Valmieras Ziņas

Uzņēmēju pieredzes stāsti: nevis nožēlot neizdarīto, bet rīkoties

Lasīšanas laiks: 3 min

Ne tikai finanšu, bet arī radošu ideju trūkums, nedrošība un konkurence – tie ir tikai daži no iemesliem, kuri perspektīviem, jauniem uzņēmējiem, šauboties par savas uzņēmējdarbības uzsākšanu, būtu jāaizstāj ar mērķtiecību, pārliecību un uzdrīkstēšanos.

Lai iedrošinātu potenciālos uzņēmējus, vairāku gadu pieredzē un ieteikumos par savu uzņēmējdarbības uzsākšanu dalās trīs veiksmīgi “Narvesen Baltija” franšīzes ņēmēji. Viņi, neskatoties uz sākotnējām šaubām un nedrošību, uzsāka savu uzņēmējdarbību, ko turpina vēl joprojām.

“Daudzi, tāpat kā es pirms 14 gadiem, sapņo par sava uzņēmuma nodibināšanu, bet tikai retais to realizē. Lai uzņēmējam pa pēdām ietu veiksme, jau sākotnēji jāizvirza konkrēts mērķis, uz ko apzināti jātiecas. Jaunajiem censoņiem jārēķinās ar lielu darba apjomu, ne tikai sākumā, bet katru dienu. Neviens uzņēmējs nav kļuvis veiksmīgs, strādājot daudz tikai sākumā. Viss ieguldītais darbs atmaksāsies,” iedrošina Vilnis Locāns, trīs “Narvesen” franšīzu ņēmējs ar 14 gadu pieredzi. Papildus šim ieteikumam jaunajiem uzņēmējiem ir jāņem vērā vēl vairāki svarīgi nosacījumi.

Izzini klienta vēlmes un vajadzības

Katru klientu vai potenciālo klientu var dēvēt par uzņēmēja priekšnieku, no kura ir atkarīgi gan uzņēmuma ienākumi, gan arī turpmākās darbības izdošanās. Lai spētu klientiem sniegt to, ko viņi vēlas, pirms tam ir svarīgi viņus iepazīt. Nekad nebaidies un nekautrējies runāt ar klientu. Bieži vien viņš vienīgas, kas spēj Tev norādīt uz lietām, ko nemani, vai kas būtu jāmaina. To uzzinot, būs iespēja piedāvāt klientiem tieši to, kas viņiem ir nepieciešams, kā arī piesaistīt jaunus interesentus. Nevajag baidīties ieviest ko jaunu un riskēt, jo bieži vien tas atmaksājas. Galvenais ir noticēt.

Domā ilgtermiņā un vienmēr esi precīzs

“Jaunajiem uzņēmējiem iesaku nedomāt tikai par to, kas būs šodien, vai rīt. Jābūt redzējumam par uzņēmuma virzību un nākotni vismaz dažus mēnešus vai pat gadu uz priekšu jeb, jo visticamāk panākumi nebūs tūlītēji, bet nāks laika gaitā kopā ar secinājumiem un pieredzi,” teic “Narvesen” franšīzes ņēmējs, uzņēmējs Jānis Alksnis.

Uzdrīksties pārmaiņām, lai neieslīgtu rutīnā

Uzņēmēji ar pieredzi, visi kā viens, atzīst, ka nedrīkst sev ļaut ieslīgt rutīnā un pašapmierinātībā. Vienmēr jābūt zinošam par pasaulē notiekošo, konkurentu darbību un jābūt atvērtam jaunām lietām, idejām un piedāvājumiem. Ir veselīgi ik pa laikam uz sevi paskatīties no malas – ar klienta acīm. Iestājusies rutīna var iespaidot gan vēlmi attīstīties, gan radīt citas grūtības. Pārmaiņas, kaut vai mazas, nevis rada grūtības un sarežģī ikdienu, bet gan neļauj ieslīgt rutīnā un liek mācīties un tiekties augstāk.

Mācies no kļūdām!

Uzsākot savu uzņēmējdarbību, ar kļūdu pieļaušanu ir jārēķinās, galvenais no tām mācīties un nepieļaut vēlreiz. Franšīzes ņēmējs ar 5 gadu pieredzi Jānis Alksnis dod padomu: “Uzņēmējam ir jābūt pedantiskam un vienmēr jāapdomā visas lietas, kas nav izdevušās, tā izdarot secinājumus nākotnei. Jābūt apziņai, ka katra diena ir kā izaicinājums un jauna mācību stunda, katra citādāka.” Tāpat kā mācīties no savām kļūdām, var arī no konkurentu, izzinot viņu darbību un panākumus, vai tieši pretēji – neveiksmes.

