Lasīšanas laiks: 2 min
Novembrī “Itāliešu kulinārijas nedēļas” ietvaros Valmieras tehnikumā viesojās delegācija no Ansel Keys institūta Itālijā. Meistarklasi vadīja Vidusjūras diētas eksperts, profesors Michele Giaquinto. Kopā ar topošajiem ēdināšanas speciālistiem no Valmieras tehnikuma pavārs pagatavoja septiņus itāliešu ēdienus, atklājot dažādus kulināros noslēpumus, tostarp – kā pagatavot gaisīgu tiramisu un kāda ir klasiskas picas mīklas recepte.
Michele Giaquinto norāda: “Vidusjūras diētas pamatā ir veselīga uztura koncepcija, tās dzīvesveids – ēst pēc iespējas dabīgāk. Būtisks princips ir ēdiena gatavošanā izmantoto produktu kvalitātē un sezonalitāte. Vidusjūras virtuvē tiek izmantoti daudz dārzeņi, taču būtiski, ka tie ir tikai vietējie un tikai to īstajā augšanas sezonā. Vēlams izmantot ekoloģiski audzētus pārtikas produktus. Tādējādi maltītei tiek nodrošināta visaugstākā uzturvērtība un labākā garša,” uzsver pavārs.
Vidusjūras uztura piramīdas pamatā ir graudaugi un olīveļļa. Tauku daudzums ir salīdzinoši liels, taču tas balstās uz olīveļļu, nevis dzīvnieku taukiem. Tajā ir mononepiesātinātās taukskābes, kuras atšķirībā no piesātinātiem dzīvnieku izcelsmes taukiem samazina holesterīna līmeni. Uztura piramīdas augšpusē, tātad ikdienas maltītēs vismazāko daļu ieņem saldumi un sarkanā gaļa. Savukārt zivis un mājputnu gaļa tiek lietota vismaz divas reizes nedēļā.
“Svarīga ir ne tikai ēdiena gatavošana, bet attieksme pret maltīti kopumā. Tā tradicionāli tiek ieturēta, nesteidzoties un izbaudot ēdienu,” atgādina Michele Giaquinto.
Pētnieka Ansel Keys vārdā nosauktais institūts atrodas Itālijas dienvidu daļā un specializējas enogastronomijas un viesmīlības jomā. Institūta pasniedzēji regulāri vada meistarklases Argentīnā, Rumānijā, Spānijā, Maurīcijā un Ķīnā. Meistarklase Valmieras tehnikumā rīkota Erasmus+ projekta “Ārvalstu pieredze profesionālai izaugsmei” Nr.2017-1-LV01-KA116-035352 ietvaros sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā.