Valmieras Ziņas

Padomi Līgo svinēšanai no A līdz Z

Lasīšanas laiks: 4 min

Lai Jāņi būtu izdevušies, svarīgi ne vien izvēlēties īsto vietu un kompāniju, bet arī parūpēties par gardu ēdienu un svētku vizuālo noformējumu. Tāpēc Rimi Gardēžu komandas eksperti ir sagatavojuši ieteikumus pareizai ēdienu uzglabāšanai brīvā dabā, idejas ierastā šašlika garšas atsvaidzināšanai, deserta rotājumu idejas, kā arī ierosinājumus gaumīgai svētku galda noformēšanai skaistai un garšīgai Jāņu svinēšanai.

Gadskārtēju svētku jaunās garšas

Jāņi nav iedomājami bez grila klātbūtnes, un no tā nemaz nevajag izvairīties, jo tā ir viena no gardākajām tradīcijām. Lai neapmaldītos garšu daudzveidībā un, iespējams, atklātu vēl nebaudītu garšu saderību, Rimi Gardēžu komandas garšvielu eksperts Mārtiņš Sirmais iesaka trīs viltības pamata garšu saderībai grilētiem ēdieniem.

Viena no pamatgaršām, kas neliks vilties, ir saldā un skābā kombinācija. Abas šīs garšas ir pieejamas sezonas produktos, tāpēc atrast gardāko kombināciju nebūs grūti.

Tiem, kam dūmu garša un aromāts sniedz baudījumu un to labprāt izjustu vēl izteiktākās niansēs, oglēm ir vērts pievienot kadiķa zariņu. Tas sniegs ļoti patīkamu aromātu un garšu grilētajai gaļai.

Ja neesi dūmu garšas piekritējs, izmanto kumīna sēklas, anīsu vai citrusaugus, jo šīs garšas ļoti labi nomāks dūmojumu.

“Manuprāt, Jāņiem ļoti piestāv ķimenes, kaņepju sēklas un dilles. Gaļas ēdienus iesaku papildināt ar mārrutkiem un upeņu vai ķiršu koka lapām, tādā veidā piešķirot neierastu garšu un aromātu. Savukārt saldajiem ēdieniem ļoti piestāvēs magoņu sēklas, kas ieceptas pīrādziņos vai tradicionālajā plātsmaizē.

Noteikti nevajag atteikties no tradicionālām garšām, bet gan papildināt iecienīto ar kaut ko neparastāku, lai svētku maltīte nekļūtu apnicīga,”

ieteikumus maltītes tapšanai pēc savas pieredzes un gadskārtējām tradīcijām sniedz garšvielu eksperts Mārtiņš Sirmais.

Deserts Jāņu noskaņās

Lai arī Jāņi pārsvarā asociējas ar gaļu un alus dzērieniem, arī saldajam ēdienam ir jābūt celtam svētku galdā, uzsver Rimi Gardēde Liene Zemīte .

“Līgo svētku desertam nav jābūt sarežģītam. Tā var būt klasiskā rabarberu plātsmaize vai arī apgrauzdētas auzu pārslas ar putukrējumu, taču uzskatu, ka saldajam ir jābūt skaisti dekorētam.

Lieliski svētku dekoram noderēs rudzupuķes, kas, manuprāt, ir īsts Līgo svētku zieds. Tās lieliski izskatīsies ne vien pušķī uz galda, bet arī uz ēdiena,” iesaka Liene Zemīte. Rudzupuķe ir zieds, ko var pieskaitīt arī pie ēdamajiem. To ziedlapiņas var ēst gan svaigas, gan kaltētas un tās lieliski iederēsies kādas baltās kūkas vai deserta dekorā, kas izcels to debeszilo krāsu.

Produktu uzglabāšana brīvdabas pasākumos

Daudzi izvēlas svinēt svētkus brīvā dabā ar lustīgu dancošanu un ēšanu svaigā gaisā. Taču, lai vakars būtu izdevies, ēdienam ir jābūt ne vien labi pagatavotam, bet pareizi glabātam arī piknika apstākļos.

“Ir dzirdētas vairākas versijas par gaļas ietīšanu papardes lapās, vai arī siera glabāšanu jāņogu lapās ar mērķi saglabāt produktus svaigus. Es tomēr iesaku neeksperimentēt un pieturēties pie pārbaudītām vērtībām, izvēloties kvalitatīvu pārnēsājamu aukstuma kameru, kas vakara garumā pasargās līgotāju ēdienu no bojāšanās,”

stāsta Rimi Gardēži programmas šefpavārs Normunds Baranovskis .

Daži šefpavāra ieteikumi Līgo piknika maltītei:

  • Ja brīvajā dabā plānojat ēst arī salātus, tos vislabāk samaisīt uz vietas.
  • Līdzi ir ieteicams ņemt jau termiski apstrādātu vai kūpinātu ēdienu – tas ilgāku laiku paliks svaigs.
  • Lai pagatavotais ēdiens pēc iespējas ilgāk paliktu svaigs, tas jāpārklāj ar lina vai kāda cita auduma salveti, lai kukaiņi nesabojā svētku maltīti.
  • Ēdiena novietošanai piknikā izvēlieties ēnainu vietu, lai mielasts neatrastos tiešajos saules staros.

