Lasīšanas laiks: 3 min
Lai arī plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki mūsdienās vairs netiek uzskatīti par eksotiskiem augļiem, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. “Rimi” veselīgās ēšanas kustības “Aikāgaršo” pārstāvji piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu.
KRĒMĪGAIS SAULES AUGĻU PĪRĀGS
Pīrāga pagatavošana aizņems apmēram 50 minūtes un porcija būs paredzēta sešiem cilvēkiem.
Lai to pagatavotu, nepieciešami 300 grami smilšu mīklas, 250 grami saldā krējuma, 100 grami brūnā cukura, trīs olas dzeltenumi, kā arī apmēram desmit saules augļi – plūmes, nektarīni, aprikozes, persiki.
Pagatavošanai sākotnēji jāuzsilda cepeškrāsns līdz 200 grādu temperatūrai, tad plāni izrullētu mīklu jāieklāj cepamajā formā un jāliek cepties uz 15 minūtēm.
Tikmēr jāuzkarsē saldais krējums ar vaniļu un cukuru, bet citā traukā jāsakuļ olas dzeltenums un jāpārlej ar karstu saldo krējumu. Tad jāsamaisa un jālej izceptajā smilšu mīklas pamatnē.
Noskalotus, attīrītus un daiviņās sagrieztus saules augļus jāsakārto virs krēma un cepeškrāsns temperatūra jāsamazina līdz 160 grādiem pēc celsiju, tad jāliek pīrāgam cepties. Cepšanas ilgums – vismaz 30 minūtes.
“Aikāgaršo” iesaka pīrāgu pasniegt ar ogu mērci vai svaigām piparmētrām. Pīrāgs labi garšo arī kopā ar skābo krējumu.
GRILLĒTI SAULES AUGĻI AR FETAS SIERU
Pagatavošana aizņems 25 minūtes un porcija paredzēta četrām personām.
Lai ēdienu pagatavotu, nepieciešami apmēram desmit dažādi saules augļi, tostarp plūmes, nektarīni, aprikozes, persiki, viena 150 gramu paciņa fetas siera, viena sauja piparmētru, viena ēdamkarote citrona sulas un viena līdz divas ēdamkarotes medus.
Sākumā augļi jānoskalo, jāattīra no kauliņiem un jāsagriež uz pusēm. Augļu pusītes griezuma vietās viegli jāapgrilē. Sadrupinātu fetas sieru jāsajauc ar piparmētrām, citrona sulu un medu, bet maisījums jāpilda augļu pusītēs un tad jāliek atpakaļ uz grila. Šoreiz grilam jāuzliek vāks, lai siers nedaudz sasilst.
Ēdienu ieteicams pasniegt kā lieliskas uzkodas, dekorējot tās ar zaļumiem.
APRIKOŽU ČILI MĒRCE
Mērces pagatavošana aizņems aptuveni 30 minūtes, bet rezultātā iegūsiet dažas burciņas gardās mērces.
Pagatavošanai nepieciešams viens kilograms aprikožu, divi līdz trīs apelsīni, viens čili pipars, viens laims, trīs ēdamkarotes brūnā cukura, divas līdz trīs daiviņas ķiploka, viena citronzāle, pieci milimetri ingvera saknes un šķipsniņa sāls.
Sākotnēji jānoskalo aprikozes un jāattīra tās no kauliņiem, jānotīra arī ķiploka daiviņas un jāsagriež čili. Jāizspiež apelsīnu sula. Visu jāliek katlā, jāpievieno sulu un citas sastāvdaļas, izņemot laimu. Uz lēnas uguns viss jāvāra vismaz 20 minūtes un pēc tam pēc garšas iespējams pievienot laima sulu. Mērci var sablenderēt vai izspiest caur sietu.
“Aikāgaršo” iesaka, – ja vēlies, lai mērce būtu skābāka, pievieno vairāk laima, bet ja gribi to asāku, – pievieno vēl čili. Aprikožu čili mērce lieliski sader ar gaļas ēdieniem, kā arī ar baltās zivs fileju un ceptiem dārzeņiem.