Valmieras Ziņas

Trīs pīrāgu receptes gardiem Līgo svētkiem

Lasīšanas laiks: 6 min

Līgo svētki nav iedomājami bez krāšņi klāta svētku galda, kurā pīrāgi ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā tradicionālais Jāņu siers un alus. Turklāt pīrādziņi parasti garšo gan lieliem, gan maziem ēdājiem. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Lindas Virtuve autori Lindu Tellgrēnu piedāvā trīs dažādas pīrāgu receptes, lai iepriecinātu ne tikai savas, bet arī pārējo līgotāju garšas kārpiņas.

Mammas speķa pīrāgi

Kurš pasaulē cep visgardākos pīrādziņus? Protams, ka mammas. Šī recepte nākusi no bloga Lindas Virtuve autores mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts cūkas cauraudzītis pildījumā. Knifiņš – pīrāgu pildījumam jāpievieno olas dzeltenums, lai tas izdotos izcili sulīgs.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta (istabas temperatūrā)

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Ja vēlas – ķimenes pārkaisīšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami kūpināta cauraudža, sagriezta mazos gabaliņos

1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos

1 olas dzeltenums

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sālīta)

Gatavošana:

1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml pienu, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs ir “atdzīvojies” un sācis darboties).

2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

3. Kamēr mīkla rūgst, gatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcepiet sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievienojiet gaļu, cepiet vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņemiet no plīts, atdzesējiet un iemaisiet olas dzeltenumu.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10×10 cm mazu laukumiņu, kura vidū lieciet karoti pildījuma, aizlokiet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Pēc tam ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru – aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Gatavos pīrādziņus pārsmērējiet ar sakultu olu. Ja vēlaties – pārkaisiet ar ķimenēm. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņi no augšpuses ir kļuvuši zeltaini brūni.

Buljona pīrādziņi ar vistas gaļu

Ja vēlaties ciemiņus pārsteigt ar pīrādziņiem, kas paši kūst mutē, – šī būs īstā recepte. Mīklas pagatavošanas metode nāk no Ņinas Masiļūnes recepšu krājumiem – interesanti, ka raugs tiek pievienots, bet mīkla raudzēta netiek. Izcilo konsistenci piešķir sviesta daudzums un etiķa pievienošana. Pildījums ir maigas garšas, sulīgs un aromātisks.

Izejvielas (16 pīrādziņiem):

Mīklai:

500 grami “Dobeles dzirnavnieks” kviešu miltu “Ekstra”

300 grami auksta sviesta

1/2 glāze ūdens

50 grami svaigā rauga

1 tējkarote etiķa

½ tējkarote sāls

1 ola pīrādziņu pārsmērēšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami vistas filejas, sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos

Šķipsniņa sāls

100 grami saldās kukurūzas

Maza lociņu buntīte, sagriezta mazos gabaliņos

2 ēdamkarotes majonēzes

1 tējkarote karija pulvera

Gatavošana:

1. Miltus izsijājiet uz tīras darba virsmas, ar nazi iekapājiet sviestu tā, lai izveidotos salīdzinoši viendabīga, bet drumstalām līdzīga mīkla. Ūdenī iemaisiet raugu, etiķi un sāli. Pēc tam no mīklas izveidojiet glītu kaudzīti, tās vidū izveidojiet bedrīti, kurā ielejiet ūdeni ar raugu. Ar nazi šķidrumu uzmanīgi iekapājiet mīklā, pēc tam ar rokām visu samīciet viendabīgā masā. Atstājiet uz 30 minūtēm vēsumā, piemēram, ledusskapī.

2. Kamēr mīkla atpūšas, sagatavojiet pildījumu. Uz pannas uzkarsētā eļļā aptuveni piecas minūtes kopā ar šķipsnu sāls apcepiet vistas gabaliņus. Pēc tam nedaudz atdzesējiet un sakapājiet smalkākā masā. Pievienojiet kukurūzu, lociņus, majonēzi un karija pulveri un visu samaisiet.

3. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

4. Mīklu izveltnējiet aptuveni piecu milimetru biezā plāksnē un izgrieziet kvadrātiņus, kuru vidu sapildiet ar pildījumu. Pēc tam to pārlokiet uz pusēm tā, lai veidotos trijstūris. Izmantojot dakšiņas zaru augšējo daļu, saspiediet pīrādziņa malas. Apsmērējiet tos ar sakultu olu. Pīrādziņus lieciet uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, 3-4 cm attālumā vienu no otra. Cepiet 20 minūtes vai līdz pīrādziņi kļuvuši zeltaini brūni.

Pīrādziņi itāļu gaumē

Vienkārša recepte pīrāgiem bez gaļas pildījuma. Pateicoties pievienotajām Vidusjūrai raksturīgajām, bet arī latviešu iemīļotām izejvielām un garšaugiem, garša atgādina īstu itāļu picu.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta istabas temperatūrā

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Milti virsmas nokaisīšanai

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

1 purava kāts, noskalots un sagriezts mazos gabaliņos

½ tējkarotes kaltētas raudenes (oregano)

12 zaļās olīvas, sagrieztas mazos gabaliņos

100 grami saulē kaltētu tomātu eļļā, sagriezti mazos gabaliņos

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, jo olīvas ir gana sāļas)

Gatavošana:

1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml piena, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs “atdzīvojies” un sācis darboties).