Idejas gaumīgam svētku galda noformējumam

Signe Meirāne kā Rimi Gardēži programmas mākslas kritiķe atzīst, ka Jāņos tāpat kā citās svētku reizēs svētku galdam ir jāizskatās satriecoši.

“Manuprāt,

Jāņiem piestāv vienkāršība, tādēļ arī svētku galdam ir jāizskatās vieglam, dabīgam un nesamākslotam.

Neiesaku visam galda klājumam izmantot tikai māla traukus, jo tad var rasties sajūta, ka galds ir “par smagu” un akcents ir nevis uz ēdienu, bet uz traukiem. Manuprāt, skaisti izskatīsies balti šķīvji, siers un pīrāgi māla traukos, savukārt ziedus, kas ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa, var ielikt gan māla krūkā, gan arī skārda spainī vai lielā caurspīdīgā vāzē,” iesaka Signe Meirāne .

Ieteikumi Jāņu galda dekorēšanai no Signes Meirānes:

  • Galdu dekorēšanā izmanto vienkāršus šķīvjus – tie izcels ēdienu.
  • Uz svētku galda noteikti ir jāatrodas pļavas ziedu pušķim.
  • Ja galdam ir skaista virsma, to nekādā gadījumā nevajag nosegt ar galdautu, tieši otrādi, tā ir jāizceļ, pārliekot pāri lina vai kāda cita auduma celiņus .
  • Jāņu svētku galdam nav jāizmanto pilnais galda klājums. Glīti izskatīsies, ja šķīvji tiks salikti kaudzītē, galda piederumus saliek groziņos vai skārda spainīšos kopā ar salvetēm, savukārt glāzes saliek pa grupām – vīns, ūdens un alus.

Uzņēmums SIA "ARASM", kas nodarbojas ar stikloto konstrukciju ražošanu (PVC un alumīnija logi, durvis, fasādes u.t.t.), aicina darbā strādniekus ražošanas cehā Nepieciešami cilvēki pie manuālajiem darba galdiem alumīnija un PVC konstrukciju ražošanā. Darba pienākumi:  Dažādu konstrukciju salikšana no alumīnija un PVC saskaņā ar izsniegtajām instrukcijām. Produkcijas sagatavošana izsūtīšanai. Tehnisko problēmu risināšana kopā ar kolēģiem. Veikt citus darbus pēc tiešā vadītāja norādījumiem savas kompetences ietvaros.  Prasības:  vidējā-profesionālā izglītība; Spēja patstāvīgi plānot un organizēt darba uzdevumu izpildi; Spēja lasīt ražošanas / tehnisko dokumentāciju; Vēlme sadarboties un strādāt komandā ar kolēģiem, zinātkāre, mērķtiecība; Darba vietas adrese: V.Baložu iela 11B,Valmiera Atalgojums: no 6,30 EUR/st (~1058 EUR/mēn. ) pirms nodokļu nomaksas uzsākot darbu pēc pārbaudes laika no 8, 00 EUR/st (~1400EUR/mēn. ) pirms nodokļu nomaksas atkarībā no ražošanas normu izpildes un kvalifikācijas. CV sūtīt uz e-pastu laila@arasm.lv tel nr. +371 29375409 Profesija: CEHA STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Voldemāra Baloža iela 11B, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-11 Kontaktpersona: Laila Krūzīte

Vidzemes slimnīca aicina savā komandā REĢISTRATORU Klientu apkalpošanas nodaļā (vakance darbam uz noteiktu laiku) Galvenie amata pienākumi: veikt pacientu reģistrāciju, dokumentu noformēšanu, samaksas iekasēšanu skaidrā un bezskaidrā naudas norēķinā; sniegt pacientiem nepieciešamo informāciju par pieejamiem pakalpojumiem slimnīcā; pieņemt un reģistrēt klientus un pacientus, sniedzot tiem nepieciešamo informāciju mutiski, rakstiski, telefoniski un elektroniski. Prasības kandidātiem: vēlama 1.līmeņa augstākā izglītība; prasme organizēt darbu, strādāt ar pieejamo informāciju un medicīnisko dokumentāciju; iniciatīva, precizitāte; augsta atbildības sajūta un spēja strādāt gan komandā, gan patstāvīgi; valsts valodas zināšanas atbilstoši LR likumdošanai; Jaunā kolēģa ieguvumi: iespēja veikt atbildīgu un interesantu darbu vienā no labākajām ārstniecības iestādēm Vidzemē un TOP 10 labākā darba devēja Vidzemē; darba līgums uz noteiktu laiku; normālais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā (mēnešalga 1050 EUR) un sociālās garantijas; papildus piemaksas, prēmijas un motivējošs labumu grozs; darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; veselības apdrošināšanas polise (pēc pārbaudes laika beigām); stabila, droša un sakārtota darba vide; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli līdz 2025.gada 23.martam uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: SIA „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie Klientu apkalpošanas nodaļas vadītājas I.Jurdžes, tālr. 29846900 vai Personāla vadības daļas vadītājas S. Kandeles, tālr. 29443898. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA “Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “Vidzemes slimnīca” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāti citos SIA “Vidzemes slimnīca” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: KLIENTU UN PACIENTU REĢISTRATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-03-23 Kontaktpersona: CV sūtīt uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv

Mūsu partneri

Seko jaunumiem mūsu Facebook lapā!