Valmieras Ziņas

Recepte: Džeimija Olivera pildītais Ziemassvētku tītars ar mērci

Lasīšanas laiks: 5 min

Ziemassvētki ir ne tikai vissirsnīgākie un siltākie svētki, bet arī gada lielākais kulinārais izaicinājums ikvienai saimniecei, neatkarīgi no tā, vai viņa ir pieredzējusi pavāre vai arī tikai vēl mācās. Atraktīvajam britu pavāram Džeimijam Oliveram ir padoms, kā pagatavot garšīgu pildīto tītaru ar mērci.

Īpašajā šovā “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem”, kas televīzijas kanālā “FOX Life” būs skatāms 24.decembra vakarā, Olivers atklās noslēpumus un trikus, kā padarīt klasiskas Ziemassvētku vakariņas tik garšīgas kā nekad iepriekš. Džeimijs zina daudz dažādu knifiņu, kas palīdzēs piešķirt neparastu dzirkstelīti gardam tītaram un izcilai mērcei.

Sastāvdaļas pildītajam tītaram

  • 6 kg augstākā labuma tītars, ar iekšām (ķidām)
  • 125 g nesālīta sviesta
  • klementīns (lielie mandarīni)
  • 1/2 buntītes svaigu lapu garšvielu, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • 2 sīpoli
  • 2 seleriju kāti
  • 2 burkāni

Tītara sagatavošana

Ja vēlies savlaicīgi sagatavoties Ziemassvētku vakariņām, esi gatavs darbam teju visu dienu. Izņem tītaru no ledusskapja stundu vai divas pirms gatavošanas, atkarībā no tā lieluma, lai tas sasiltu līdz istabas temperatūrai. Pārbaudi tītara dobumu, vai tur nav iekšu. Ja ir, izņem un novieto uz cepamās pannas. Tās mērcei piešķirs neticamu garšu. Rokās sasildi sviestu un rūpīgi ieberz visu putnu, tad pārkaisi ar jūras sāli un melnajiem pipariem.

Sagriez uz pusēm klementīnu un liec to galvenajā dobumā kopā ar svaigiem garšaugiem. Taču, lai cirkulētu karstais gaiss, nepiepildi to tik pilnu, cik iespējams. Izmanto apmēram 200 g Dženaro gaļas un sīpolu pildījumu un aizpildi kakla dobumu. Taču nepiepildi to pārāk cieši, lai var pārvilkt atpakaļ ādu un sašūt putna apakšdaļā.

Sagriez dārzeņus un novieto uz pannas ar iekšām. Uz tā novieto tītaru un pārsedz pannu ar alumīnija foliju. Atceries, tagad ir jānomazgā rokas un izmantotie virtuves piederumi!

Tītara cepšana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Aprēķini nepieciešamo cepšanas ilgumu. Tiek uzskatīts, ka augstākā labuma putnam nepieciešamas 25 – 30 minūtes uz kilogramu, lielveikalu putnam 35 – 40 minūtes. Ja jums ir 6 kg smags tītars, tad cep 2 stundas 42 minūtes. Olivers uzskata, ka 27 minūtes uz kilogramu ļauj sasniegt ideālo rezultātu. Apmēram 45 minūtes pirms cepšanas beigām noņem foliju, lai tītars iegūst patīkamu zeltainu ādiņu.

Lai pārbaudītu cepeša gatavību, vienkāršākais veids ir iedurt nazi biezākajā augšstilbā – ja iztekt caurspīdīga sula, tas ir gatavs. Var izmantot arī gaļas termometru. Iekšējai temperatūrai būtu jāsasniedz 65ºC ekstra kvalitātes tītaram un 70ºC standarta putnam.

Izmanto lielas virtuves knaibles un pacel tītaru tā, lai visas sulas notek pannā, pārcel tītaru uz paplātes, pārklāj ar dubultu alumīnija folijas kārtu un atstāj atpūsties uz aptuveni divām stundām, kamēr paveiksi visu pārējo un pagatavosi mērci.

Tītara sagriešanai var izmantot vienu no divām zemāk aprakstītajām metodēm

1.Atdali spārnus, ādas daļu pie stilba, tad nogriez stilbus. Šo brūno gaļu var sagriezt šķēlītēs vai atstāt vienā gabalā – tā ir tik garšīga. Glabā to siltu, kamēr tiec galā ar krūšu daļu. Krūšu daļas sagriešanai izmanto garu nazi, izkārto uz šķīvjiem pirms pasniegšanas.

