Lasīšanas laiks: 2 min
Starp Baltijas valstu iedzīvotajiem atšķiras piena produktu garšu izvēle, otrdien, 22.martā, diskusijā par piena nozares perspektīvām Baltijā sacīja piena pārstrādātājā “Food Union” ietilpstošā uzņēmuma “Rīgas piena kombināts” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.
“Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir pilnīgi dažādas garšas preferences. Piemēram, Igaunijā cilvēkiem patīk skābās ogas, jo meža [veltes] – tā ir iemīļotāka garša tur. Lietuvā, piemēram, [ir pieprasītās] saldās garšas, medus un rieksti – tā ir labākā garša tur. Latvija ir pa vidu,” sacīja Staņēvičs.
Viņš atzina, ka ikvienam reģionam vēsturiski, ģeogrāfiski un kulturāli veidojas garšas preferences, kas balstās uz īpašībām, ko katra reģiona iedzīvotāji labāk uztver un līdz ar to vairāk pērk.
Staņēvičs piebilda, ka arī Ķīnā ir savas piena produktu garšas īpatnības. Tā kā piena produktu tirgus tur ir samērā jauns, garšas īpatnības ir vairāk balstītas uz asociācijām saistībā ar konkrēto produktu. Arī ķīnieši lielāku priekšroku dod pazīstamām garšām. “Tev ir jārēķinās ar to, kā patērētājs Ķīnā produktu uztver. Piemēram, ja mēs uz turieni aizvedam un Ķīnas patērētājam piedāvājam mūsu produktu “NU Smoothie” ar mango garšu, tad Ķīnas patērētājs tajā brīdī atzīst, ka tā ir īsta mango garša, viņam patiešām šī garša patīk un tas ir super produkts,” sacīja Staņēvičs. Savukārt, ja šokolāde un karamele un saldējums ir apvienots vienā produktā, patērētājam Ķīnā tas ir par saldu.
“Food Union” ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā. “Food Union” grupa Baltijā un Ziemeļvalstīs apvieno trīs lielākos piena pārstrādes uzņēmumus Latvijā – “Rīgas piena kombinātu”, “Valmieras pienu” un “Rīgas piensaimnieku”, kā arī lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā – “Premia Foods”, un lielāko saldējuma ražotāju Dānijā – “Premier Is”.