Valmieras Ziņas

Smiltenes tehnikumā aizvadīts profesionālās meistarības konkurss

Lasīšanas laiks: 5 min

18.februārī Smiltenes tehnikumā notika Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkursu “Ēdināšanas pakalpojumi” un “Viesmīlības pakalpojumi” pusfināls.

Konkursa galvenie mērķi – dot iespēju dalībniekiem parādīt zināšanas, prasmes un iemaņas izvēlētajā profesijā,  veicināt izpratni par profesionālās izglītības nozīmīgumu Latvijas tautsaimniecībā, sekmēt profesionālās izglītības attīstību, veicināt sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm, iepazīstināt audzēkņus ar jaunākajām tehnoloģijām, kā arī – rosināt pieredzes apmaiņu starp profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem un pedagogiem.

Pusfinālā piedalījās 17 līdz 23 gadus veci jaunieši no dažādām izglītības iestādēm, kuri apgūst otrās vai trešās profesionālās kvalifikācijas līmenim atbilstošās izglītības programmas ēdināšanas un viesmīlības servisa pakalpojumu nozarē. Katru izglītības iestādi vai tās struktūrvienību varēja pārstāvēt viens audzēknis.

Konkursa “Ēdināšanas pakalpojumi” pirmais uzdevums bija pagatavot dzidrā buljona zupu ar pastu. Otrajā uzdevumā katram audzēknim vajadzēja gatavot silto pamatēdienu, kura tapšanā obligāti bija jāizmanto laša fileja un topinambūrs, kā arī t.s. melnās kastes produkts, par kuru jaunieši uzzināja tikai konkursa laikā. Šoreiz tas bija zilais kāposts. Katrs ēdiens bija jāgatavo divām porcijām. Ēdiena sastāvā kā minimums vajadzēja ieļaut vienu cieti saturošu piedevu, mērci un divus dārzeņus. Bija aizliegts izmantot pusfabrikātus.  Abus uzdevumu veikšanai konkursantiem tika atvēlētas divarpus stundas. Pēc tam dalībnieki savus pagatavotos ēdienus prezentēja ekspertu komisijai.

Konkursā “Viesmīlības pakalpojumi” jauniešiem vajadzēja salocīt desmit salvešu locījumu veidus, klāt pusdienu galdu divām personām, pēc apraksta atpazīt 12 alkoholiskos dzērienus. Pēc tam konkursa dalībnieki apkalpoja viesus, prezentēja un dekantēja vīnu. Jauniešiem vajadzēja pagatavot arī bezalkoholisko kokteili, pasniegt pamatēdienu pēc franču metodes, flambēt un pasniegt pankūkas un pasniegt tēju. Tika vērtēta arī komunikācija ar viesiem, apkalpošanas kultūra un pasniedzamo ēdienu porcionēšanas prasmes.

“Konkursu nolēmām rīkot Smiltenes tehnikumā, jo uzskatām, ka šādu pasākumu organizēšanas pieredzei jābūt visiem profesionālās izglītības kompetenču centriem. Un to nevar iegūt citādi, kā strādājot. Tāpēc katru gadu uzrunājam citu mācību iestādi,” informē konkursa rīcības komisijas eksperte, VISC Tālākizglītības un prjektu nodaļas vadītājas vietniece Dace Ozoliņa. “Šogad pirmo reizi abi konkursi vienā dienā, jo no audzēkņiem, kuri tiks uz finālu, vēlāk atlasīs jauniešus starptautiskajām olimpiādēm, kur arī tiek vērtēts, kā viesmīlis konkursa laikā sastrādājas ar ēdināšanas pakalpojumu speciālistu. Spēles noteikumi visiem zināmi. Pamatkritēriji, pēc kuriem tiks vērtēts ēdināšanas speciālista veikums – ēdiena kvalitāte, vizuālais noformējums un garša. Komisija ļoti stingri vēros audzēkņu darba kultūru. Par ļoti rupju pārkāpumu tiek uzskatīts, ja jaunietis nazi uzreiz nenomazgā, bet iemet izlietnē starp netīrajiem traukiem. Daudz punktus atskaitām par nesaimnieciskumu, ja atkritumu tvertnē tiek izmesti produkti, kurus vēl var izmantot ēdiena pagatavošanai.

Viesmīļi šoreiz sastrādāsies ar Smiltenes tehnikuma 1. vidusskolas kursa pavāriem. Prieks, ka skolai ir tik skaista un moderna mācību bāze. Audzēkņiem tajā noteikti ir patīkami mācīties.”

Konkursā “Viesmīlības pakalpojumi” pirmo vietu ieguva Mālpils profesionālās vidusskolas audzēknis Jēkabs Rumpe, bet trešo vietu – Kristīne Elīza Pazāne no Valmieras tehnikuma.

Konkursā “Ēdināšanas pakalpojumi”: 1. vieta Rolandam Lēģerim (Priekuļu tehnikums), 2. vieta – Aijai Ružai (Vecbebru profesionālā vidusskola), 3. vieta – Elizabetei Švalbei (Rīgas Tirdzniecības un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienība).

Priekuļu tehnikuma audzēknis Rolands Lēģeris, kurš ēdināšanas pakalpojumu konkursā ieguva pirmo vietu, visvairāk bija uztraucies par iekļaušanos noteiktajā laikā. Jaunietis šādā konkursā piedalījās pirmo reizi. Skolotāja Daiga Ločmele atzīst, ka Rolands ir viens no viņas labākajiem audzēkņiem, ar kuru bijis viegli strādāt, jo jaunietim ļoti patīk sava izvēlētā profesija.

Abi gatavojušies trīs nedēļas. Vispirms izvēlējušies ēdienus. “Vajadzēja ņemt vērā gan nolikumā prasīto, gan to, lai pagatavotais būtu gana interesants un sarežģīts. Un pats galvenais, lai to var uzmeistarot noteiktajā laikā.” Žūrijas vērtēšanai tika iesniegts dārzeņu buljons ar sēņu ravioli un laša muss ar risoto un mērcīti.

Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības audzēknis Sandis Auziņš gatavoja lasi medus – sinepju mērcē, bet piedevās – topinambūra – burkānu biezeni, zilo kartupeļu čipšus, dižonas mērci un sviestā ceptus sparģeļus. Arī Sandis visvairāk uztraucies par to, vai paspēs laikā. “Turklāt svarīgi, lai kāds ēdiens pasniegšanas brīdī jau nebūtu atdzisis.”

Valmieras tehnikuma audzēknis Santis Bitainis uzskata, ka šādos konkursos galvenais – vairāk domāt par darbu un mazāk uztraukties. Viņš gatavoja ēdienu, kuram recepti domājis pats. Santis paralēli mācībām tehnikumā strādā restorānā, tur arī guvis vislielāko pieredzi.

Smiltenes tehnikumu konkursā pārstāvēja Ardis Tukišs. “Mandrāža bija liela, bet galvenais tomēr – piedalīties. Šādi konkursi ir arī laba iespēja iepazīties ar jauniešiem no citām skolām, uzzināt daudz jauna, paskatīties, kā strādā citi.” Ardis uzskata – lai ēdiens iznāktu garšīgs, jāizvēlas pareizās sastāvdaļas un jāpasniedz pareizā temperatūrā. Pēc Smiltenes tehnikuma beigšanas Ardis dosies uz Latvijas Lauksaimniecības universitāti, lai studētu pārtikas tehnologos. Apstiprinājumu tam, ka izvēlētā specialitāte ir viņa dzīves aicinājums, Ardis guvis praksē restorānā “Kaļķu vārti”. “Šajā laikā man ļoti daudz iemācīja šefpavārs Raimonds Zommers un pavārs Viesturs Lasmanis. Taču vienu autoritāti pavārmākslas jomā nosaukt nevaru. Uzskatu – katram pavāram svarīgi atrast un izkopt savu rokrakstu.”

Smiltenes tehnikuma audzēkne Linda Daktiņa, kura konkursā “Viesmīlības pakalpojumi” ieguva otro vietu, uzskata, ka svarīgākais ir rūpīgi sagatavoties. “Konkursa laikā liela vērība jāpievērš darba organizēšanai. Svarīgi saglabāt mieru. Man šajā ziņā ļoti palīdz viesi, kuri parasti atnāk priecīgi, smaidīgi, pozitīvi noskaņoti. Nevajag pārdzīvot, ja kaut kas nesanāk. Nākamreiz sanāks! Konkursā visvairāk uztraucos par vīna dekantēšanu un pankūku flambēšanu. “Lai šīs prasmes attīstītu, vajadzīgs laiks, kura, kā vienmēr, bija par maz.” Linda saka lielu paldies skolotājai Iritai Teperei, kura viņai palīdzēja sagatavoties konkursam. “Īsā laikā iemācījos ļoti daudz jauna.” Pēc tehnikuma beigšanas jauniete turpinās viesmīlības studijas augstskolā un paralēli strādās par viesmīli. To, ka tas ir viņas dzīves aicinājums, Linda sapratusi praksē Spānijā, Menorkas salā.

Konkursu organizēja Smiltenes tehnikums sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) un sadarbības partneriem. Konkursu atbalstīja: a/s „Smiltenes piens”, SIA „Gemoss”, SIA „LIETAS MD”, SIA „Nordic Sugar”, SIA „Lielbāta”, SIA „Liviko”, SIA „Prike”, SIA „Tamio”, biedrība „Pavāru klubs”, biedrība „Siera klubs”, SIA „Reaton, LTD”, SIA „Restorānu Servisa skola” un Smiltenes tehnikums.

