Lasīšanas laiks: 3 min
Trauku modi nosaka restorāni un to šefpavāri. Tieši viņi izšķiras par labu vienam no diviem ceļiem restorānu kultūrā – klasikai vai viesu pārsteigšanai ar ēdiena pasniegšanas veidu. Ja izvēloties traukus gribat pārsteigt ar oriģinālu ēdiena pasniegšanas veidu, svarīgi ir atcerēties ne tikai par estētiku, bet arī par funkcionalitāti, lai viesiem būtu ērti mieloties.
Par jaunumiem trauku un glāžu pasaulē stāsta restorānu biznesa eksperte ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi Jeļena Kašina.
Trauku krāsa ietekmē garšu un ēšanas paradumus
Zināms, ka daudzu dzērienu garšu un aromātu pilnībā izbaudīt iespējams tikai tad, ja tie pasniegti attiecīgās formas un lieluma glāzēs, taču arī krāsa ietekmē garšas kārpiņas un cilvēku ēšanas paradumus.
Spānijā veikts pētījums liecina, ka karstā šokolāde, kas pasniegta oranžā vai tumša krējuma krāsas tasītē garšo labāk nekā, ja to servē sarkanās vai baltās krūzēs. Savukārt dzēriens no krēmkrāsas vai rozā krūzēm garšo saldāk nekā tad, ja to dzer no citas krāsas krūzēm, bet pikanti ēdieni garšo labāk, ja tiek pasniegti sarkanu toņu traukos.
“Ja jūs gudri izvēlaties traukus, no kuriem ēdat un dzerat, tie var palīdzēt ēst veselīgāk un zaudēt svaru,”
norāda Kašina.
Piemēram, izpētīts, ka zaļi trauki labi der dārzeņiem, salātiem un veselīgiem našķiem, jo šī krāsa mudina apēst lielāku porciju.
Zila krāsa daudziem asociējas ar sāļumu, tāpēc taviem iecienītajiem ēdieniem, kas pasniegti šādas krāsas traukos, visticamāk, vajadzēs mazāk sāls un tādējādi tie būs veselīgāki.
Savukārt dažādās ātrās uzkodas labāk pasniegt sarkanos, nevis baltos traukos, jo sarkanā krāsa palīdzēs tev apēst mazāk un tādējādi saglabāt labu formu.
Trauki ar ziedu un punktiņu elementiem
Restorānos patlaban ir aktuāli trauki ir dažādiem ekspresīviem ziedu, punktiņu vai grafikas elementiem. Vispopulārākie ir apaļas formas šķīvji, taču iecienīti ir arī ovālie šķīvji un kantainie baltie šķīvji, kas galvenokārt tiek izmantoti Āzijas virtuves ēdienu pasniegšanai.
Toņu ziņā notiek atgriešanās pie klasiskiem mierīgiem toņiem – balta, bēša, gaiši zila vai gaiši brūna, lai gan trauku paletē iemirdzas arī spilgtākas krāsas,
min Kašina.
Aktuāli trauki no rūdītā stikla vai porcelāna
Svarīgs ir ne tikai trauku izskats, bet arī to izturīgums. Ja ir jāpērk jauni trauki, svarīgi ir pievērst uzmanību tam, cik izturīgs ir materiāls, no kā tie ir izgatavoti. Sevišķi nozīmīgi tas ir restorānos, kur trauku saplīšana ir bieža parādība.
Traukiem jābūt tik kvalitatīviem, lai mazgāšanas laikā tie nesaplīstu un tajos neveidotos robiņi vai plaisas. Tāpēc vislabāk ir traukus iegādāties no rūdītā stikla vai porcelāna – tie būs pietiekami stipri, lai izturētu regulāru mazgāšanu trauku mazgājamajā mašīnā.
Glāžu modē atgriežas 50.- 60. gadu tendences
Patlaban glāžu pasaulē atgriežas pagājušā gadsimta 50.- 60.gadu formas, vienīgi zīmējums modernāks, ar svaigāku un mūsdienīgāku elpu. Turklāt ir atjaunojusies tradīcija šampanieti un citus dzērienus pasniegt kristāla glāzēs.
“Ja tavā pūra lādē ir saglabājušās kristāla glāzes, tad zini – pašlaik no tām malkot dzērienu ir ļoti stilīgi,”
pauž Kašina.
Turklāt interesanti jaunumi saistās ar glāzēm, kuras izmanto kokteiļiem. Glāžu dizains ir mazliet mainījies, tomēr pasniegšanas pamatprincipi saglabājušies līdzšinējie. Jāmin tas, ka ir mainījusies dzirkstošo vīnu pasniegšana. Tradicionālās šampānieša glāzes ir nomainītas pret bordo vīna glāzēm – tādējādi mainās arī šo dzērienu garšas nianses.