Valmieras Ziņas

Padomi gardām marinādēm

Lasīšanas laiks: 4 min

Tuvojoties grila sezonai, arvien vairāk meklējam jaunas grilēšanas tendences, jaunas garšas, produktus un veidus, kā marinēt un kādas garšvielas izvēlēties. Liela daļa ražotāju jau gatavo garšvielu maisījumus ar norādēm liellopa gaļai, cūkgaļai, vistas gaļai vai zivīm. Tiesa, mazāk ir garšvielu maisījumu, kuri piemēroti dārzeņiem un, piemēram, baltajām zivīm. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz nelielu ieskatu gaļas produktu tendenču, garšvielu un marinēšanas pasaulē.

Aizvien vairāk izvēlas tītara gaļu

Vērojot tendences Rimi pircēju vidū, cūkgaļas patēriņš krītas, bet aizvien augošs ir putnu gaļas – vistas, tītara – patēriņš. Ja vēl pirms gada tītara gaļa nebija tik iecienīta, šobrīd pieprasījums veikalos pēc tās ir stabils – tā ir trešā populārākā aiz vistas un cūkas gaļas. Normunda Baranovska ieteikumi grila sezonas sākumam būs vienlīdz noderīgi gan dažādo gaļas veidu, gan arī zivju cienītājiem!

Gaļa un marinēšanas ilgums

Lai iemarinētos, gaļai būs nepieciešams no 12 stundām līdz trīs diennaktīm, atkarīgs no gaļas un tās audu blīvuma. Tītara un vistas gaļai būs nepieciešamas mazāks laiks marinēšanai, nekā, piemēram, liellopa vai jēra gaļai. Parasti zivis netur marinādēs ilgi, un marinādi neizvēlas pārāk skābu, jo grilējot zivs var izjukt. Tā vietā zivis var iemarinēt dažas (līdz 10) minūtes pirms to pagatavošanas. Normunds Baranovskis stāsta: “Ir vēl viens variants – ar otiņu uzklāt marinādi grilēšanas laikā. Šāda tipa marinādēm tiek pievienots vairāk saldinātāja (medus, cukura vai kļavu sīrupa), lai veidotu karamelizētu un kraukšķīgu garoziņu. Šīs marinādes lieto ātri pagatavojamiem grila ēdieniem – zivs filejām, dārzeņiem un jau gatavai gaļai, piemēram, iepriekš novārītām cūkgaļas ribiņām, kas iemarinētas barbekjū mērcē.”

Marinēšanas pamati

Lai marinētu gaļu, pavārs Normunds Baranovskis iesaka marinādi gatavot, iejaucot garšvielas lielākā šķidruma daudzumā, lai tas pārklātu visu gaļu. Šis ieteikums gan nederēs, ja marinē gaļu vakuumā. Tad pietiks vien ar garšvielu maisījumu un nedaudz eļļas. Taukainākām gaļām izvēlies uz ūdens, dārzeņu vai citrusaugu sulas bāzes gatavotas marinādes, citādi tās var pārāk ātri apdegt. Ja gaļa vai zivs ir liesāka, gaļai vajadzēs piešķirt nedaudz sulīguma. To var iegūt, marinējot skābpiena produktos vai eļļas un citrusaugļu, kā arī skābo dārzeņu vai ogu marinādēs.

Pagatavošana

Kad esi izvēlējies marinādi, sagatavo gaļu vai dārzeņus, sagriežot tos sev iecienītākā izmēra gabalos. Pārklāj ar marinādi un liec vēsā vietā nostāvēties. Gaļas iesaka marinēt, uzliekot tās zem sloga. Tādā veidā garšas pilnīgāk savilksies. Ilgāk gatavojamām gaļām nevajadzētu izvēlēties pārāk cukurotas marinādes, tad gaļa var pārlieku ātri apdegt. Šāda tipa marinādes labāk lietot apslacīšanai dažas minūtes pirms pasniegšanas.

