Lasīšanas laiks: 2 min
Ziemā biežāk nekā gada siltajos mēnešos vēlamies galdā celt sātīgas un siltas maltītes. Vislabāk tās pagatavot no bagātīgā Latvijas dārzeņu klāsta, kas šogad veikalu plauktos pieejams lētāk. Šādas maltītes ne tikai remdē izsalkumu un silda, bet var būt labs palīgs nepieciešamās vitamīnu devas uzņemšanai gada aukstajā periodā. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka ziemas sezonai raksturīgu recepti, kas pagatavota no pašmāju dārzeņiem un sniegs gan sātu, gan tik nepieciešamās uzturvielas.
“Dārzeņiem būtu jāveido vismaz sešdesmit procentu no mūsu ēdienkartes. Neatkarīgi no to pagatavošanas veida – svaigi, cepti vai vārīti – dārzeņi ir tie, kas palīdz veidot gan garšas buķeti, gan rada sāta sajūtu un nodrošina ķermeni ar ziemā tik ļoti nepieciešamām uzturvielām. Tādēļ iesaku dažādot ziemas ēdienkarti, papildinot savas maltītes ar dārzeņu ēdieniem, piemēram, pākšaugu vai dažādu sakņu ēdieniem, kas radīs tikpat lielu sāta sajūtu kā šmorētas cūkgaļas ribiņas. Turklāt ne mazāk svarīgi, ka līdz ar nodokļu samazinājumu pašmāju dārzeņi šogad pieejami par draudzīgākām cenām,” stāsta šefpavārs Normunds Baranovkis.
Sarkano biešu un baltās šokolādes cepumi
Izcils veids, kā bērniem iemānīt sarkanās bietes! Lielisks našķis, ko baudīt vēsajos vakaros pie kāda sildoša dzēriena.
Sastāvdaļas:
Bietes – 500 g (krāsnī ceptas)
Olu dzeltenumi – 5 gab
Vaniļas ekstrakts – 1/3 tējk.
Baltā šokolāde – 200 g
Sviests – 150 g
Dzeramā soda – 1 tējk.
Cepamais pulveris – 1 tējk.
Bezglutēna miltu maisījums – 450 g (vai kviešu milti)
Pūdercukurs – cepumu apkaisīšanai
Pagatavošana:
Krāsnī ceptām bietēm ir saldāka, koncentrētāka garša, un tajās ir mazāk mitruma, tādēļ izmanto tās. Bietes samaļ biezenī kopā ar olu dzeltenumiem un vaniļas ekstraktu. Tad balto šokolādi izkausē ar sviestu un šokolādes masai pievieno biešu biezeni. Paralēli tam sajauc cepamo pulveri, sodu un miltu maisījumu. Samaisi visu kopā un liec ledusskapī uz vismaz 1 h, lai mīkla nedaudz sastingst.
Kamēr gaidi, karsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uz cepešpannas klāj pergamentu un liec cepumu bumbiņas, atstājot vismaz 10 cm atstarpi. Ar pirkstu izlīdzini cepumu bumbiņas tā, lai tās būtu līdzīgas mazām kotletītēm. Neaizmirsti – kārtīgi apber ar pūdercukuru! Liec cepties uz 10 minūtēm (atkarīgs no to lieluma un biezuma), līdz cepumi veido ieplaisājušas zemes efektu.
Labu apetīti!