Lasīšanas laiks: 6 min
Otrdien, 13. februārī, visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Pankūku diena, kurā tradicionāli vismaz vienā no ēdienreizēm jāiekļauj pankūkas. Turklāt šonedēļ tiek atzīmēta arī Masļeņica – ziemas aizvadīšanas un pavasara gaidīšanas svētki, kuru neatņemama sastāvdaļa ir tieši pankūku baudīšana. Šis ir īstais brīdis nobaudīt ierastu ēdienu jaunās garšu niansēs, tāpēc AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “NAŠĶOTIES” autori Zani Ozoliņu piedāvā izmēģināt desmit gardus pildījumus plānajām pankūkām.
Izejvielas pankūkām:
“Dobeles dzirnavnieka” maisījums “Plānās pankūkas” 400 g (no viena iepakojuma var izcept aptuveni 16 pankūkas)
Pagatavošana:
Maisījumu ieber traukā, pievieno 900 ml auksta ūdens vai piena un samaisa. Mīklu atpūtina 10–15 minūtes. Sakarsētā eļļā cep plānās pankūkas.
1.Pankūku kabatiņas ar malto gaļu
Izejvielas pildījumam (3 pankūkām):
100 g jauktas maltās gaļas
100 g šampinjonu
1 sīpols
ķiploka daiviņa
šķipsniņa sāls
malti melnie pipari
eļļa cepšanai
svaigi zaļumi
Pagatavošana:
- Uz pannas sakarsētā eļļā viegli apbrūnina mazos gabaliņos sasmalcinātu sīpolu. Pievieno malto gaļu, nedaudz apcep, tad pieber plānās šķēlītēs sagrieztas sēnes.
- Visas sastāvdaļas cep, līdz gaļa ir gatava un no sēnēm iztvaikojis viss liekais šķidrums. Tad pannu noņem no plīts un masā iemaisa sīki sakapātu ķiploka daiviņu.
- Pildījumu nedaudz atdzesē un liek uz iepriekš pagatavotām plānajām pankūkām.
- Pankūku malas saloka tā, lai nekur ārpusē pildījums nebūtu redzams.
- Pankūku kabatiņas liek uz pannas sakarsētā eļļā un cep brūnas no abām pusēm, pasniedz ar krējumu un svaigiem zaļumiem.
2.Pankūkas ar zemesriekstu sviesta krēmu
Izejvielas pildījumam (2 pankūkām):
120 g maskarpones svaigā siera istabas temperatūrā
70 g zemesriekstu sviesta
1 tējk. cukura
2 ēd.k. sasmalcinātu zemesriekstu
2 konservēta persika pusītes
Pagatavošana:
- Svaigo sieru, zemesriekstu sviestu un cukuru ar mikseri sakuļ viendabīgā masā.
- Pildījumu vienmērīgi izlīdzina uz iepriekš pagatavotām un atdzesētām plānajām pankūkām.
- Pankūkas sarullē un pasniedz ar sasmalcinātiem zemesriekstiem un konservētu persiku gabaliņiem.
3.Pankūkas Itālijas noskaņās
Izejvielas pildījumam (2 pankūkām):
120 g maskarpones svaigā siera istabas temperatūrā
60 g mocarellas siera
1 paliels tomāts
šķipsniņa sāls
svaigs baziliks
1 ēd.k. balzāmetiķa mērces
Pagatavošana:
- Maskarpones sierā iemaisa sāli, un masu klāj uz iepriekš pagatavotām un atdzesētām plānajām pankūkām.
- Pankūkas vidusdaļā svaigā siera kārtai virsū liek plāni sagrieztas tomāta un mocarellas siera šķēlītes.
- Pankūku pārloka trijstūra formā, lai augšējā daļa paliek atvērta un ir redzams pildījums.
- Pankūkas Itālijas noskaņās pasniedz ar svaigām bazilika lapiņām un apslacītas ar balzāmetiķa mērci.
4.Pankūkas ar riekstu un šokolādes krēmu
Izejvielas pildījumam (3 pankūkām):
60 g lazdu riekstu
1 ēd.k. pūdercukura
1 ēd.k. nesaldināta kakao pulvera
1 ēd.k. lazdu riekstu eļļas (to iespējams aizvietot ar kādu citu neitrālas garšas eļļu)
svaigi augļi pēc izvēles
sauja svaigu melleņu
2 ēd.k. sasmalcinātu lazdu riekstu dekorēšanai
Pagatavošana:
- Lazdu riekstus ber uz cepamās plātnes, un to liek līdz 175°C sakarsētā cepeškrāsnī uz 10 – 15 min.
- Riekstus izņem no cepeškrāsns, ietin tīrā virtuves dvielī un kārtīgi saberzē, lai no riekstiem atdalās brūnās čauliņas.
- Attīrītus lazdu riekstus ber virtuves kombainā, pievieno pūdercukuru, kakao pulveri un smalcina, līdz izveidojusies viendabīgas konsistences masa, tad pievieno eļļu.
- Ar krēmu pārlej iepriekš pagatavotas plānās pankūkas. Tās pasniedz ar svaigiem augļiem, ogām un sasmalcinātiem riekstiem.
