Lasīšanas laiks: 5 min
18.februārī Smiltenes tehnikumā notika Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkursu “Ēdināšanas pakalpojumi” un “Viesmīlības pakalpojumi” pusfināls.
Konkursa galvenie mērķi – dot iespēju dalībniekiem parādīt zināšanas, prasmes un iemaņas izvēlētajā profesijā, veicināt izpratni par profesionālās izglītības nozīmīgumu Latvijas tautsaimniecībā, sekmēt profesionālās izglītības attīstību, veicināt sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm, iepazīstināt audzēkņus ar jaunākajām tehnoloģijām, kā arī – rosināt pieredzes apmaiņu starp profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem un pedagogiem.
Pusfinālā piedalījās 17 līdz 23 gadus veci jaunieši no dažādām izglītības iestādēm, kuri apgūst otrās vai trešās profesionālās kvalifikācijas līmenim atbilstošās izglītības programmas ēdināšanas un viesmīlības servisa pakalpojumu nozarē. Katru izglītības iestādi vai tās struktūrvienību varēja pārstāvēt viens audzēknis.
Konkursa “Ēdināšanas pakalpojumi” pirmais uzdevums bija pagatavot dzidrā buljona zupu ar pastu. Otrajā uzdevumā katram audzēknim vajadzēja gatavot silto pamatēdienu, kura tapšanā obligāti bija jāizmanto laša fileja un topinambūrs, kā arī t.s. melnās kastes produkts, par kuru jaunieši uzzināja tikai konkursa laikā. Šoreiz tas bija zilais kāposts. Katrs ēdiens bija jāgatavo divām porcijām. Ēdiena sastāvā kā minimums vajadzēja ieļaut vienu cieti saturošu piedevu, mērci un divus dārzeņus. Bija aizliegts izmantot pusfabrikātus. Abus uzdevumu veikšanai konkursantiem tika atvēlētas divarpus stundas. Pēc tam dalībnieki savus pagatavotos ēdienus prezentēja ekspertu komisijai.
Konkursā “Viesmīlības pakalpojumi” jauniešiem vajadzēja salocīt desmit salvešu locījumu veidus, klāt pusdienu galdu divām personām, pēc apraksta atpazīt 12 alkoholiskos dzērienus. Pēc tam konkursa dalībnieki apkalpoja viesus, prezentēja un dekantēja vīnu. Jauniešiem vajadzēja pagatavot arī bezalkoholisko kokteili, pasniegt pamatēdienu pēc franču metodes, flambēt un pasniegt pankūkas un pasniegt tēju. Tika vērtēta arī komunikācija ar viesiem, apkalpošanas kultūra un pasniedzamo ēdienu porcionēšanas prasmes.
“Konkursu nolēmām rīkot Smiltenes tehnikumā, jo uzskatām, ka šādu pasākumu organizēšanas pieredzei jābūt visiem profesionālās izglītības kompetenču centriem. Un to nevar iegūt citādi, kā strādājot. Tāpēc katru gadu uzrunājam citu mācību iestādi,” informē konkursa rīcības komisijas eksperte, VISC Tālākizglītības un prjektu nodaļas vadītājas vietniece Dace Ozoliņa. “Šogad pirmo reizi abi konkursi vienā dienā, jo no audzēkņiem, kuri tiks uz finālu, vēlāk atlasīs jauniešus starptautiskajām olimpiādēm, kur arī tiek vērtēts, kā viesmīlis konkursa laikā sastrādājas ar ēdināšanas pakalpojumu speciālistu. Spēles noteikumi visiem zināmi. Pamatkritēriji, pēc kuriem tiks vērtēts ēdināšanas speciālista veikums – ēdiena kvalitāte, vizuālais noformējums un garša. Komisija ļoti stingri vēros audzēkņu darba kultūru. Par ļoti rupju pārkāpumu tiek uzskatīts, ja jaunietis nazi uzreiz nenomazgā, bet iemet izlietnē starp netīrajiem traukiem. Daudz punktus atskaitām par nesaimnieciskumu, ja atkritumu tvertnē tiek izmesti produkti, kurus vēl var izmantot ēdiena pagatavošanai.
Viesmīļi šoreiz sastrādāsies ar Smiltenes tehnikuma 1. vidusskolas kursa pavāriem. Prieks, ka skolai ir tik skaista un moderna mācību bāze. Audzēkņiem tajā noteikti ir patīkami mācīties.”
Konkursā “Viesmīlības pakalpojumi” pirmo vietu ieguva Mālpils profesionālās vidusskolas audzēknis Jēkabs Rumpe, bet trešo vietu – Kristīne Elīza Pazāne no Valmieras tehnikuma.
Konkursā “Ēdināšanas pakalpojumi”: 1. vieta Rolandam Lēģerim (Priekuļu tehnikums), 2. vieta – Aijai Ružai (Vecbebru profesionālā vidusskola), 3. vieta – Elizabetei Švalbei (Rīgas Tirdzniecības un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienība).
