Lasīšanas laiks: 2 min
Atklājot grilēšanas sezonu, vari palutināt savus mīļos ar grilētu liellopa steiku, garšu bagātinot ar ceptām sēnēm. Šādu gardumu iesaka portāls Simplyrecipes.com.
Sastāvdaļas:
- 900 grami liellopa steika (vēlams flank steiks, kas izgriezts no liellopa vēdera sānu daļas)
- 900 grami lielos gabalos sagrieztu sēņu (garšai var izmantot dažādas sēnes, bet der arī vienkārši šampinjoni)
- 2 ē/k sviesta
- puskrūze sagrieztu sīpolu
- viena krūze sarkanvīna vai liellopu gaļas buljona
- 1 ē/k smalki sagriezta rozmarīna
- sāls, pipari
- olīveļla
Pagatavošana:
Vispirms sasāli steiku un atstāj istabas temperatūrā. Tad dziļākā pannā vai kastrolī sautē sēnes, bez sviesta vai eļļas. Kad no sēnēm iztvaikojis viss šķidrums, pievieno sāli un apmaisi. Pievieno sviestu, rozmarīnu un sīpolus. Pasautē vēl kādas 3 minūtes, bieži apmaisot. Pievieno sarkanvīnu vai buljonu un karsē līdz masa sarukusi uz pusi mazāka. Noņem no plīts.
Kamēr gatavojas sēnes, sagatavo un uzkarsē grilu. Karstumam jābūt pietiekami lielam. Kamēr grils uzkarst, sagatavo steiku – pārklāj to ar olīveļļu, kārtīgi iemasē to gaļā. Liec steiku uz karstā grila. Apcep vienu pusi 4-6 minūtes, kamēr uz gaļas redzamas grila “rūtainās” pēdas. Tad pagriez gaļu mazliet slīpi un turpini cept. To pašu dari ar otru pusi. Cepšanas ilgums aizņem dažas minūtes, bet var prasīt arī ilgāku laiku, ja steiks ir biezāks.
Pārbaudi, vai gaļa ir gatava. Vislabāk steiku pagatavot jēlu vai vidēji ceptu. Ja izcep pilnībā, tad gaļa var likties sīksta. Steiku noceļ no grila un ļauj atpūsties. Pārkaisa pāri piparus.
Kamēr gaļa atpūšas, pabeidz gatavot sēnes. Ieslēdz plīti un turpini cept sēnes, līdz šķidrums kļūst par glazūru.
Sagriez steiku šķēlēs, pievieno sēnes un pasniedz tūlīt.