Ja esi visus jau gatavos garšvielu maisījumus izmēģinājis un vēlies pagatavot savējo, droši eksperimentē un ļaujies fantāzijai! Atceries, ka marinādei vajadzēs skābumu, sāļumu un saldumu, kā arī garšas noti no visas pasaules pieejamām garšvielām. Piešauj nedaudz arī asumiņu, un marināde būs izdevusies. Atceries, ka sāli, garšvielas un skābumu vari pievienot nedaudz vairāk, nekā gatavojot ikdienā, jo liela daļa marinādes paliks traukā.

Skābumam var izmantot etiķi, citrusaugļu sulas, kefīru, jogurtu, svaigi maltus tomātus, rabarberus un citus skābus produktus.

Receptes

Normunds Baranovskis iesaka dažus iecienītus garšvielu maisījumus, kurus noteikti varēsi izmēģināt šī gada grilēšanas sezonas laikā. Visas sastāvdaļas vari maisīt sev tīkamās proporcijās un veidot savu individuālo garšu. Šajos maisījumos tiek izmantotas kaltētās garšvielas, jo tās ir daudz spēcīgākas, bet tas nenozīmē, ka nevari izmantot svaigas. Sāls netiek norādīta, jo to iesakām pievienot pēc pagatavošanas. Visas šīs marinādes var veidot gan uz eļļas, gan kefīra vai ūdens bāzes.

Barbekjū garšvielu maisījums: malta saldā paprika, timiāns, ķiploku pulveris, čili, kajēnas pipari, brūnais cukurs.

Meksikāņu garšvielu maisījums: čili pulveris, raudene, kumins (savvaļas ķimenes), kajējas pipari, sīpols, svaigi čili, laims (sula un miziņa).

Itāļu garšvielu maisījums: timiāns, raudene, ķiploku pulveris, svaigs baziliks un svaigs rozmarīns, pētersīļi (olīveļļa, ja nepieciešams).

Vjetnamiešu garšvielu maisījums: zvaigžņu anīss, kanēlis, ķiploks, ingvers, piparmētra, laims (sula un miziņa).

Indijas garšvielu maisījums: kumins (savvaļas ķimene), koriandra sēklas, sinepju sēklas, čili pulveris, kurkuma pulveris.

Pikantais čili maisījums: ķiploku pulveris, kumins (savvaļas ķimenes), raudene, saldās paprikas pulveris, kajēnas pipari, čili piparu pulveris, pētersīļi.

Latviešu garšvielu maisījums: dilles, ķiploku pulveris, sīpols, lauru lapa, smaržīgie pipari, cukurs, etiķis vai citronskābe.

Saimniecība SIA “Blueberry Garden” Reģ.nr. 44103091288 aicina pieteikties strādnieku/ -ci saimniecisko darbu vadītāju Saimniecība nodarbojas ar krūmmelleņu audzēšanu nelielā platībā. Pienākumi: darbs stādījumu kopšanā - ogu krūmu sanitārās apgriešanas, mulčēšanas, minerālmēslošanas, kā arī citi saimnieciskie darbi pēc nepieciešamības; ražas laikā arī darbu vadīšana un uzraudzība krūmmelleņu laukā, tai skaitā norēķinu veikšana ar ogu lasītājiem un klientiem. Prasības: augsta atbildības sajūta, precizitāte un godprātība; laba fiziskā izturība un veselība, bez kaitīgiem ieradumiem; vēlama B kategorijas autovadītāja apliecība un savs transports. Piedāvājam: atalgojumu 5 - 6 EUR/h pirms nodokļu nomaksas, kas atkarīgs no darba izpildes rezultāta; darbs uz noteiktu laiku no maija līdz augustam. Maijā un jūnijā darbs uz pusslodzi, ražas laikā - jūlijā un augustā pilna slodze. Adrese: “Kraujas”, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4220 Pieteikties vakancei var rakstot uz e-pastu in.megne@gmail.com vai zvanot pa tālruni 26529065 pēc plkst. 18:00. Profesija: SAIMNIECĪBAS STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kraujas, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-09 Kontaktpersona: Inga Megne

