Lasīšanas laiks: 4 min
Vārds “Trikāta” cilvēkiem saistās ar dažādām lietām – sieru, valdnieku Tālivaldi, pilskalnu, Abulu utt. Pirms pāris gadiem šim sarakstam piepulcējās arī šokolādes gardumu ražotne “R Chocolate”, kurā kopā ar vīru Edgaru saimnieko enerģiskā Raisa Jablonska.
Tas viss sācies 2013. gadā, kad Raisa un Edgars vēlējušies veidot savu uzņēmumu, taču uzreiz nevarējuši izlemt, ko ražot.
Valmieras tehnikumā Raisa apguva pārtikas tehnologa profesiju, bet pēc tam turpināja mācības Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā.
“Šī aroda pārstāvjiem ir nemitīgi jāpilnveidojas. Nedrīkst pārstāt gūt jaunas zināšanas un uzlabot prasmes, jo viss mūsdienās ļoti strauji attīstās uz priekšu un mainās. Spēj tikai tikt līdzi!,”
stāsta Raisa.
“15 gadus nostrādāju Trikātas pienotavā, tādēļ zināju, ka mūsu uzņēmuma darbība noteikti būs saistīta ar pārtiku. Piensaimniecībai nepievērsāmies, jo šajā nozarē ir pārāk dārgas iekārtas, tāpēc ar ģimenes budžetu mēs tās nevarētu atļauties. Runājot par konditorejas izstrādājumiem, sapratām, ka šajā jomā ir daudz konkurentu, tādēļ šaubījāmies, vai spēsim izdomāt kaut ko jaunu,” norāda uzņēmēja.
“Sākumā, mēģinot kaut ko pagatavot no šokolādes, man īsti neveicās,” atzīst Raisa. “Taču es neapstājos, turpināju mācīties un interesēties par šo tēmu, un sapratu, ka man tas patīk.
Darbojoties ar šokolādi, ir iespējams izpausties, ļauties fantāzijas lidojumam. Turklāt šokolādes gardumu veidošana ar rokām ir sava veida izpausme. Katra konfekte, kuru tu uztaisi, ir unikāla, tādēļ šis process ir ļoti interesants.”
Stāstot par to, kādēļ nolemts attīstīt uzņēmējdarbību tieši Trikātā, Raisa teic, ka citas domas nemaz neesot bijis. “Trikāta ir lieliska vieta. Gan es, gan mans vīrs esam šeit dzimuši, tādēļ šķita pašsaprotami, attīstīt savu biznesu tieši Trikātā, radot par vēl dažām darbavietām vairāk.” Šobrīd ražotnē strādā trīs cilvēki, taču, mēdzot būt periodi, kad jāpiesaista papildus darbinieki.
“Trikātieši mūs ļoti atbalsta. Cilvēki nāk pie mums, iesaka jaunas idejas, ved no ārzemēm produkciju un nes degustēt, lai arī mēs pamēģinātu radīt ko līdzīgu. Pirms nedēļas piedzīvojām pārsteigumu, kad pie mums ienāca meitene un uzdāvināja šokolādes formu, sakot, ka ražotnē tāda varētu noderēt. Mēs, protams, to arī izmēģinājām un apsveram to izmantot ražošanā.”
Par to, kas tiks ražots “R Chocolate”, Raisai tapis skaidrs ļoti īsā laikā. Kā pirmās tapušas piecu veidu šokolādes trifeles, kā arī dažādas tāfelītes. Ar laiku rasti risinājumi, kā papildināt produkciju, pievienojot šokolādei dažādus riekstus, augļus u.c. sastāvdaļas. “Vēlējamies, lai būtu plašs sortiments, kurā ikviens varētu atrast kaut ko sev,” stāsta Raisa. Kopš šā gada maija blakus ražotnei esošajā veikaliņā iespējams iegādāties arī uz vietas gatavotu saldējumu ar sešām garšām (vaniļas, mango, pistāciju, šokolādes, apelsīnu un aveņu).
Šokolādes gardumu ražotnes saimniece par apmeklētāju daudzumu nesūdzas. “Pircēji brauc pie mums arī no galvaspilsētas un pat no ārzemēm. Prieks par to, ka arvien vairāk cilvēku uzzina par “R Chocolate”.
Sākotnējā šokolādes ražotnes nosaukuma ideja bijusi pavisam citādāka, nekā tā ir šobrīd. “Mēs skaidri zinājām to, ka šeit, uz vietas, lielu daudzumu produkcijas pārdot neizdosies, jo tā nav lēta, it īpaši, ja gatavota no īstās šokolādes,” norāda Raisa. “Līdz ar to, mēs jau sākotnēji plānojām orientēties uz eksportu. Sākotnējie uzņēmuma nosaukumi, kurus mēs apsvērām, bija: “Royal Chocolate” vai “Real Chocolate”, kur jau parādījās burts “R”. Taču mana meita saviem draugiem stāstīja, ka šī, lūk, ir manas mammas Raisas šokolāde, un tas pielipa arī man. Sapratām, ka mums ir trīs nosaukumi, kuros dominē “R” burts, tādēļ radām risinājumu – “R Chocolate”, kuru ikviens var interpretēt savā veidā.”
Gardumu ražošanā tiek izmantota augstvērtīga šokolāde no Spānijas. Raisa atklāj, ka viņi ir izmantojuši arī šokolādi, kura nākusi no Beļģijas. “Protams, spāņu šokolāde nav lēta, taču uzturvielu ziņā tā ir vērtīgāka, kā arī gardāka, tāpēc palikām pie šī varianta.”
Šokolādes izstrādājumu ražošana iedvesmojusi Raisu uzsākt meistarklašu vadīšanu. To ietvaros ražotnes apmeklētāji tiek iepazīstināti ar šokolādes īpašībām, kā arī viesiem tiek dota iespēja pašiem uztaisīt no tās kādu našķi. Ražotnē viesojas ne tikai saldummīļi, bet arī tūristi un kāzinieki.
“R Chocolate” produkcija pagaidām tiekot eksportēta uz Holandi, Igauniju un Īriju. Ražotnes saimniece atzīst, ka pieprasījums esot visai produkcijai, un visu laiku ir vēlme radīt ko jaunu, kā arī paplašināties.
“Šobrīd mūsu mērķis ir kapināt ražošanas apjomus, nezaudējot kvalitāti, jo ar šo problēmu sastopas daudzi uzņēmumi, kuri vēlas strauji sākt ražot lielāku daudzumu produkcijas. Lai kvalitāte nezustu, mēs augam lēnām, bet pamatīgi.”
Attela redzama sieviete fantastiski mus uznema ekskursija un patikami visu izstastija#vecmeitas
labdien ta tikai turpiniet uz prieksu
Sirsnīgs paldies par jauko uzņemšanu šokolādes paradīzē 2017.gada 5. martā !
Izturību, veiksmi turpmākajos darbos !
Gunta, Ilona un pārējie no Smiltenes