Lasīšanas laiks: 2 min
Tuvojās Helovīns. Ja grasāties rīkot bērnu ballīti, šis kārums svinībām noteikti noderēs, jo garšos kā lieliem, tā maziem ēdājiem. Piedāvājam recepti no portāla omgchocolatedesserts.com.
Sastāvdaļas:
Mīklai
- 230 g atdzesēta, nesālīta sviesta, kas sagriezts kubiņos
- 340 g universālie milti
- 1 tējkarote sāls
- 1 tējkarote cukura
- 1/4 glāzes ledus auksta ūdens
Vai arī varat izmantot jau gatavu, atdzesētu cepumu mīklu
Pildījumam un dekorējumam
- 170 g ķirbju biezeni ( no biezeņa jāizspiež liekā sula, lai tas būtu pēc iespējas sausāks)
- 60 gr krēmsiera
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura
- 2 ēdamkarotes baltā cukuru
- 1 tējkarote malta kanēļa
- 1/2 tējkarotes malta ingvera
- 1/4 tējkarotes muskatrieksta
- 1/8 tējkarotes smaržīgos piparus
- 1 olu dzeltenums
- 1/2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
- 1 olas sakults baltums
- 1/2 ēdamkarote ūdens
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 tējkarote kanēļa
Pagatavošana:
- Veidojot mīklu, vispirms kopā sajauc visas sausās sastāvdaļas un tad pievieno gan sviestu, gan ūdeni. Var izmantot virtuves kombaini, bet ja tāda nav, var izmantot arī dakšiņu, lai visu vienmērīgāk samīcītu kopā. Tad mīklu sadala divās daļās, katru daļu saplacina diska veida formā, ietin pārtikas plēvē un liek uz stundu atpūsties.
- Krēmsieru un abu veidu cukurus sablenderē kopā. Pie sablenderētā krēmsiera pievieno ķirbju biezeni, muskatriekstu, kanēli, ingveru un smaržīgos piparus, kā arī olas dzeltenumu un vaniļas ekstraktu. Visu kārtīgi samaisa, trauku apsedz un ļauj kādu brīdi masai atpūsties.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru.
- Uz tīras un sausas virsmas izbārsta nedaudz miltus un vienu no mīklas gabaliem izrullē aptuveni 35×30 cm lielā taisnstūrī. Ja mīklas malas sāk plaisāt, tās nogriež, lai taisnstūrim būtu vienādas un līdzenas malas. Tad visu lielo taisnstūri jāsagriež vienādos mazākos taisnstūros. Var griezt aptuveni 10×7 cm izmērā, bet var taisīt gan lielākas, gan mazākas formas taisnstūrus. Otru mīklas pusi izrullē un sagriež aptuveni centimetra platās strēmelēs (garums būs atkarīgs no izvēlētā taisnstūra izmēra).
- Tad sagrieztos taisnstūrus novieto uz cepamā papīra, uz katra no tiem uzliek 1-2 ēdamkarotes ķirbju biezeņa pildījuma tā, lai taisnstūra malas paliktu brīvas. Pāri klāj mīklas strēmeles, līdz ar taisnstūra malām. Strēmeles piespiež pie pamatnes malām tā, lai tās saliptu kopā. Mīklu apziež ar sakulto olas baltumu, kā arī apkaisa ar kanēli un cukuru.
- Cep aptuveni 20 minūtes, kamēr cepumi ir zeltaini brūni.
- Uz cepuma augšējās malas uzliek divas ēdamās, no cukura vai marcipāna masas veidotās, actiņas.
Labu apetīti!