Nākamajā nedēļā šo pašu konkursu pusfināls notiks Ventspils tehnikumā, kur sacentīsies audzēkņi no citām profesionāli izglītojošām skolām.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „VIDZEMES SLIMNĪCA” aicina savā komandā personāla speciālistu/-i (uz noteiktu laiku, ar iespēju turpināt karjeras izaugsmi Vidzemes slimnīcā) Galvenie amata pienākumi: personāla lietvedības dokumentu noformēšana, kārtošana, uzturēšana; darbinieku konsultēšana pašapkalpošanas sistēmas HoP lietošanā un pieteikumu apstrāde; personāla datu apkopošana, analizēšana, atskaišu un pārskatu sagatavošana resursu vadības sistēmā Horizon; atbalsta un konsultāciju sniegšana darbiniekiem personāla jautājumos; personāla atlases procesu organizēšana un mācību un attīstības pasākumu plānošana. Prasības pretendentiem: 1.līmeņa profesionālā vai augstākā izglītība sociālajās zinātnēs; pieredze darba tiesisko attiecību procesu organizēšanā vismaz 2 gadi; LR Darba likuma un saistošo normatīvo aktu pārzināšana; labas analītiskās un lēmumu pieņemšanas spējas; precizitāte un augsta atbildības sajūta; enerģija, iniciatīva, labas saskarsmes un komunikācijas prasmes; labas iemaņas darbā ar MS Office programmām, pieredze darbam ar resursu vadības sistēmu Horizon. Jaunā kolēģa ieguvumi: iespēja veikt atbildīgu un interesantu darbu vienā no labākajām ārstniecības iestādēm Vidzemē un TOP 10 labākā darba devēja Vidzemē; iespēja gūt ieredzi personāla vadības procesu organizēšanā lielā uzņēmumā; darba līgums uz noteiktu laiku ar iespēju turpināt karjeru Vidzemes slimnīcā; normālais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (mēnešalga 1400 EUR); prēmijas un motivējošs labumu grozs; darba devēja apmaksātas apmācības; veselības apdrošināšanas polise (pēc pārbaudes laika beigām); stabila, droša un sakārtota darba vide; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201 Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli līdz 2025.gada 20.februārim uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: SIA„Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie Personāla vadības daļas vadītājas Sanitas Kandeles pa tālr.: 29443898. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA “Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “Vidzemes slimnīca” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāti citos SIA “Vidzemes slimnīca” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “Vidzemes slimnīca”, kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 25277799. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi SIA “Vidzemes slimnīca”: https://vidzemesslimnica.lv/par-slimnicu/privatuma-politika/informacija-par-personala-atlases-funkcijas-nodrosinasanu/ Profesija: PERSONĀLA SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Cita Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-02-20 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli lūdzam sūtīt uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv Tālrunis: 29443898 Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz ierēdņa amatu INSPEKTORS/-E PĀRTIKAS UZRAUDZĪBAS JOMĀ ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ (1 amata vieta uz nenoteiktu laiku, darba vieta: Raiņa iela 21, Valmiera un objekti Ziemeļvidzemes pārvaldes uzraudzības teritorijā) Iepazīsties: https://www.pvd.gov.lv/lv JA TEV IR: atbilstība Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām; 2.līmeņa profesionālā augstākā vai augstākā akadēmiskā izglītība pārtikas nozarē (pārtikas tehnoloģijā, pārtikas ķīmijā, pārtikas mikrobioloģijā, pārtikas higiēnā), veterinārmedicīnā, medicīnā, ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbībā un lauksaimniecībā (agronomijā) vai bioloģijā iegūta kvalifikācija, kas papildināta ar nozarei atbilstošām mācībām; vēlama pieredze profesionālajā jomā/nozarē; datorlietotāja prasmes (MS Office) līmenī, kas ir atbilstošas kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai; ļoti labas latviešu valodas zināšanas; vēlamas angļu valodas zināšanas, kas ļauj izmantot dokumentus un literatūru amata darbības jomā – dzīvnieku un pārtikas produktu eksporta dokumentu noformēšana, iespēja mācīties starptautiskajā mācību platformā; B kategorijas autovadītāja apliecība; vēlme darboties komandā un prasme sadarboties; prasme plānot savu laiku un noteikt prioritātes; vēlme izrādīt iniciatīvu un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES INTERESANTĀ, ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ: kontrolējot pārtikas nozarē iesaistīto fizisko un juridisko personu darbību saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto; sastādot administratīvos aktus, dokumentus administratīvo pārkāpumu lietās atbilstoši normatīvo aktu prasībām; apgūt un strādāt ar informācijas sistēmām; organizējot un veicot paraugu ņemšanu laboratoriskiem izmeklējumiem. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: neatsveramu profesionālu pieredzi; mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; mācību periodu un mentoru pienākumu apguvē; darbu atsaucīgu kolēģu kolektīvā; atalgojumu atbilstoši 9. mēnešalgu grupai, sākotnēji 1300 EUR pirms nodokļu nomaksas; apmaksātu papildatvaļinājumu;  normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; veselības apdrošināšanas polisi pēc nostrādātiem 4 mēnešiem; pārbaudes laiks līdz 6 mēnešiem – ierēdņa amats. Motivētu pieteikuma vēstuli, CV un izglītību apliecinoša dokumentu lūdzam elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes pārtikas inspektors vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050. Pieteikumus gaidīsim līdz 2025. gada 12.martam. Tālrunis uzziņām 67084629. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests (Peldu iela 30, Rīga, LV-1050).  Profesija: INSPEKTORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-03-12 Kontaktpersona: Tālrunis: 67084629 E-pasts: konkursi@pvd.gov.lv Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri