Lasīšanas laiks: 2 min
Augusts ir ābolu mēnesis, tādēļ šoreiz piedāvājam pīrāga recepti no portāla “Freerecipes.com”.
Sastāvdaļas:
Garozai:
- 160 g miltu;
- 1 tējkarote cukura;
- ½ tējkarotes sāls (nelikt, ja izmanto sāļo sviestu);
- 110 g sviesta, kas sagriezts 1 cm platos kubiņos.
Pildījumam:
- 800 g ābolu;
- 2 ēdamkarotes citronu sulas;
- 1 ½ tējkarotes sarīvēta citrona miziņas;
- 100 g cukura;
- 2 ēdamkarotes kukurūzas miltu;
- ½ tējkarote kanēļa;
- ⅛ malta muskatrieksta.
Nobeigumam:
- 1 olas baltums;
- 1 tējkarote saldā krējuma;
- 1 tējkarote cukura;
- 1 tējkarote sviesta.
Putukrējumam:
- 120 ml saldā krējuma;
- 1 ēdamkarote pūdercukura;
- ¼ tējkarotes vaniļas ekstrakta.
Pagatavošana:
- Lai izveidotu mīklu, blenderī ieliek miltus, cukuru un sāli. Pāris reizes piespiež pogu, lai masa nedaudz samaisītos.
- Pievieno pusi sviesta (aptuveni 55 g) un piespiež pogu vēl 8 reizes uz 1 sekundi.
- Pievieno atlikušo sviestu un atkārto darbību.
- Pievieno 2 ēdamkarotes ļoti auksta ūdens. Sajauc vēl dažas reizes.
- Turpina palēnām pievienot auksto ūdeni (ne vairāk, kā 3 tējkarotes), visu laiku maisot mīklu, līdz tā neizjūk.
- Paņem masu rokās, izveido lodi. Tad to saplacina, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī. Ļauj atpūsties uz 1 stundu.
- Kamēr mīkla “atpūšas”, sagriež ābolus šķēlītēs.
- Ieliek lielā bļodā, pārlej ar citronu sulu un pārkaisa ar citrona miziņām. Kārtīgi samaisa.
- Citā bļodā sajauc cukuru, kukurūzas miltus, kanēli, maltus muskatriekstus un sāli. Pārkaisa pāri āboliem. Samaisa, lai visas ābolu šķēlītes būtu noklātas.
- Uzsilda cepeškrāsni līdz 205°C.
- Kad stunda pagājusi, no ledusskapja izņem mīklu. Pirms izrullēšanas, to atstāj uz galda aptuveni 5 – 10 minūtes.
- Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un izrullē mīklu aptuveni 35 cm lielā aplī.
- Mīklu ļoti uzmanīgi novieto mīklu uz cepampapīra, kas izklāts uz galda.
- Mīklas vidū ievieto ābolus, aptuveni 6 – 8 cm attālumā no malām.
- Mīklas malas uzloka uz augšu tā, lai nedaudz nosegtos āboli.
- Bļodiņā kopā sajauc olas baltumu un saldo krējumu, ko pārlej pāri mīklai. Ar cukuru pārkaisa ābolus. Tiem āboliem, kas nav apsegti ar mīklu, virsū uzliek nelielus sviesta gabaliņus.
- Cep aptuveni 45 – 60 minūtes 205°C. Ja āboli sāk kļūt pārak brūni, tos pārklāj ar folliju.
- Pirms pasniegšanas, atdzesē aptuveni 30 minūtes.
- Pasniedz kopā ar putukrējumu vai saldējumu.
Lai labi garšo!