Lasīšanas laiks: 3 min
Smiltenes tehnikuma Ēdināšanas pakalpojumu 4.kursa audzēknis Guntars Kindzulis no Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu meistarības konkursa “Viesmīlības pakalpojumi” fināla atgriezās ar trešo vietu republikā.
Noslēguma sacensībās, kas notika Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā, satikās labākie jaunie profesionāļi no visas Latvijas. Tika vērtētas jauniešu zināšanas, profesionālās iemaņas, atraktivitāte, prasme strādāt komandā, komunikācija ar klientiem un darba prezentācija svešvalodā.
“Pirmajā uzdevumā uz trīsdesmit sekundēm tika atsegta kaste ar dažādiem viesmīļa darba instrumentiem, kurus pretendentiem vajadzēja atcerēties un nosaukt,” stāsta Smiltenes tehnikuma viesu apkalpošanas un bāra servisa skolotāja Irita Tepere. “Pēc tam no jauniešiem tika gaidīts servanta un pusdienu galda klājums divām personām, tad sekoja dzērienu atpazīšanas tests, viesu sagaidīšana un auksto uzkodu pasniegšana, dzirkstošo dzērienu piedāvāšana un pasniegšana, kokteiļu gatavošana un pasniegšana, pamatēdiena pasniegšana pēc angļu metodes, pankūku flambēšana un pasniegšana, un deserta – siera plates pasniegšana pēc angļu metodes. Tā kā dalība konkursā jaunajiem profesionāļiem bija nopietns izaicinājums un vienlaikus arī lieliska pieredze.” Skolotāja Tepere uzskata, ka Guntara panākumu pamatā ir neatlaidīgs darbs, vēlme strādāt savā izvēlētajā profesijā un prasme teorijā apgūtās zināšanas pielietot praksē.
“Pamatīgs latviešu puisis! Nosvērts, zinātkārs, ļoti mērķtiecīgs un izdarīgs,” par savu audzēkni tikai to labāko saka arī kursa audzinātāja Elizabete Pudāne. “Liels paldies Guntara vecākiem, kuri vienmēr bijuši kopā ar dēlu nozīmīgākajos skolas dzīves brīžos, un pateicība arī pamatskolas skolotājiem, jo puisis pie mums atnāca ar ļoti labām pamatzināšanām! Pagājušajā gadā Guntars bija praksē viesnīcā “Wolmar” Valmierā. Kad šogad aizbraucu paskatīties, kā klājas šā gada praktikantiem, viesnīcas vadība joprojām ar ļoti labiem vārdiem atcerējās Guntaru.”
Jaunietis ir Gulbenes ģimnāzijas absolvents. Pēc pamatskolas vēlējies paralēli vidusskolas izglītībai iegūt darba tirgū pieprasītu profesiju, tāpēc nācis uz Smiltenes tehnikumu, kuru absolvējis arī viņa mammas māsa. Pirmajā kursā, kamēr viss bijis jauns un svešs, laiks gājis lēnāk, bet nākamie studiju gadi gan paskrējuši daudz ātrāk nekā gribētos. Guntaram šķiet absurdi – kā var mācīties līdz ceturtajam kursam un tikai tad konstatēt, ka izvēlētā profesija nepavisam nav īstais aicinājums. Viņaprāt, to vajadzētu saprast jau pirmajā mācību gadā.
Pirmā skolotāja ēst gatavošanā jaunietim bijusi mamma, kura nebeidz pārsteigt savus mīļos ar garšīgām maltītēm joprojām. Guntaram ļoti patīk kulinārie eksperimenti. Viņš nevar nosaukt kādu vienu šefpavāru, kura veikumu vērtētu augstāk par citu darbu. “Ieraugu kādu labu ideju internetā, pamanu kaut ko interesantu televīzijas pārraidē un pēc tam mēģinu šos knifiņus izmantot savās receptēs. Labam ēdināšanas pakalpojumu speciālistam jābūt radošam un apsviedīgam,” uzskata jaunais profesionālis. “Svarīgi, lai maltīte būtu ne tikai garšīga, bet arī skaisti noformēta un pasniegta.”
Republikas viesmīlības konkurss ir lielākais zināšanu un meistarības pārbaudījums, kurā Guntars līdz šim piedalījies. Pirms tam bijis skolas mēroga pavāru konkurss. Jaunietis dalību šādos pasākumos uztver kā interesantu pieredzi, kuru noteikti novēl arī citiem tehnikuma audzēkņiem. “Ja kādā brīdī mazliet samulsu, palīgā nāca īsti profesionāļi!” Guntars tagad jau ar smaidu atceras, ka visvairāk uztraucies par pankūku flambēšanu, jo par to bijušas tikai teorētiskās zināšanas. Citi uzdevumi īpašas grūtības nesagādājuši. Jaunietis saka vislielāko paldies skolotājai Iritai Teperei, jo tieši viņas sniegtās zināšanas noderējušas visvairāk.
Pēc Smiltenes tehnikuma absolvēšanas Guntars dosies uz Rīgu, kur, visticamāk, centīsies apvienot darbu ar studijām neklātienē.