Pievienojies mūsu komandai! Valmiermuižas pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā izglītības psihologu (0,4 darba likmei (12 stundas nedēļā)) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Ozolu iela 2A, Valmieras pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt psiholoģisku palīdzību bērniem; • veikt bērnu psiholoģisko izvērtēšanu un atzinumu sagatavošanu; • plānot un realizēt savu darbu saskaņā ar Iestādē realizējamajām pirmsskolas izglītības programmām; • konsultēt Iestādes darbiniekus un bērnu vecākus par bērnu audzināšanu; • sadarboties ar Iestādes vadību, pedagogiem un bērnu vecākiem, lai izstrādātu un īstenotu bērna atbalsta pasākumus, aktīvi iesaistīties Atbalsta komandas darbā; • kā arī veikt citus pienākumus psihologa amata ietvaros; un ja Tev ir: • apliecinājums par patstāvīgu psihologa profesionālo darbību - augstākās izglītības diploms par akreditētas bakalaura studiju programmas un akreditētas maģistra studiju programmas psiholoģijā apguvi, turklāt vismaz viena no šīm programmām ir profesionālā studiju programma; • reģistrācija psihologu reģistrā un psihologa sertifikāts noteiktā darbības jomā; • atbilstība Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasībām; • apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma “Speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā”; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; spēja analizēt un cieņpilni risināt konfliktsituācijas, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; spēja argumentēt pieņemtos lēmumus vai veiktās darbības; • prasmes darbā ar datoru; mēs piedāvājam: • atalgojumu 1175.00 EUR pirms nodokļu nomaksas par pilnu darba likmi; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopijas gaidīsim līdz 2025.gada 23.maijam e-pastā: burtins@valmiera.edu.lv Pieteikums iesniedzams ar norādi “Psihologa/-es vakancei”. Tālrunis informācijai: 26330075. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: Izglītības un skolu PSIHOLOGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-23 Kontaktpersona: burtins@valmiera.edu.lv 26330075

Pievienojies mūsu komandai! Mazsalacas kultūras centrs (turpmāk – Iestāde) aicina darbā kultūras darba speciālistu/-i (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • plānot kultūras pasākumus dažādām sabiedrības grupām kultūras, mākslas, tautas jaunrades, novadpētniecības jomās un nodrošināt to īstenošanu; • nodrošināt vietēja un valsts mēroga pasākumu sagatavošanu un norisi, finansējuma piesaisti kultūras, mākslas, novadpētniecības un mūžizglītības jomās; • izstrādāt ar kultūras jomu saistītus radošos projektus, koordinēt amatiermākslas kolektīvu darbību; • asistēt Iestādes administratīvajos un organizatoriskajos procesos (sagatavot budžeta tāmes, līgumu projektus utt.);   un ja Tev ir: • augstākā izglītība kultūras jomā; • iepriekšēja darba pieredze kultūras jomā, projektu vadībā, pasākumu organizēšanā (vēlama); • zināšanas par kultūras procesiem, iestādes darba organizēšanu; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: teicamas organizatoriskās, komunikācijas un sadarbības prasmes; prasme vadīt komandu, motivēt darbiniekus, paust viedokli, pamatot savu rīcību un lēmumus, augsta atbildības sajūta, spēja noteikt prioritātes, organizēt darbu; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office programmām, interneta pārlūkprogrammām un sociālajiem tīkliem); mēs piedāvājam: • aizraujošu un radošu darbu uz attīstību vērstā pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 999 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1052 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz dace.jurka@valmierasnovads.lv vai personīgi Mazsalacas kultūras centrā, adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads ar norādi „Kultūras darba speciālista/-es amatam”, līdz 2025.gada 19.maijam. Tālrunis papildu informācijai: 26645713, 29179179. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-19 Kontaktpersona: dace.jurka@valmierasnovads.lv 26645713

Mūsu partneri