2.Atdali kājas līdzīgi kā iepriekš, tad atrod mugurkaulu un griez visā garumā, cik vien atļauj nazis, līdz tiec līdz kauliem. Pēc tam atdali visu krūšu daļu, noņem to un sagriez.

Sastāvdaļas Dženaro gaļas un sīpolu pildījumam

  • 3 sīpoli
  • olīveļļa
  • dažas svaigas lapu garšvielas, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • šķipsniņa žāvētu čili pārslu – pēc izvēles
  • 400 g sastāvējusi maize
  • 150 ml piena ar mazu tauku saturu
  • 600 g kvalitatīvas desas gaļas
  • nesālīts sviests, ieziešanai

Dženaro gaļas un sīpolu pildījuma pagatavošana

Notīri, smalki sagriez sīpolus un uz vidējas uguns pannā kopā ar ēdamkaroti olīveļļas, šķipsniņu jūras sāls, melnajiem pipariem apcep desmit minūtes vai līdz tie kļūst mīksti, bieži apmaisa. Smalki sagriez garšaugus un iemaisi pannā, tāpat pievieno čili pārslas, ja tās tiek lietotas, mazliet pakarsē.

Maizei nogriez garoziņu, sadrupini, izmērcē pienā un 150 ml ūdens dažas minūtes līdz maize kļūst patiešām mīksta. Ar rokām izspied lieko šķidrumu, tad pārliec atsevišķā bļodā. Sajauc ar mīkstajiem sīpoliem un samaisi, maize ātri atdzesēs sīpolus. Kad tā ir atdzisusi, pievieno desas gaļu un ar rokām visu samaisi. Šis ir pamatpildījums. Ļoti garšīgs.

Pildījumu var papildināt arī ar citām sastāvdaļām: nelielu sauju sagrieztu žāvētu augļu, piemēram, dzērvenēm, rozīnēm, datelēm, aprikozēm; šļuku šerija vai saldā vīna; sauju sasmalcinātu ciedru riekstu vai riekstu maisījuma; sarīvētu klementīna vai apelsīna miziņu.

Masu, kas paredzēta tītara pildīšanai, – apmēram 200 g vairs necep. Pārējo var sacept un izmantot citur. Cepamo trauku ierīvē ar sviestu, ieliek masu, pārkaisa ar garšaugiem, riekstiem, žāvētiem augļiem, ja tādus lieto. Apsmidzina ar eļļu, lai būtu kraukšķīga garoziņa. Cepeškrāsnī ievieto apakšā, cep 180ºC apmēram 35 – 40 minūtes vai kamēr kļūst zeltains un ir vienmērīgi izcepies.

Sastāvdaļas Ziemassvētku mērcei

  • tītara iekšas, kas atlika pēc tītara cepeša gatavošanas
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzīti kviešu miltu
  • 1,5 litrs cāļa buljona
  • šļuka sarkanā, rozā vīna, šerija vai portvīna – pēc izvēles
  • ēdamkarote dzērveņu vai jāņogu želejas

Mērces pagatavošana

Pirmais solis jau ir paveikts – dārzeņi un iekšas ir sasautējušās kopā ar tītaru. Sāc ar pannu, ar karoti izlej trīs ceturtdaļas no satecējušajiem taukiem (tie noderēs citā reizē). Pannu uzliec uz vidējas uguns un ar koka karoti iemaisi miltus, sakasi arī atlikumus no pannas malām. Kad viss ir samaisīts, pielej buljonu. Uzvāri, tad atstāj vārīties uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes vai arī tik ilgi, līdz mērce sasniedz vēlamo konsistenci. Taukus, putas vienkārši nosmeliet.

Ja vēlaties, var pievienot papildu aromātu, piemēram, kādu šļuku sarkanvīna, rozā vīna, šerija vai portvīna. Vai kādu karotīti nedaudz saldenas želejas. Kad mērce sasniegusi vēlamo konsistenci, nokās ar rupju sietu, salej katliņā, kuru tur siltumā līdz pasniegšanai.

Iedvesmas pilnais raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” ir vienkārši jāredz, it īpaši tad, ja vēlies pagatavot brīnišķīgu svētku mielastu bez lieka stresa.

Raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” televīzijas kanālā “FOX Life” skatāms sestdien, 24.decembrī plkst.21.00.

Aktuālais jautājums

Cik šogad plāno tērēt Ziemassvētku dāvanām?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras bibliotēka (turpmāk – bibliotēka) aicina darbā vecāko bibliotekāru/-i (1 slodze) uz noteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: ● kvalitatīvi veikt bibliotēkas klientu bibliotekāro un informacionālo apkalpošanu Valmieras bibliotēkas Pieaugušo apkalpošanas nodaļā; ● palīdzēt iedzīvotājiem digitālo rīku lietošanā un izglītot iedzīvotāju grupas digitālajās prasmēs; ● piedalīties literatūru popularizējošu pasākumu un aktivitāšu veidošanā un īstenošanā; un ja Tev ir: ● augstākā izglītība; ● valsts valodas prasme atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; ● spēja komunicēt angļu valodā (klientu apkalpošanā); ● teicamas zināšanas un iemaņas darbā ar informācijas tehnoloģijām un vēlme tās pilnveidot un praktizēt darbā; ● kompetences: labas komunikācijas, sadarbības un prezentācijas prasmes; teicamas darba plānošanas un organizēšanas prasmes; prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus, atbildības sajūta, vēlme sasniegt mērķus; mēs piedāvājam: ● darba un ideju īstenošanas iespējas uz attīstību vērstā pašvaldībā; ● pamatalgu pārbaudes laikā 974,00 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1025,00 EUR pirms nodokļu nomaksas; ● darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; ● profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas; ● interesantu, atbildīgu un dinamisku darbu.   Motivācijas vēstuli, CV, augstākās izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz egita.saicane@vb.valmierasnovads.lv, vai personīgi Valmieras bibliotēkā, adrese: Cēsu iela 4, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums Valmieras bibliotēkas vecākā bibliotekāra/-es amatam” līdz 2024.gada 6.decembra plkst. 17.00. Tālrunis papildu informācijai: 64250830. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VECĀKAIS BIBLIOTEKĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 4, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-12-06 Kontaktpersona: egita.saicane@vb.valmierasnovads.lv 28620947

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!”, Rubenē,Valmieras ielā 7. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 850 – 900 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Rubenē, vai pieteikties personīgi vai WhatsApp mob.tel.nr. +371 29 363 311. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmieras iela 7, Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-12-04 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 29363311 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) aicina darbā Valmieras novada Dabas resursu pārvaldē vides speciālistu/-i (uz nenoteiktu laiku). Ja Tev ir vēlme: • koordinēt vietējas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju un objektu apsaimniekošanu, aizsargājamo biotopu un sugu aizsardzības režīma ievērošanu Pašvaldības īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošās dabas teritorijās; • izstrādāt attīstības priekšlikumus par vietējas nozīmes īpaši aizsargājamām teritorijām un objektiem; • piedalīties Meža likumā Pašvaldībai noteiktās funkcijas izpildes jautājumos par koku ciršanu ārpus meža; • piedalīties Valmieras novada plānošanas un citu dokumentu izstrādāšanā un uzraudzībā vides aizsardzības jomā, sagatavot priekšlikumus to pilnveidošanai; • sagatavot informāciju par vides stāvokli, vides kvalitāti un aizsardzību pēc pieprasījuma; un ja Tev ir: • otrā līmeņa profesionālā vai akadēmiskā augstākā izglītība (vai tai pielīdzināma augstākā izglītība) dabaszinātnēs, vides zinātnē, inženierzinātnēs, lauksaimniecības zinātnēs vai mežzinātnēs; • darba pieredze ar vides nozari saistītā jomā vismaz trīs gadus, kā arī nozares jaunāko tendenču pārzināšana; • vides aizsardzību un pārvaldību regulējošo normatīvo aktu pārzināšana; • pieredze nozares terminoloģijas, ar vides nozari saistīto normatīvo aktu pielietošanā; • izpratne par attīstības plānošanas pamatprincipiem un teritorijas attīstības plānošanas principiem; • valsts valodas prasme augstākā līmenī; • kompetences: ļoti labas organizatoriskās un saskarsmes spējas, argumentācijas un publiskās uzstāšanās prasmes, spēja loģiski domāt un analizēt datus, strādāt intensīvi, savu pilnvaru robežās patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, radošums, pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office) un biroja tehniku; • B kategorijas autovadītāja apliecība; mēs piedāvājam: • dinamisku, interesantu un atbildīgu darbu un ideju īstenošanas iespējas uz attīstību vērstā Pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 1165 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1226 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. CV, motivācijas vēstuli (līdz vienai A4 lapai datorrakstā Arial fontā, ar burtu lielumu “11”) un augstākās izglītības dokumenta kopiju, lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz personals@valmierasnovads.lv vai personīgi Valmieras novada pašvaldības Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrā, adrese Lāčplēša ielā 2, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi “Vides speciālista/-es amatam” līdz 2024.gada 2.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64207148. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VIDES PĀRVALDĪBAS SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-12-02 Kontaktpersona: personals@valmierasnovads.lv 64207148

Mūsu partneri