Valmieras Ziņas

Trīs pīrāgu receptes gardiem Līgo svētkiem

Lasīšanas laiks: 6 min

Līgo svētki nav iedomājami bez krāšņi klāta svētku galda, kurā pīrāgi ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā tradicionālais Jāņu siers un alus. Turklāt pīrādziņi parasti garšo gan lieliem, gan maziem ēdājiem. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Lindas Virtuve autori Lindu Tellgrēnu piedāvā trīs dažādas pīrāgu receptes, lai iepriecinātu ne tikai savas, bet arī pārējo līgotāju garšas kārpiņas.

Mammas speķa pīrāgi

Kurš pasaulē cep visgardākos pīrādziņus? Protams, ka mammas. Šī recepte nākusi no bloga Lindas Virtuve autores mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts cūkas cauraudzītis pildījumā. Knifiņš – pīrāgu pildījumam jāpievieno olas dzeltenums, lai tas izdotos izcili sulīgs.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta (istabas temperatūrā)

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Ja vēlas – ķimenes pārkaisīšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami kūpināta cauraudža, sagriezta mazos gabaliņos

1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos

1 olas dzeltenums

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sālīta)

Gatavošana:

1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml pienu, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs ir “atdzīvojies” un sācis darboties).

2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

3. Kamēr mīkla rūgst, gatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcepiet sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievienojiet gaļu, cepiet vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņemiet no plīts, atdzesējiet un iemaisiet olas dzeltenumu.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10×10 cm mazu laukumiņu, kura vidū lieciet karoti pildījuma, aizlokiet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Pēc tam ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru – aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Gatavos pīrādziņus pārsmērējiet ar sakultu olu. Ja vēlaties – pārkaisiet ar ķimenēm. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņi no augšpuses ir kļuvuši zeltaini brūni.

Buljona pīrādziņi ar vistas gaļu

Ja vēlaties ciemiņus pārsteigt ar pīrādziņiem, kas paši kūst mutē, – šī būs īstā recepte. Mīklas pagatavošanas metode nāk no Ņinas Masiļūnes recepšu krājumiem – interesanti, ka raugs tiek pievienots, bet mīkla raudzēta netiek. Izcilo konsistenci piešķir sviesta daudzums un etiķa pievienošana. Pildījums ir maigas garšas, sulīgs un aromātisks.

Izejvielas (16 pīrādziņiem):

Mīklai:

500 grami “Dobeles dzirnavnieks” kviešu miltu “Ekstra”

300 grami auksta sviesta

1/2 glāze ūdens

50 grami svaigā rauga

1 tējkarote etiķa

½ tējkarote sāls

1 ola pīrādziņu pārsmērēšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami vistas filejas, sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos

Šķipsniņa sāls

100 grami saldās kukurūzas

Maza lociņu buntīte, sagriezta mazos gabaliņos

2 ēdamkarotes majonēzes

1 tējkarote karija pulvera

Gatavošana:

1. Miltus izsijājiet uz tīras darba virsmas, ar nazi iekapājiet sviestu tā, lai izveidotos salīdzinoši viendabīga, bet drumstalām līdzīga mīkla. Ūdenī iemaisiet raugu, etiķi un sāli. Pēc tam no mīklas izveidojiet glītu kaudzīti, tās vidū izveidojiet bedrīti, kurā ielejiet ūdeni ar raugu. Ar nazi šķidrumu uzmanīgi iekapājiet mīklā, pēc tam ar rokām visu samīciet viendabīgā masā. Atstājiet uz 30 minūtēm vēsumā, piemēram, ledusskapī.

2. Kamēr mīkla atpūšas, sagatavojiet pildījumu. Uz pannas uzkarsētā eļļā aptuveni piecas minūtes kopā ar šķipsnu sāls apcepiet vistas gabaliņus. Pēc tam nedaudz atdzesējiet un sakapājiet smalkākā masā. Pievienojiet kukurūzu, lociņus, majonēzi un karija pulveri un visu samaisiet.

3. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

4. Mīklu izveltnējiet aptuveni piecu milimetru biezā plāksnē un izgrieziet kvadrātiņus, kuru vidu sapildiet ar pildījumu. Pēc tam to pārlokiet uz pusēm tā, lai veidotos trijstūris. Izmantojot dakšiņas zaru augšējo daļu, saspiediet pīrādziņa malas. Apsmērējiet tos ar sakultu olu. Pīrādziņus lieciet uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, 3-4 cm attālumā vienu no otra. Cepiet 20 minūtes vai līdz pīrādziņi kļuvuši zeltaini brūni.

Pīrādziņi itāļu gaumē

Vienkārša recepte pīrāgiem bez gaļas pildījuma. Pateicoties pievienotajām Vidusjūrai raksturīgajām, bet arī latviešu iemīļotām izejvielām un garšaugiem, garša atgādina īstu itāļu picu.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta istabas temperatūrā

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Milti virsmas nokaisīšanai

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

1 purava kāts, noskalots un sagriezts mazos gabaliņos

½ tējkarotes kaltētas raudenes (oregano)

12 zaļās olīvas, sagrieztas mazos gabaliņos

100 grami saulē kaltētu tomātu eļļā, sagriezti mazos gabaliņos

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, jo olīvas ir gana sāļas)

Gatavošana:

1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml piena, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs “atdzīvojies” un sācis darboties).

2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

3. Kamēr mīkla rūgst, sagatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā uz lēnas uguns apcep puravu kopā ar raudeni, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi (aptuveni trīs minūtes). Noņemiet no uguns un iemaisiet olīvas, ja ir vēlme, variet pievienot šķipsniņu sāls.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10 x 10cm mazu laukumiņu – vidū lieciet karoti pildījuma, aizlociet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (,jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Pārsmērējiet ar sakultu olu.

6. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņu augšpuse kļuvusi zeltaini brūna.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Saimniecība SIA “Blueberry Garden” Reģ.nr. 44103091288 aicina pieteikties strādnieku/ -ci saimniecisko darbu vadītāju Saimniecība nodarbojas ar krūmmelleņu audzēšanu nelielā platībā. Pienākumi: darbs stādījumu kopšanā - ogu krūmu sanitārās apgriešanas, mulčēšanas, minerālmēslošanas, kā arī citi saimnieciskie darbi pēc nepieciešamības; ražas laikā arī darbu vadīšana un uzraudzība krūmmelleņu laukā, tai skaitā norēķinu veikšana ar ogu lasītājiem un klientiem. Prasības: augsta atbildības sajūta, precizitāte un godprātība; laba fiziskā izturība un veselība, bez kaitīgiem ieradumiem; vēlama B kategorijas autovadītāja apliecība un savs transports. Piedāvājam: atalgojumu 5 - 6 EUR/h pirms nodokļu nomaksas, kas atkarīgs no darba izpildes rezultāta; darbs uz noteiktu laiku no maija līdz augustam. Maijā un jūnijā darbs uz pusslodzi, ražas laikā - jūlijā un augustā pilna slodze. Adrese: “Kraujas”, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4220 Pieteikties vakancei var rakstot uz e-pastu in.megne@gmail.com vai zvanot pa tālruni 26529065 pēc plkst. 18:00. Profesija: SAIMNIECĪBAS STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kraujas, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-09 Kontaktpersona: Inga Megne

Pievienojies mūsu komandai! Valmiermuižas pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā izglītības psihologu (0,4 darba likmei (12 stundas nedēļā)) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Ozolu iela 2A, Valmieras pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt psiholoģisku palīdzību bērniem; • veikt bērnu psiholoģisko izvērtēšanu un atzinumu sagatavošanu; • plānot un realizēt savu darbu saskaņā ar Iestādē realizējamajām pirmsskolas izglītības programmām; • konsultēt Iestādes darbiniekus un bērnu vecākus par bērnu audzināšanu; • sadarboties ar Iestādes vadību, pedagogiem un bērnu vecākiem, lai izstrādātu un īstenotu bērna atbalsta pasākumus, aktīvi iesaistīties Atbalsta komandas darbā; • kā arī veikt citus pienākumus psihologa amata ietvaros; un ja Tev ir: • apliecinājums par patstāvīgu psihologa profesionālo darbību - augstākās izglītības diploms par akreditētas bakalaura studiju programmas un akreditētas maģistra studiju programmas psiholoģijā apguvi, turklāt vismaz viena no šīm programmām ir profesionālā studiju programma; • reģistrācija psihologu reģistrā un psihologa sertifikāts noteiktā darbības jomā; • atbilstība Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasībām; • apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma “Speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā”; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; spēja analizēt un cieņpilni risināt konfliktsituācijas, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; spēja argumentēt pieņemtos lēmumus vai veiktās darbības; • prasmes darbā ar datoru; mēs piedāvājam: • atalgojumu 1175.00 EUR pirms nodokļu nomaksas par pilnu darba likmi; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopijas gaidīsim līdz 2025.gada 23.maijam e-pastā: burtins@valmiera.edu.lv Pieteikums iesniedzams ar norādi “Psihologa/-es vakancei”. Tālrunis informācijai: 26330075. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: Izglītības un skolu PSIHOLOGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-23 Kontaktpersona: burtins@valmiera.edu.lv 26330075

Pievienojies mūsu komandai! Mazsalacas kultūras centrs (turpmāk – Iestāde) aicina darbā kultūras darba speciālistu/-i (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • plānot kultūras pasākumus dažādām sabiedrības grupām kultūras, mākslas, tautas jaunrades, novadpētniecības jomās un nodrošināt to īstenošanu; • nodrošināt vietēja un valsts mēroga pasākumu sagatavošanu un norisi, finansējuma piesaisti kultūras, mākslas, novadpētniecības un mūžizglītības jomās; • izstrādāt ar kultūras jomu saistītus radošos projektus, koordinēt amatiermākslas kolektīvu darbību; • asistēt Iestādes administratīvajos un organizatoriskajos procesos (sagatavot budžeta tāmes, līgumu projektus utt.);   un ja Tev ir: • augstākā izglītība kultūras jomā; • iepriekšēja darba pieredze kultūras jomā, projektu vadībā, pasākumu organizēšanā (vēlama); • zināšanas par kultūras procesiem, iestādes darba organizēšanu; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: teicamas organizatoriskās, komunikācijas un sadarbības prasmes; prasme vadīt komandu, motivēt darbiniekus, paust viedokli, pamatot savu rīcību un lēmumus, augsta atbildības sajūta, spēja noteikt prioritātes, organizēt darbu; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office programmām, interneta pārlūkprogrammām un sociālajiem tīkliem); mēs piedāvājam: • aizraujošu un radošu darbu uz attīstību vērstā pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 999 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1052 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz dace.jurka@valmierasnovads.lv vai personīgi Mazsalacas kultūras centrā, adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads ar norādi „Kultūras darba speciālista/-es amatam”, līdz 2025.gada 19.maijam. Tālrunis papildu informācijai: 26645713, 29179179. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-19 Kontaktpersona: dace.jurka@valmierasnovads.lv 26645713

Mūsu partneri