Lasīšanas laiks: 2 min
Ziemā biežāk nekā gada siltajos mēnešos vēlamies galdā celt sātīgas un siltas maltītes. Vislabāk tās pagatavot no bagātīgā Latvijas dārzeņu klāsta, kas šogad veikalu plauktos pieejams lētāk. Šādas maltītes ne tikai remdē izsalkumu un silda, bet var būt labs palīgs nepieciešamās vitamīnu devas uzņemšanai gada aukstajā periodā. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka ziemas sezonai raksturīgu recepti, kas pagatavota no pašmāju dārzeņiem un sniegs gan sātu, gan tik nepieciešamās uzturvielas.
“Dārzeņiem būtu jāveido vismaz sešdesmit procentu no mūsu ēdienkartes. Neatkarīgi no to pagatavošanas veida – svaigi, cepti vai vārīti – dārzeņi ir tie, kas palīdz veidot gan garšas buķeti, gan rada sāta sajūtu un nodrošina ķermeni ar ziemā tik ļoti nepieciešamām uzturvielām. Tādēļ iesaku dažādot ziemas ēdienkarti, papildinot savas maltītes ar dārzeņu ēdieniem, piemēram, pākšaugu vai dažādu sakņu ēdieniem, kas radīs tikpat lielu sāta sajūtu kā šmorētas cūkgaļas ribiņas. Turklāt ne mazāk svarīgi, ka līdz ar nodokļu samazinājumu pašmāju dārzeņi šogad pieejami par draudzīgākām cenām,” stāsta šefpavārs Normunds Baranovkis.
Kārtainais kartupeļu sacepums
Veģetāra maltīte, no kuras neatteiksies pat gaļēdāji. Sātīgi un bagātīgi.
Sastāvdaļas:
Latvijas kartupeļi – 2,5 kg
Sīpols – 2 gab.
Bešamel mērcei:
Sviests – 80 g
Olīveļļa – 30 ml
Garšvielu maisījums Itāļu Selection by Rimi – 1 ēdamk.
Sāls – ½ tējk.
Kviešu milti – 2 ēdamk.
Piens, 3,5% (silts, vismaz 80 grādu temperatūrā) – 600 ml
Pagatavošana:
Nomizo kartupeļus un sagriez pēc iespējas plānākās ripiņās. Tad pagatavo Bešamel mērci. Uzkarsē atsevišķā katliņā pienu. Savukārt citā katlā kausē sviestu ar olīveļļu, pievieno garšvielas un sāli. Tad pieber klāt miltus un plaucē 1 – 2 minūtes. Tikai nepiededzini! Lēnām pievieno karstu pienu un ar putojamo slotiņu maisi līdz izveidojas mērce. Tad mērcē liec sagrieztus kartupeļus un sīpolus. Nedaudz apmaisot, applaucē tos aptuveni 2 minūtes.
Karsē cepeškrāsni līdz 160 – 170 grādiem. Pa to laiku kartupeļus kārto cepešpannā. Formai nav nozīmes, taču atceries, jo vairāk kārtas būs sacepumam, jo ilgāk tas gatavosies. Pa virsu liec cepamparīru, kas izgriezts tieši tādā pašā formā kā cepamforma. Cep no 1 h līdz gatavībai, atkarībā, kādu formu izmanto. Vislabāk sacepums garšos, ja pēc cepšanas to uzliksi uz sloga, lai atdziestot kārtas saliptu un veidotu saturīgu sacepumu.
Labu apetīti!