Priekuļu tehnikuma audzēknis Rolands Lēģeris, kurš ēdināšanas pakalpojumu konkursā ieguva pirmo vietu, visvairāk bija uztraucies par iekļaušanos noteiktajā laikā. Jaunietis šādā konkursā piedalījās pirmo reizi. Skolotāja Daiga Ločmele atzīst, ka Rolands ir viens no viņas labākajiem audzēkņiem, ar kuru bijis viegli strādāt, jo jaunietim ļoti patīk sava izvēlētā profesija.
Abi gatavojušies trīs nedēļas. Vispirms izvēlējušies ēdienus. “Vajadzēja ņemt vērā gan nolikumā prasīto, gan to, lai pagatavotais būtu gana interesants un sarežģīts. Un pats galvenais, lai to var uzmeistarot noteiktajā laikā.” Žūrijas vērtēšanai tika iesniegts dārzeņu buljons ar sēņu ravioli un laša muss ar risoto un mērcīti.
Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības audzēknis Sandis Auziņš gatavoja lasi medus – sinepju mērcē, bet piedevās – topinambūra – burkānu biezeni, zilo kartupeļu čipšus, dižonas mērci un sviestā ceptus sparģeļus. Arī Sandis visvairāk uztraucies par to, vai paspēs laikā. “Turklāt svarīgi, lai kāds ēdiens pasniegšanas brīdī jau nebūtu atdzisis.”
Valmieras tehnikuma audzēknis Santis Bitainis uzskata, ka šādos konkursos galvenais – vairāk domāt par darbu un mazāk uztraukties. Viņš gatavoja ēdienu, kuram recepti domājis pats. Santis paralēli mācībām tehnikumā strādā restorānā, tur arī guvis vislielāko pieredzi.
Smiltenes tehnikumu konkursā pārstāvēja Ardis Tukišs. “Mandrāža bija liela, bet galvenais tomēr – piedalīties. Šādi konkursi ir arī laba iespēja iepazīties ar jauniešiem no citām skolām, uzzināt daudz jauna, paskatīties, kā strādā citi.” Ardis uzskata – lai ēdiens iznāktu garšīgs, jāizvēlas pareizās sastāvdaļas un jāpasniedz pareizā temperatūrā. Pēc Smiltenes tehnikuma beigšanas Ardis dosies uz Latvijas Lauksaimniecības universitāti, lai studētu pārtikas tehnologos. Apstiprinājumu tam, ka izvēlētā specialitāte ir viņa dzīves aicinājums, Ardis guvis praksē restorānā “Kaļķu vārti”. “Šajā laikā man ļoti daudz iemācīja šefpavārs Raimonds Zommers un pavārs Viesturs Lasmanis. Taču vienu autoritāti pavārmākslas jomā nosaukt nevaru. Uzskatu – katram pavāram svarīgi atrast un izkopt savu rokrakstu.”
Smiltenes tehnikuma audzēkne Linda Daktiņa, kura konkursā “Viesmīlības pakalpojumi” ieguva otro vietu, uzskata, ka svarīgākais ir rūpīgi sagatavoties. “Konkursa laikā liela vērība jāpievērš darba organizēšanai. Svarīgi saglabāt mieru. Man šajā ziņā ļoti palīdz viesi, kuri parasti atnāk priecīgi, smaidīgi, pozitīvi noskaņoti. Nevajag pārdzīvot, ja kaut kas nesanāk. Nākamreiz sanāks! Konkursā visvairāk uztraucos par vīna dekantēšanu un pankūku flambēšanu. “Lai šīs prasmes attīstītu, vajadzīgs laiks, kura, kā vienmēr, bija par maz.” Linda saka lielu paldies skolotājai Iritai Teperei, kura viņai palīdzēja sagatavoties konkursam. “Īsā laikā iemācījos ļoti daudz jauna.” Pēc tehnikuma beigšanas jauniete turpinās viesmīlības studijas augstskolā un paralēli strādās par viesmīli. To, ka tas ir viņas dzīves aicinājums, Linda sapratusi praksē Spānijā, Menorkas salā.
Konkursu organizēja Smiltenes tehnikums sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) un sadarbības partneriem. Konkursu atbalstīja: a/s „Smiltenes piens”, SIA „Gemoss”, SIA „LIETAS MD”, SIA „Nordic Sugar”, SIA „Lielbāta”, SIA „Liviko”, SIA „Prike”, SIA „Tamio”, biedrība „Pavāru klubs”, biedrība „Siera klubs”, SIA „Reaton, LTD”, SIA „Restorānu Servisa skola” un Smiltenes tehnikums.
Nākamajā nedēļā šo pašu konkursu pusfināls notiks Ventspils tehnikumā, kur sacentīsies audzēkņi no citām profesionāli izglītojošām skolām.