Lasīšanas laiks: 2 min
Helovīna svētku noskaņās piedāvājam vienkāršu ķirbju recepti, kā pagatavot lielisku ēdienu vakariņu galdam.
Sastāvdaļas:
- 1 vidēja izmēra ķirbis ( vislabāk izmantot Muskata vai riekstu ķirbi )
- 500-600 g cūkgaļas maltās gaļas
- 1-2 ēd.k brūnie rīsi
- 2 lielāka izmēra sīpoli
- 1-2 sarkanās paprikas
- 2 burkāni
- 2 kāti ar pētersīļiem ( var izmantot arī kaltētus )
- 1 ķiploku daiviņa
- pus tējkarote melnie pipari
- 1 tējkarote sāls ( var vadīties pēc garšas )
- 50 g žāvētas plūmes
- 200 ml saldā krējuma
- 100 g rīvēts, labi kūstošs siers
- krējums vai bezpiedevu jogurts
Pagatavošana:
- Ķirbim nogriež augšējo daļu, tā tiks izmantota kā “cepurīte”. No iekšpuses izņem visu mīkstumu ar sēklām un nedaudz pagrebj ķirbja malas. Ķirbi ieliek pārtikas cepamajā maisiņā un ievieto mikroviļņu krāsnī uz 5-6 minūtēm.
- Sīpolus, papriku sagriež mazos kubiņos. Burkānus un ķiploku daiviņu sarīvē. Visu nedaudz apcept uz pannas.
- Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 °C.
- Žāvētās plūmes var sagriezt mazākos gabaliņos vai atstāt veselas. Atsevišķā bļodā kopā ar apceptajiem dārzeņiem samaisa malto gaļu, rīsus, garšvielas un plūmes. Pievieno arī 200 ml saldo krējumu.
- Kad visa masa sajaukta, to ievieto izgrebtajā ķirbī un pa virsu liek nogriezto ķirbja “cepurīti”.
- Piepildīto ķirbi aptin ar foliju, līdz “cepurītei”, un cep cepeškrāsnī aptuveni uz 1,5 h ( atkarībā no ķirbja izmēra ).
- Kad ķirbis izcepies, noņem cepurīti un pāri pārkaisa rīvēto sieru, atstāj izslēgtā krāsnī uz 10 minūtēm, lai izkustu siers.
- Gatavo ķirbi var griezt daivās un pasniegt pāri pārlejot krējumu vai bezpiedevu jogurtu,
Lai labi garšo!