2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

3. Kamēr mīkla rūgst, sagatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā uz lēnas uguns apcep puravu kopā ar raudeni, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi (aptuveni trīs minūtes). Noņemiet no uguns un iemaisiet olīvas, ja ir vēlme, variet pievienot šķipsniņu sāls.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10 x 10cm mazu laukumiņu – vidū lieciet karoti pildījuma, aizlociet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (,jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Pārsmērējiet ar sakultu olu.

6. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņu augšpuse kļuvusi zeltaini brūna.

Aktuālais jautājums

Cik šogad plāno tērēt Ziemassvētku dāvanām?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA Lat Met aicina darbā SMILŠSTRŪKLAS OPERATORU metālapstrādes cehā Galvenie amata pienākumi: Metāla detaļu sagatavošana krāsošanai Apstrāde ar skrošu strūklas iekārtu Detaļu tīrīšana Detaļu slīpēšana Detaļu uzkāršana pulverkrāsošanai SIA "Lat Met" nodrošina: · Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas · Apmācību · Paveiktajam darbam atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: · Spēja un vēlme veikt fizisku darbu · Pozitīva attieksme, atbildība, motivācija strādāt un mācīties · Loģiskā domāšana Par priekšrocību tiks uzskatīts: · Pieredze metālapstrādē Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), nepieciešamības gadījumā saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums: Sākot no 1150 EUR (pirms nodokļu nomaksas) + līdz 10 eur dienas piemaksas par labi paveiktu darbu Darbā iespējams sūtot CV sūtīt uz e-pastu: metal@latmet.com https://www.latmet.com/vakances/ Papildus informācija Mob. 26169555 SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (Vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. www.latmet.com Profesija: METĀLA /SMILŠSTRŪKLAS IEKĀRTAS OPERATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-12-22 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli sūtīt uz e-pastu: metal@latmet.com

Sakarā ar SIA “Vidzemes slimnīca”  jauna rehabilitācijas centra atvēršanu un paplašinot piedāvāto rehabilitācijas pakalpojumu loku, aicinām savā komandā FIZIKĀLĀS UN REHABILITĀCIJAS MEDICĪNAS ĀRSTU (iespēja strādāt arī nepilnu darba laiku) Galvenie amata pienākumi: • veikt funkcionēšanas ierobežojumu novērtēšanu, sastādīt individuālo rehabilitācijas plānu un monitorēt rehabilitācijas procesu ambulatorajiem un stacionāra pacientiem; • vadīt multiprofesionālo komandu un rehabilitācijas procesā pielietot uz pierādījumiem balstītas tehnoloģijas; • organizēt ilgtermiņa rehabilitācijas pasākumus pacientiem ar hroniskiem funkcionēšanas traucējumiem; • veikt precīzus ierakstus medicīniskajā dokumentācijā; • analizēt medicīniskās rehabilitācijas procesa dinamiku un pēctecību, ieviest jauninājumus ārstniecības uzlabošanai; • organizēt izglītojošo un informatīvo darbu pacientiem, tuviniekiem un nodaļas personālam; • piedalīties sarežģītu klīnisko gadījumu izskatīšanā un sagatavot materiālus par jauninājumiem rehabilitācijas jomā; • papildus iespēja veikt triecienviļņu procedūru ambulatori. Prasības kandidātiem: • augstākā medicīniskā izglītība (fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta sertifikāts vai ārsts-rezidents); • reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; • spēja strādāt patstāvīgi un komandā; • spēja ātri reaģēt un rīkoties neatliekamās situācijās; • precizitāte un atbildība; • zināšanas darbā ar datoru; • valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; • veselīgas profesionālās ambīcijas. Jaunā kolēģa ieguvumi: • iespēja veikt atbildīgu un interesantu darbu vienā no labākajām ārstniecības iestādēm Vidzemē, TOP 10 labākā darba devēja Vidzemē un jaunās Rehabilitācijas centra telpās ar mūsdienīgu aprīkojumu; • darba līgums uz nenoteiktu laiku; • summētais darba laiks; • atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; • stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (no 3000-4000 EUR par pilnu darba slodzi); • prēmijas un motivējošs labumu grozs; • darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; • iespēja īstenot idejas un piedalīties pakalpojumu pilnveidošanā, ieviest jaunus pakalpojumus; • veselības apdrošināšanas polise (pēc pārbaudes laika beigām); • iespēja piedalīties pētniecībā; • stabila, droša un sakārtota darba vide; • darba devēja apmaksāti veselību veicinošie pasākumi; • iespēja pretendēt uz kompensāciju atbilstoši Veselības Ministrijas Eiropas Savienības fonda projektam; • Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli līdz 2024.gada 30.decembrim uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, Valmieras nov., LV-4201. Sīkāka informācija pie Rehabilitācijas centra vadītājas K.Matukas pa tālr. 28716807. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA “Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “Vidzemes slimnīca” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāti citos SIA “Vidzemes slimnīca” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “Vidzemes slimnīca”,kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 25277799. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi SIA “Vidzemes slimnīca”. Profesija: FIZIKĀLĀS UN REHABILITĀCIJAS MEDICĪNAS ĀRSTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-12-30 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli sūtīt uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv

Mūsu partneri