Lasīšanas laiks: 2 min
Tuvojoties aukstākam laikam, piedāvājam Kambodžas kokosriekstu-garneļu zupas recepti no portāla Simplyrecipes.com.
Sastāvdaļas:
Citronzāles pastai
- 3 stublāji citronzāles (vai 1 laima un 1 citrona miziņa, kā arī papildu laima sulas pēc garšas)
- Aptuveni 8 cm garu gabalu svaigas kurkumas (vai aizstāj ar 1 ēdamkaroti kaltētas kurkumas)
- Aptuveni 8 cm garu gabalu svaigu ingveru
- 1 šalotes sīpolu
- 4 ķiploku daiviņas
- 2 laima lapas, smalki sagrieztas (pēc izvēles)
Zupai
- 1 budžu kokosriekstu pienu (budžu nedrīkst sakratīt)
- 600 ml buljona (zivs, vistas vai dārzeņu)
- 1 ēdamkaroti zivju mērci (pēc garšas var pievienot vairāk)
- 1 ēdamkaroti brūnā cukura
- 3 vidēji cukīni, sagriezti aptuveni 2,5 cm mazos gabalos
- 230 g franču zaļās pupiņas, nolobītas un sagrieztas uz pusēm
- 250 g ķiršu tomāti, sagriezti uz pusēm vai ceturtdaļās
- Sāls, pēc garšas
- 900 g garneļu, mizotas
- 1 liela sauja bazilika lapas
Pasniegšanai
- Rīsi
- Laima ceturtdaļas
Pagatavošana:
- Citronzāles stublājus nomizo no cietajām, apkārtesošajām lapām, atstājot mīksto, gaišākas krāsas vidu. Mīksto vidus daļu sagriež plānās šķēlēs. Nomizo un sagriež plānās šķēlēs arī kurkumu, ingveru, sīpolu un ķiplokus. Visas sagrieztās sastāvdaļas un laima lapas liek blenderī vai pārtikas kombainā un visu kārtīgi sablenderē viendabīgā pastā. Pagaidām sablenderēto pastu noliek malā.
- Kokosriekstu piena bundžu nedrīkst kratīt. Atverot bundžu vajadzētu redzēt augšējo, biezo slāni ar kokosriekstu krēmu, kuru, atdalot ar karoti, ieliek katlā. Bundžas apakšā atlikušo kokosriekstu pienu pagaidām noliek malā. Ja tomēr, atverot bundžu, kokosriekstu piens nav noslāņojies, to var pievienot visu uzreiz.
- Uz vidēji lēnas uguns liek sildīties kokosriekstu krēmu un, kad tas sācis vārīties, pievieno citronzāles pastu, visu vāra aptuveni 1-2 minūtes, kamēr masa sāk sabiezēt, paralēli visu maisot. Pievieno atlikušo kokosriekstu pienu, buljonu, zivju mērci un brūno cukuru. Visu uzvāra.
- Zupai pievieno cukīni un zaļās pupiņas. Visu vāra vēl aptuveni 8 minūtes, kamēr dārzeņi kļuvuši viegli mīksti. Pievieno garneles un tomātus, visu vāra vēl 3-4 minūtes, kamēr garneles kļuvušas viegli rozā un necaurspīdīgas. Zupā iemaisa bazilika lapiņas. Pēc garšas pievieno sāli, vēl zivju mērces vai brūno cukuru.
- Zupu ielej bļodiņās un pasniedz ar rīsiem un laima ceturtdaļām. Zupu var uzglabāt ledusskapī līdz pat 5 dienām.
Labu apetīti!