Valmieras Ziņas

Panākumu recepte: topošā pavāra prakses pieredze Michelin atzītā restorānā

Lasīšanas laiks: 4 min

Daudziem pavāriem ir sapnis strādāt pasaules līmeņa restorānā ar starptautisko novērtējumu “Michelin”. Valmieras tehnikuma 4. kursa audzēknim Kasparam Šekstello tas ir izdevies! Viņš Erasmus+ praksē Portugāles galvaspilsētas Lisabonas augstas raudzes restorānā “Eleven” ne tikai apguva jaunas prasmes, bet apliecināja arī savu varēšanu, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras tehnikuma Projektu vadītājas asistente Izabella Īva Jansone.

Pēc pamatizglītības iegūšanas Krimuldas vidusskolā, puisis nolēma turpināt iegūt vidējo profesionālo izglītību Valmieras tehnikumā. Kaspars pavāra profesiju izvēlējies mērķtiecīgi, jo, kā pats saka: “Ģimenē esmu pavārs otrajā paaudzē!” Puiša iedvesmas avots ir mamma, kura darbojas ēdināšanas jomā. Arī Kasparam pašam bijusi vēlme iemācīties gatavot. Turklāt, ja kaut kas neizdotos, vienmēr padomu varētu uzprasīt pieredzes bagātajai mammai. Kasparam šķitis svarīgi arī tas, ka, patstāvīgi dzīvojot tehnikuma dienesta viesnīcā, viņam jau būtu prasmes, lai pats varētu rūpēties par savām ēdienreizēm.

Izglītošanās tehnikumā gandrīz nonākusi finiša taisnē, jo Kaspars pavāra profesiju apgūst, mācoties 4. kursā. Kaspars ir drosmīgs un mērķtiecīgs jaunietis, ko apliecina viņa vēlme doties uz ārzemēm, izmantojot Valmieras tehnikuma sniegtās iespējas. Lai pilnveidotos profesionālajā jomā, Kaspars jau 2. kursā devās savā pirmajā starptautiskajā Erasmus+ praksē uz Dāniju.

“Pirmajā Erasmus+ praksē savā profesijā ieguvu milzīgu dzinuli un lielu potenciālu ar izaugsmes iespējām. To man sniedza šī pirmā prakse, strādājot komandā ar šefpavāriem. Savukārt aizvadītā 2023. gada nogalē devos uz “Michelin” zvaigznes restorānu “Eleven” Lisabonā, Portugālē. Tur pavadīju sešas neaizmirstamas nedēļas,” atzīst topošais pavārs. Kaspars atceras, ka sākotnēji lielākais izaicinājums bijis iekļaušanās jaunajā vidē. Piedzīvota arī ilgošanās pēc mājiniekiem. Taču tiklīdz sācies nopietns darbs, Kaspars sapratis, cik liela slodze ir augstas klases šefpavāriem.

“No šiem profesionāļiem kopā ar kursa biedriem ieguvām ļoti labas praktiskās iemaņas. Lai sevi apliecinātu, jau prakses sākumā uzlikām augstu latiņu, jo nenobijāmies uzņemties lielu slodzi. Strādājām dažādās stacijās, piemēram, sagatavojām siltos un aukstos ēdienus, kā arī konditorejas izstrādājumus. Praktizējoties konditorejas produktu izstrādē, gatavoju broa maizi (Portugāles kukurūzas maize), dažādus saldējuma veidus un arī desertus no šokolādes krēmiem. Sarežģītākais bija šokolādes muss. To gatavojot, masu pildīju silikona formiņās, ko pēc tam vajadzēja saldēt. Šo procesu nācās atkārtot vairākas reizes, tas bija laikietilpīgs darbs. Ikdienā strādājām ar ļoti atsaucīgiem, zinošiem un iedvesmojošiem cilvēkiem. Viņi veltīja savu laiku, lai iemācītu mums darba tehniku, jo pavāra profesijā svarīga ir pati mazākā nianse,” par praksē apgūto un pieredzēto stāsta Kaspars. Viņš atzīst, ka, dzīvojot Portugālē, bijusi valodas barjera. Jārēķinās, ka vietējie portugāļi nesarunājās angļu valodā, tāpēc latviešiem ikdienā bija jāatrod risinājums, lai komandā veiksmīgi sadarbotos. Kaspars ir gandarīts, ka kolēģi bijuši atbalstoši un pretimnākoši, jo saspringtajā darba rutīnā praksē esošajiem studentiem veltījuši daudz sava laika jaunu prasmju ierādīšanai.

 Atgriežoties no Portugāles mājās un izvērtējot piedzīvoto, Kaspars atzīst: “Neticēju, ka spēju tik daudz pavārmākslas jomā. Protams, tas viss ir nācis ar laiku un pieredzi, strādājot dažādu restorānu virtuvēs. Profesija pieprasa lielu koncentrēšanos un pacietību. Tas noteikti šo gadu laikā mani ir mainījis kā personību. Viennozīmīgi ir uzlabojušās arī manas komunikācijas spējas. Sarunājoties ar citiem kolēģiem, jūtos brīvāks. Praksē apguvu daudz jaunas tehnoloģijas, ēdienu receptes un idejas, ko pielietot ikdienā arī savā uzturā. Vēl vairāk par pavāra profesijas veiksmīgo izvēli pārliecinājos  mācoties 2.kursā, kur satiku “cilvēku savā vietā” – šefpavāru Andreas Danielsen, Dānijā. Viņš man, lai iemācītos, ļāva kļūdīties.

