Lasīšanas laiks: 3 min
Laikā, kad jādomā par Ziemassvētku galda klāšanu, piedāvājam šokolādes ruletes recepti no portāla “Simplyrecipes.com” svētku garšas dažādošanai.
Sastāvdaļas:
Šokolādes kūkai
- 40 g miltu
- 30 g kakao pulvera (mazliet būs nepieciešams arī kaisīšanai uz pannas)
- Šķipsniņa sāls
- 6 lielas olas
- 85-90 g cukura
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 4 ēdamkarotes nesālīta, izkausēta un atdzesēta, bet šķidra sviesta
Putukrējuma pildījumam ar piparmētru
- 280 ml saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 tējkarote piparmētru ekstrakta
Dekorēšanai
- 40 g saldā krējuma
- 100 g smalki sakapātas šokolādes
- 30 g smalki sakapātu piparmētru konfekšu
Pagatavošana:
- Uzsilda cepeškrāsni līdz 230° C temperatūrai.
- Ar izsmidzināmo eļļu nopūš cepampannu. Tad tajā ieklāj cepamo papīru un no jauna uzpūš izsmidzināmo eļļu. Mazliet nokaisa ar kakao pulveri. To noliek malā.
- Bļodā sajauc miltus ar kakao pulveri un sāli. Noliek malā.
- Katliņā ielej aptuveni 5 cm ūdens un liek sildīties uz vidēji lielas uguns. Ūdenī ievieto par katliņu lielāku siltumizturīgu bļodu. Tajā sāk pakāpeniski sajaukt olas ar cukuru un vaniļas ekstraktu. Visu silda, kamēr cukurs ir izkusis un masa kļuvusi viegli dzeltena. Noņem no uguns.
- Ar mikseri sakuļ olu masu līdz tā kļuvusi pavisam gaiša. Šis process varētu ilgt 5 – 10 minūtes, atkarīgs no miksera.
- Olu masā iejauc pusi no miltu un kakako pulvera masas, visu kārtīgi iecilā. To atkārto ar atlikušo pusi.
- Pievieno izkausētu un atdzesētu sviestu. Lēni iemaisa.
- Ātri ieklāj visu masu cepampannā, ar lāpstiņu izlīdzinot mīklu tā, lai tā būtu līdzena.
- Cep aptuveni 6 – 7 minūtes, līdz kūka mazliet atrāvusies no cepampannas malām.
- Kamēr kūka cepas, atrod palielu, tīru virtuves dvieli uz kura varēs novietot kūku, lai to sarullētu. Dvieli nokaisa ar nelielu daudzumu kakao pulvera.
- Kad kūka atrāvusies no pannas malām, to ņem ārā un atdzesē 2 – 3 minūtes, taču ne ilgāk.
- Apgāžot pannu, novieto kūku uz dvieļa. Saņemot vienu dvieļa malu, uzmanīgi sāk rullēt kūku. To liek nostāvēties uz stundu vai mazliet ilgāk.
- Kamēr kūka atdziest, sāk gatavot putukrējuma pildījumu. Nedaudz saputo saldo krējumu, tad pievieno cukuru un piparmētru ekstraktu. Turpina kult, kamēr izveidojusies viendabīga putukrējuma masa. Jāuzmanās, lai nepārkultu!
- Kad kūka kārtīgi atdzisusi, to uzmanīgi atrullē vaļā. Tās pamatni vienmērīgi noklāj ar putukrējuma masu, atstājot aptuveni 2,5 cm no visām malām. No jauna sarullē kūku, šoreiz neizmantojot dvieli. Ja gadās, ka putukrējums pārtek pāri malām, tas jānoņem.
- Kūku ietin pārtikas plēvē vismaz divās kārtās un liek ledusskapī uz 30 minūtēm, bet var arī ilgāk.
- Kad kūka paredzēta pasniegšanai, pagatavo dekorēšanai paredzēto masu. Silta ūdens peldē ievieto par katliņu lielāku bļodu. Tajā ielej saldo krējumu, 2/3 sakapātās šokolādes un mazliet sāls. Visu maisa, līdz šokolāde izkususi. Noņem no uguns un turpina maisīt, pievienojot atlikušo šokolādi. Ja ir, var pievienot kādu sīrupu pēc pašu izvēles.
- Attin kūku no pārtikas plēves. Pārlej kūku ar šokolādes masu tā, lai tā ir vienmērīgi noklāta. Pārkaisa ar smalki sakapātām piparmētru konfektēm.
- Liek kūku ledusskapī uz 20 minūtēm.
- Pēc tam tā ir gatava pasniegšanai!
Lai labi garšo!