Valmieras Ziņas

Pieci veselīgi graudaugu kokteiļi brokastīm

Lasīšanas laiks: 3 min

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar dzīvesstila bloga happywhispers.lv autori un veselīga dzīvesveida entuziasti Līgu Andžāni piedāvā piecas gardas, neierastas un gavēņa laikam atbilstošas brokastu kokteiļu receptes, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

“Blendētie kokteiļi ir lielisks veids, kā koncentrēti, vienkārši un ātri uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu, kas atrodamas zaļumos, augļos, dārzeņos, riekstos un citos veselīgos produktos. Dzerot “smūtijus”, uzņemam nepieciešamās olbaltumvielas, labos taukus un ogļhidrātus, kas pozitīvi ietekmē zarnu trakta darbību un nodrošina organismu ar pamatīgu enerģijas lādiņu,” saka L.Andžāne.

“Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu,” saka AS “Dobeles dzirnavnieks” kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka “vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.”

Brokastu smūtijs ar espresso (1 personai)

4 mīkstas dateles

2 tējk. kakao

3 ēd.k. ātri vārāmo auzu pārslu

250 ml auzu piena

2-4 ēd.k. espresso

1 tējk. kokosriekstu eļļas

2 ledus gabaliņi

Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā kokteilī. Ledus gabaliņus var pievienot blendēšanas laikā vai ielikt veselus jau gatava “smūtija” glāzē.

Sātīgais smūtijs ar ogām un auzu pārslām (1 personai)

250 ml mandeļu piena

2 gatavi, mīksti banāni

1 tējk. kanēļa

1 ēd.k. mandeļu vai Indijas riekstu sviesta

1/4 glāzes ātri vārāmo auzu pārslu

1/2 – 2/3 glāzes svaigu vai saldētu melleņu, aveņu vai citu ogu

sauja pilngraudu auzu pārslu

Sablendē mandeļu pienu, banānus, kanēli, riekstu sviestu un ātri vārāmās auzu pārslas. Burciņā ar aizskrūvējamu vāku ieber ogas. Pārber ar svaigām vai grauzdētām pilngraudu auzu pārslām un pārlej ar “smūtiju”. Var baudīt uzreiz vai sagatavot vakarā un uzglabāt ledusskapī, lai pārslas kļūtu mīkstākas.

Zaļais tropisko augļu smūtijs (2 personām)

300-400 ml kokosriekstu ūdens vai rīsu piena

3 saujas svaigu spinātu

200 g saldēta vai svaiga mango

200 g saldēta vai svaiga ananasa vai cita tropiskā augļa

2-3 ēd.k. pilngraudu EKO auzu pārslu

Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā kokteilī. Ja izmanto svaigos augļus, blendēšanas laikā var pievienot dažus ledus gabaliņus, lai kokteilis būtu vēss.

Zaļais smūtijs ar riekstiem

250 ml kokosriekstu ūdens

1 gatavs, mīksts banāns

2 saujas spinātu

2 ēd.k. ātri vārāmo EKO auzu pārslu

5 valriekstu pusītes

1 ēd.k. čia sēklu

1 sauja mandeļu vai Indijas riekstu

šķipsniņa kajēnas piparu (pēc izvēles)

Mandeles un riekstus pirms blendēšanas ieteicams izmērcēt istabas temperatūras ūdenī vismaz 4-8 stundas. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā kokteilī.

Sportiskais smūtijs (1 personai)

300-400 ml mandeļu piena

2 ēd.k. ātri vārāmo EKO auzu pārslu

3-4 mīkstas dateles

2 ēd.k. čia sēklu

2 ēd.k. mandeļu vai zemesriekstu sviesta

1 tējk. malta kanēļa

1/2 tējk. vaniļas ekstrakta

4-5 ledus gabaliņi

Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā kokteilī. Šo “smūtiju” īpaši ieteicams baudīt pēc treniņa.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri