Lasīšanas laiks: < 1 min
Pašu cepti pīrāgi, marinēta gaļa, mazsālīti gurķīši – gatavošanas idejas Līgo galdam nav tālu jāmeklē. Taču svētku galda karalis neapšaubāmi ir Jāņu siers – veikalā iegādāts vai pašu siets.
Kā portālam “Valmieras Ziņas” pavēstīja SIA “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite, nupat kā notikušajā “Rimi” siera mantojuma meklējumu finālā “Rimi gardēži” kopā ar siera vecmeistarēm noteica gardākās mājās sieto sieru receptes no visas Latvijas, un aicina tās izmēģināt ikvienam. Tostarp ir gan gardākais siers kā deserts un kā pamatēdiens, gan Jāņu siers, kas lieliski sader kopā ar vīnu.
Īpašu recepti var izmēģināt tie siera sējēji, kas starp tradicionāliem labumiem Līgo galdā cels arī vīnu. Regīnas Daņiļevičas no Lauteres Madonas novadā Saulgriežu siera recepti žūrija novērtēja kā labāko sieru šo garšu mijiedarbībai.
Sastāvdaļas:
- Vājpiena biezpiens – 1,5 kg
- Piens 2,5% – 3 litri
- Olas – 3 gab.
- Ķimenes – 1 tējk.
- Sviests – 2 tējk.
- Sāls – 2 ēd. k.
Pienu uzkarsē līdz veidojas putiņas, pievieno ķimenes, sakultas olas un maisot karsē līdz piens sāk gandrīz vārīties. Tad pievieno biezpienu un maisa līdz masa sāk vārīties, beigās pieberot sāli. Masu salej marlē un noslogo, kamēr tā pilnībā atdziest. Aukstu sieru liek pannā ar izkausētu sviestu un apcep zeltainu garoziņu.