoši īss realizācijas termiņš – vidēji apmēram 30 dienas – uzņēmums sieru pagaidām nevar aizvest tālāk par tuvējām valstīm. “Bioloģiskajiem sieriem nevaram pievienot nekādus konservantus, un tas samazina mūsu eksporta iespējas,” teica Putniņš.
Jautāts par “Trikātas piens” mērķiem, Putniņš pastāstīja, ka kompānija tuvākā pārskatāmā laikā plāno nostabilizēties tirgos, pilnveidot piedāvāto sieru sortimentu, kā arī turpināt nemitīgu darbu pie kvalitātes un motivēt piena ražotājus ražot bioloģisko pienu.
Informācija “Firmas.lv” liecina, ka “Trikātas piens” ir reģistrēts pagājušā gada 1.septembrī un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums uz pusēm pieder Kasparam un Rolandam Putniņiem.
Diemzeel iegaadaajoties Trikaatas zilo sieru kastinaa-izraadaas nekaads zilais siers ieksaa nav,,bet gan kadreizejais -Latvijas smirdiigais siers. Pirms suutiit tirgotaajiem iesaku parbaudiit ..vai ir izveidojies zilais siers.. Iegadajaamies Valmieraa ,,top veikalaa..