Valmieras Ziņas

Rudens ēdieni: šīs sezonas pašmāju top aktualitātes

Lasīšanas laiks: 3 min

Rudens ir laiks, kad varam palutināt savas garšas kārpiņas ar rudens veltēm, kas ir augušas tepat – Latvijā. Ko ar krāšņā gadalaika veltēm – ķirbjiem, āboliem, bumbieriem, kāpostiem, burkāniem un bietēm eksperimentēt un kā sagatavot veselīgas un gardas rezerves ziemai, iesaka Domina Shopping garšas eksperti.

Ķirbji

Viens no populārākajiem produktiem rudenī ir ķirbis. Nezūdoša sezonas aktualitāte ir ķirbju krēmzupas, kam klāt pievienoti maizes grauzdiņi. Garšas buķetes bagātināšanai noteikti var pievienot kāļus, Latvijā augušus kartupeļus un arī puravus, kas arī pašlaik ir atrodami pašmāju dārzos (tie aug pat tad, kad termometra stabiņš ir noslīdējis zem nulles). Ne mazāk gardi ir saldie ēdieni, kas pagatavoti no ķirbja – daudziem no mums noteikti viena no “bērnības garšām” ir vecmāmiņas ķirbju kompots ar cidonijām vai tikko no krāsns “izcelts” ķirbja pīrāgs. Ķirbis ir bagāts ar fosforu, kas nodrošina normālu nervu sistēmas darbību, kā arī uzlabo smadzeņu darbību. Tas noteikti ir noderīgi īpaši rudenī, kad laiks kļūst drēgnāks, tumšāks, un ļoti būtiski uzturā lietot dabiskos enerģijas un vitamīnu avotus.

Āboli un bumbieri

Āboli ir viens no populārākajiem augļiem visa gada garumā, taču tagad var iegādāties vietējo produkciju, kas ir plaši pieejama. Āboli ir savā veidā unikāli, jo no tiem var pagatavot tik daudz ko, piemēram, čatniju, kas var kalpot kā piedeva ēdienam, lai to padarītu asu un eksotisku, kā arī cept jau tradicionālās ābolkūkas ar kanēli, kā arī gatavot ievārījumus un konservus. Āboli ir bagāti ar dzelzi un vitamīnu C. Savukārt bumbieri lieliski var kalpot kādā svaigā kokteilī kā vitamīniem bagāts dzēriens, vai arī tikt ielikti kompotā kopā ar āboliem un kalpot kā piedeva ideāliem saldajiem ēdieniem ziemas periodā.

Kāposti un burkāni

Kāposti kļūst aktuāli Ziemassvētku laikā, kad veikalu plauktos parādās jau gatavi štovētie kāposti, bet tie ir lieliski arī tagad, svaigā veidā. Tos var lietot vienus, gan arī pievienojot rīvētu burkānu un ābolu, tad izdodas viegli un garšīgi rudens salāti. Kā atzīst Zane Kaktiņa, pircēji ir iecienījuši burkānu-ķiploku salātus, kas ir nopērkami jau gatavā veidā, un lieliski var papildināt ikvienu maltīti. Burkānus un kāpostus termiski apstrādājot, var iegūt gardus un veselīgus salātus, ko baudīt aukstajā sezonā. Kāpostos un burkānos ir samērā augsts balastvielu saturs – 2,9 g uz 100 gramiem. Dienā ir jāuzņem aptuveni 30-35 gramu balastvielu, līdz ar to kā ideāla uzkoda darbā var kalpot burkāns, kas nodrošinās nepieciešamās vielas zarnu trakta darbībai arī tad, ja nav laika kārtīgi paēst. Burkāni satur salīdzinoši daudz kalcija, apēdot 10 burkānus iespējams uzņemt tik pat daudz kalciju, cik vienā glāzē piena.

Bietes

Šis dārzenis pašmāju virtuvē tiek izmantots dažādos veidos. Bietes var būt svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas, un arī svaigi spiestas sulas veidā. Biešu čipsi būs lieliska un veselīga alternatīva tradicionālajiem kartupeļu našķiem. Bietes ir bagātīgs kālija avots, kas stiprina kaulu un zobu veselību. Varbūt pat paradoksāli, ka tieši bietes, kuru dēļ jūtamies neērti sakrāsoto zobu dēļ, tomēr stiprina tos. Izmantojot bieti, var pagatavot arī veselīgus smūtijus, kam pievieno dažādas ogas, dārzeņus un kefīru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri