Lasīšanas laiks: 2 min
Šī deserta dzimtene ir Venēcija, un šim burvīgajam saldajam ēdienam ir daudz recepšu variāciju. Piedāvājam klasisko, ļoti gardo tiramisu recepti no portāla Simplyrecipes.com.
Sastāvdaļas:
- 6 lieli olu dzeltenumi
- 200 g cukura
- 6 ēdamkarotes tumšā ruma
- 340 g mascarpone siers (aukstu, tikko izņemtu no ledusskapja)
- 1 glāze saldā krējuma (aukstu, tikko izņemtu no ledusskapja)
- 240 ml vāroša ūdens
- 1 ēdamkarote espresso pulvera
- 1 cepumu iepakojumu “Dāmu pirkstiņi”
- Kakao pulveris
Kā arī būs nepieciešama 20×20 cm cepamā panna vai trauks, panna ar augstām malām vai katls, karstumizturīga bļoda un putotājs (pēc izvēles var lietot arī elektrisko).
Pagatavošana:
- Viegli ieeļļo cepamo trauku.
- Lielā, seklā šķīvī kopā sajauc 50 g cukura, divas ēdamkarotes ruma, vāroša ūdens un espresso pulveri. Visu maisa, kamēr cukurs un espresso pulveris izšķīdis.
- Pannā vai katlā uzvāra ūdeni, un uz tā, ūdens peldē, liek virsū karstumizurīgo bļodu un tajā puto olu dzeltenumus kopā ar atlikušo cukuru. Visu maisa tik ilgi, kamēr cukurs pilnībā izkusis un olu krāsa ieguvusi maigāki dzeltenu toni.
- Kad cukurs izkusis, pievieno atlikušās 4 ēdamkarotes ruma, turpina visu maisīt (aptuveni 10 minūtes), kamēr masa kļūst biezāka un maina toni uz pavisam gaiši dzeltenu (masas maisīšanai var izmantot arī elektrisko mikseri). Kad viss izmaisīts, bļodu noņem no katliņa un liek atdzesēties vismaz līdz istabas temperatūrai.
- Kad masa atdzisusi, tai pievieno mascarpone krēmsieru un visu kārtīgi samaisa. Svarīgi atcerēties, ka krēmsieru nevajag pārkult, jo tas var sākt atdalīties un kļūt graudains.
- Atsevišķā bļodā sakuļ saldo krējumu līdz vidēji stingrām putām.
- Olu masā vispirms iecilā vienu trešdaļu putukrējuma, pēc tam lēnām iecilā arī atlikušo putukrējumu.
- Espresso, ruma un cukura šķidrumā pa vienam mērc cepumus, apviļā tos šķidrumā no abām pusēm un kārto cepamajā traukā vienu pie otra guļus. Svarīgi ir atcerēties, ka cepumus noteikti nevajag pārmērcēt, jo tad tie ātri izšķīdīs. Kad trauka apakša noklāta ar cepumiem, pāri klāj pusi no krēmsiera masas, tad pa virsu liek vēl vienu kārtu ar izmērcētajiem “dāmu pirkstiņiem” un pāri klāj atlikušo krēmsiera masu.
- Visu trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ievilkties ledusskapī vismaz uz 8 stundām, līdz pat 24 stundām.
- Pirms pasniegšanas nokaisa ar kakao pulveri.
Lai labi garšo!