Esmu iepazinis dažādas kultūras, redzējis un piedzīvojis ikdienu citā valstī. Zinu, ka Portugāles virtuvē daudz lieto jūras produktus – zivis, vairāk gan baltās. Mums bija iespēja gatavot sarkanās garneles, izmantojot marinētu ābolu un burkānu, kas papildināts ar apelsīnu sulas želeju. Man visvairāk pašam garšoja cūkas pavēdere ar kartupeļu biezeni, kuram bija kūpinājuma garša. Kā piedava klāt pievienoti vārīti un sviestā apcepti mini dārzenīši,” atklāj 4. kursa audzēknis Kaspars.

Atskatoties uz Valmieras tehnikumā aizvadītajiem četriem gadiem, Kaspars uzskata, ka viņš ne tikai pilnveidojis sevi profesionālajā jomā, bet kļuvis arī patstāvīgāks un atbildīgāks. Kaspars novērtē arī visas iespējas, ko viņam ir sniedzis tehnikums – zināšanas, pieprasītu profesiju, kā arī ļāvis satikt nozīmīgus cilvēkus, kas ļāvuši pilnveidoties un profesionāli izaugt!  “Atmiņā ir daudzi spilgti momenti, kas mani izveidojuši par cilvēku, kāds tagad esmu. Atceros, ka šefpavārs Andreas prakses vietā man teica: “Nav jābaidās no kļūdām, bet vienkārši ir jākļūdās, lai mācītos.” Šādas prakses ikvienam sniedz drošības un realitātes sajūtu uzņēmumos, komandas savstarpējās attiecībās un liek domāt, ka tev kā praktikantam ir jābūt kā svarīgai daļai no šīs komandas,” ir pārliecināts topošais pavārs Kaspars.

Domājot par nākotni, viens no tālākajiem karjeras attīstības ceļiem, pēc tehnikuma absolvēšanas, varētu būt turpināt studijas medicīnas jomā, lai savu nākotni varētu saistīt ar uzturu un sportu. Kaspars pieļauj, ka nākotnes profesijā vēlētos būt fizioterapeits vai privātais treneris, kur ļoti noderētu iegūtās zināšanas par sabalansētu, pilnvērtīgu un gardas maltītes pagatavošanu.

Aicinām darbā AUTOELEKTRIĶI (uz nenoteiktu laiku) DARBA PIENĀKUMI: • transportlīdzekļu elektrosistēmas diagnostika un remonts • transportlīdzekļu ritošās daļas diagnostika PRASĪBAS PRETENDENTIEM: • arodizglītība vai profesionālā vidējā izglītība • vēlama pieredze elektrosistēmas diagnostikā un remonta darbos • labas saskarsmes un komunikācijas prasmes UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: • darbu stabilā uzņēmumā • ikmēneša atalgojumu EUR 1500 līdz EUR 1700 bruto (viss atkarīgs no tavām zināšanām, prasmēm un līdzšinējās pieredzes) • normāls darba laiks – piecu dienu darba nedēļa, 40 stundas nedēļā • pilnas sociālās garantijas • veselības apdrošināšanas iespējas • dinamisku un profesionālu darba vidi CV ar norādi vakancei „Autoelektriķis” iesniegt: • sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv • personīgi SIA „VTU Valmiera”, Reģ.nr. 40003004220, administrācijas ēkas „Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, personāla daļā darba dienās no plkst. 13:00 līdz 16:00. Informācija pa tālruni 29479219. Sazināsimies ar pretendentiem, kuri būs izvirzīti nākamajai atlases kārtai. * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AutoELEKTRIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-11-29 Kontaktpersona: Daina Ķirse (par vakancēm)

Viesnīca „SPORTS HOTEL” aicina pievienoties ISTABENI savai komandai uz nenoteiktu laiku Mēs sagaidām: • Augstu atbildības izjūtu un precizitāti darbā; • Spēju patstāvīgi plānot savu darba laiku; • Labas latviešu valodas zināšanas; • Pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Tavi pienākumi: • Nodrošināt tīrību un kārtību viesnīcas numuros un koplietošanas telpās; • Veikt uzkopšanas darbus pēc viesu aizbraukšanas; • Veikt citus pienākumus saskaņā ar darba pienākumu aprakstu. Mēs piedāvājam: • Pilnas slodzes darbu; • Draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; • Stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; • Atalgojums: Stundas tarifa likme pārbaudes laikā– 4.50 €/h (pēc pārbaudes laikā 5,00 €/h); • Summēto darba laiku, darbu maiņās (06:00-14:30); • Dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; • Veselības apdrošināšanu pēc 6 nostrādātiem mēnešiem; • Darba vieta: viesnīca “SPORTS HOTEL”, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikumu iesniegšanas termiņš: 30.11.2024. CV lūdzu sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni: 25464433 Kontaktpersona: Egita Ķīse Informācija par viesnīcu: www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201.

Mūsu partneri