5.Pankūkas ar karamelizētiem banāniem
Izejvielas pildījumam (2 pankūkām):
1 banāns
20 g sviesta
1 tējk. cukura
1/2 tējk. kanēļa
3 svaigas zemenes dekorēšanai
200 g plombīra saldējuma pasniegšanai
Pagatavošana:
- Banānu nomizo, pārgriež uz pusēm šķērsām un gareniski.
- Pannā izkausē sviestu, tajā liek banāna gabaliņus, apber ar cukuru un kanēli, un apcep brūnus no abām pusēm.
- Karamelizētus banānus pasniedz siltus ar iepriekš pagatavotām plānajām pankūkām un plombīra saldējumu.
6.Pankūkas ar biezpiena un marmelādes pildījumu
Izejvielas pildījumam (2 pankūkām):
180 g 9 % biezpiena
50 g marmelādes
50 ml saldā krējuma
1 ēd.k. cukura
1 tējk. rīvētas apelsīna miziņas
vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
20 g marmelādes dekorēšanai
Pagatavošana:
- Saldo krējumu sakuļ stingrās putās.
- Bļodiņā liek biezpienu, pievieno cukuru, vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu, smalki sarīvētu apelsīna miziņu, sagrieztus marmelādes gabaliņus, un ar karoti visas sastāvdaļas sajauc.
- Biezpiena masā iemaisa putukrējumu.
- Biezpiena pildījumu izklāj uz iepriekš pagatavotām un atdzesētām plānajām pankūkām, pankūkas saloka.
- Pirms pasniegšanas pankūkas pārber ar pūdercukuru un dekorē ar marmelādes gabaliņiem.
7.Pankūku rullīši pusdienām
Izejvielas pildījumam (4 pankūkām):
150 g pagatavotas vistas filejas
160 g labi kūstoša siera (60 g pildījumam un 100 g pārkaisīšanai)
90 g rikotas siera
30 g svaigu spinātu
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Rikotas sieram pievieno svaigas spinātu lapiņas, gabaliņos sagrieztu vistas fileju, 60 g siera, sāli un piparus pēc garšas un samaisa.
- Pildījumu sadala četrās līdzīgās daļās un ietin iepriekš pagatavotās plānajās pankūkās.
- Pildītās pankūkas kārto karstumizturīgā traukā, pārber ar atlikušo sieru un liek līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī uz 15 – 20 min.
- Pankūkas pasniedz siltas.
8.Dārzeņu un vistas pankūkas
Izejvielas pildījumam (2 pankūkām):
120 g maskarpones svaigā siera istabas temperatūrā
2 ēd.k. laima sulas
1 avokado
1/3 dzeltenās paprikas
100 g pagatavotas vistas filejas
8 ķiršu tomāti
šķipsniņa sāls
svaigi zaļumi
Pagatavošana:
- Svaigajā sierā iemaisa laima sulu, pievieno sāli un masu vienmērīgi izklāj uz iepriekš pagatavotām plānajām pankūkām.
- Uz svaigā siera kārtas ber gabaliņos sagrieztu papriku, avokado, ķiršu tomātiņus un gabaliņos sagrieztu vistas fileju.
- Pankūkas pārloka uz pusēm un pasniedz ar svaigiem zaļumiem.
9.Valentīna dienas brokastu pankūkas
Izejvielas pildījumam (2 pankūkām):
120 g maskarpones svaigā siera istabas temperatūrā
50 ml saldā krējuma
1 ēd.k. cukura
vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
divas saujas svaigu zemeņu
ēdamkarote pūdercukura dekorēšanai
Pagatavošana:
- Bļodā liek svaigo sieru, tajā ar karoti iemaisa cukuru un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu.
- Svaigā siera masai pievieno saldo krējumu un ar mikseri puto, līdz izveidojusies gaisīga, viendabīga masa.
- Pagatavoto pildījumu vienmērīgi izlīdzina uz iepriekš pagatavotām un atdzesētām plānajām pankūkām.
- Pankūkas saloka un pasniedz ar svaigām zemenēm un pūdercukuru.
10.Pankūku rullīši brokastīm
Izejvielas pildījumam:
3 olas
30 ml piena
40 g bekona
30 g svaigu spinātu
šķipsniņa sāls
1/2 tējk. saldās paprikas pulvera
eļļa cepšanai
svaigi zaļumi
Pagatavošana:
- Uz pannas viegli apbrūnina gabaliņos sasmalcinātu bekonu.
- Bļodiņā iesit olas, pievieno sāli, saldās paprikas pulveri un pienu, visu ar dakšiņu sakuļ.
- Olu maisījumu lej uz bekona gabaliņiem, virspusē tam kārto spinātu lapiņas un cep uz lēnas uguns, līdz olu masa viscaur gatava.
- Pannu noņem no plīts un omletes virspusi pārklāj ar iepriekš pagatavotu plāno pankūku.
- Omleti pārceļ no pannas uz šķīvja tā, lai pankūka atrastos apakšā, bet bekona gabaliņi – augšpusē, tad to sarullē.
- Omletes – pankūku rullīti sagriež gabaliņos un pasniedz ar svaigiem zaļumiem.