Lasīšanas laiks: 2 min
Pirmais pārtikas apmaiņas ledusskapis tika atklāts pirms vairāk nekā gada Rīgā, drīz vien šī ideja uzrunāja cilvēkus un labdarības organizācijas arī citās pilsētās. Valmierā šo iniciatīvu turpina biedrība “Kristīgais Žēlsirdības centrs”, kas jau daudzus gadus nodrošina arī labdarības zupas virtuves darbību.
Labdarības zupas virtuves brīvprātīgā Sandra Miķelsone: “Tas ir sagādāts no labdarības virtuves, un ziedotāji šo atveduši līdz šai vietiņai, mēs varam dot tālāk. Būtībā arī tas, kas pašiem ir nedaudz par daudz, ar to droši padalāmies arī ar citiem.”
Pārtikas apmaiņas ledusskapja ideja ir ne tikai sarūpēt ēdienu tiem, kuriem tas nepieciešams, bet arī iniciatīva pret pārtikas izšķērdēšanu. Nav mazums gadījumu, kad cilvēki to iegādājas par daudz un pēc tam nezina, ko ar to iesākt. Lai nebūtu jāsagaida brīdis, kad jau ir beidzies derīguma termiņš un jāizmet atkritumos, labāk ir padalīties ar citiem.
Zupas virtuves brīvprātīgais Mārcis Bogdanovs stāsta, ka noteikumi sarakstīti virsū uz ledusskapja, ko drīkst un ko nedrīkst likt ledusskapī – atvērtas pakas un pašgatavoti ēdieni, jo nevar zināt, vai kādam no sastāva nebūs alerģijas.
Lai pašiem būtu iespēja sekot līdzi atnesto pārtikas produktu kvalitātei un derīguma termiņam, kā arī, lai kāds kopienas ledusskapi neizmantotu ļaunprātīgi, nolemts to vismaz pagaidām turēt iekštelpās netālu no zupas virtuves telpām. Viena no tās apmeklētājām ir pateicīga, ka ir arī šāda iespēja tikt pie kādiem pārtikas produktiem.
Laipni aicināts arī katrs Valmieras iedzīvotājs, kurš atbalsta zaļo ideju padalīties ar saviem produktiem; tiek aicināti arī cilvēki, kuriem nepieciešama palīdzība un kuriem ir kaut kas nepieciešams – saka Gaida Pevko, biedrības “Kristīgais Žēlsirdības centrs” valdes priekšsēdētāja.
Valmierā pārtikas apmaiņas ledusskapis darbojas vien aptuveni nedēļu, tāpēc tikai pēc laika varēs izvērtēt, vai un kādi uzlabojumi nepieciešami.