Atrodi uzticamus darbiniekus

Uzsākot savu uzņēmējdarbību, tajā tiek ieguldīts gan laiks, gan līdzekļi, gan līdzcilvēku un sava pacietība, gan sirds. Taču, lai viss izdotos kā iecerēts un pat vēl labāk, ir ļoti svarīga arī komanda, kas palīdzēs realizēt iecerēto. “Laba komanda ir viens no veiksmes stūrakmeņiem,” kā norāda franšīzes ņēmējs Armands Žukovskis, “un tās nokomplektēšana var izrādīties vislielākais izaicinājums, tāpēc svarīgi atrast uzticamus, pozitīvi domājošus, uzņēmīgus un uzņēmumam lojālus darbiniekus, kuriem rūp rezultāts.”

Mērķtiecīgs, godīgs, zinošs cilvēks ar pozitīvu attieksmi, kuram ir liela vēlme strādāt, var kļūt ļoti veiksmīgs, uzsākot savu uzņēmējdarbību vai strādājot ar franšīzi. Lai gan iegūtā izglītība ir svarīga, tomēr dažkārt tiekties uz augšu ļauj dzīvē iegūtā pieredze, bezbailība, strādīgums un zinoši cilvēki apkārt, kuri neatsaka palīdzību un padomu. Armands Žukovskis teic: “Nožēlot neizdarīto ir nepatīkama sajūta, tāpēc jaunajiem uzņēmējiem iesaku to nepiedzīvot un darīt!”

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Meklējam nepilna laika privāto pavāru Valmierā Mēs esam ģimene (2 pieaugušie un 1 bērns), kas meklē atbildīgu un aizrautīgu privāto pavāru regulārai sadarbībai. Pavārs parūpētos par gardām un veselīgām maltītēm mums, savukārt mēs nodrošinātu aptuveni 10 stundu darba slodzi nedēļā un iespēju papildus nopelnīt. Pavāra pienākumi: Izveidot sabalansētu un daudzveidīgu ēdienkarti, ievērojot iepriekš sagatavotus uztura speciālista ieteikumus, ģimenes individuālās vēlmes un uztura ierobežojumus. Katru nedēļu izveidot sarakstu ar produktiem, kas būs nepieciešami ēdienu pagatavošanai, norādot precīzu sastāvdaļu daudzumu Pagatavot 2 maltītes katrai dienai (pusdienas un vakariņas) divreiz nedēļā 3 dienu periodam Ik pa laikam eksperimentēt ar garšām, radot jaunas un interesantas maltītes un uzklausot ģimenes ieteikumus Sniegt norādījumus ģimenei par produktu uzglabāšanu un uzsildīšanu. Pavāra kompetences: Profesionālā pavāra izglītība, kas ietver kursu par pārtikas higiēnu un drošību Vēlama vismaz 1-2 gadu praktiskā pieredze ēst gatavošanā Izpratne par uztura plānošanu, kā arī spēja piemeklēt veselīgas produktu alternatīvas un risinājumus Pieredze ēdienu sagatavošanā vairākām maltītēm vienlaicīgi, kā arī zināšanas par tā uzglabāšanu, uzsildīšanu Spēja pielāgoties plānojot ēdienkarti, ņemot vērā atsauksmes un uztura speciālista ieteikumus Augsta atbildības sajūta, punktualitāte un spēja precīzi plānot nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu, tādējādi optimizējot pārtikas budžetu un izvairoties no ēdiena izmešanas Zināšanas par darba higiēnu, kā arī spēja uzturēt tīru un sakārtotu vidi Laba darba ētika - pieklājīga, cieņpilna un draudzīga attieksme, kā arī vēlme sadarboties Mēs piedāvājam: Atalgojumu 7–10 eiro stundā (atkarībā no pieredzes un kvalifikācijas). Darba slodzi aptuveni 10 stundas nedēļā Iespēju plānot darba laiku un gatavot sev ērtā laikā Sadarbību ar profesionālu uztura speciālistu Veiksmīgas sadarbības rezultātā, iespējamas sadarbības arī ar citām ģimenēm Lai pieteiktos, lūdzu, nosūti uz epastu: diana.bralite@gmail.com CV; Īsu aprakstu par to, kāda ir Tava līdzšinējā pieredze ēdināšanas jomā Gaidām Tavu pieteikumu un ceram uz garšīgu sadarbību!

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri