Lasīšanas laiks: 3 min
SIA “Latnature” ir viens no retajiem uzņēmumiem Latvijā, kas ražo dabīgi kaltētas, veselīgas šķiedrvielām bagātas uzkodas, nepievienojot tām cukuru un kviešu miltus. Par piedāvāto produkciju, ražošanas procesu un dārzeņu našķu prezentēšanu izstādē “Vidzemes Uzņēmēju dienas 2017” pastāstīja uzņēmuma pārstāve Zane Krēsliņa-Plētiena.
Kā radās jūsu uzņēmums?
Ideja par sava uzņēmuma dibināšanu radās 2014. gadā, kad mūsu ģimene sāka pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Īpaši sākām pievērst uzmanību pašu ikdienas uzturam un našķiem, ko devām saviem bērniem. Izpētot Latvijā ražoto uzkodu klāstu, nonācu pie secinājuma, ka veselīgas pārtikas ražošanā ir daudz nerealizētu iespēju. Kā pirmā ideja radās biešu, burkānu, seleriju, kāpostu izmantošana jaunu un inovatīvu produktu radīšanai.
Sākotnējo sapni pārvērst par īstenību palīdzēja Raunas novada dome. 2014. gadā, piedaloties konkursā uzņēmējdarbības veicināšanai, ieguvām otro vietu. Sākās aktīvs darbs pie recepšu izstrādes, telpu remontēšanas, zīmola un iepakojuma veidošanas. Rezultātā 2015. gada 11. novembrī tika dibināts uzņēmums SIA “Latnature”.
Kā notiek ražošanas process?
Izmantojam vērtīgākos un vitamīniem bagātākos Latvijas dārzeņus un ogas. SIA “Latnature” ražotnē čipsi tiek kaltēti zemā temperatūrā līdz 450 C, iepriekš tos apstrādājot ar dažādām pikantām, dabīgām mērcītēm, tādējādi saglabājot visu labo un vērtīgo, ko sniedz svaigi dārzeņi.
Kādus produktu veidus piedāvājat?
Pašlaik uzņēmums piedāvā 15 produktus veidus – dažādu dārzeņu čipsus, (biešu, burkānu, seleriju, kalē kāpostu, ķirbju, sīpolu), dārzeņu sausmaizītes (burkānu, biešu, ķirbju), augļu -medus rullīšus (upeņu, jāņogu, ķirbju), cepumus (upeņu, smiltsērkšķu), zaļo griķu musli (upeņu, šokolādes, ābolu – aveņu). Mūsu produktus ir iecienījuši veģetārieši, svaigēdāji, bērni, cilvēki ar glutēna alerģiju, un tie, kuriem rūp veselīgs ikdienas uzturs.
Kāds uzņēmumam ir bijis aizvadītais gads?
Pēdējie divpadsmit mēneši bija vareni aizraujošs, izaicinošs, radošs, reizēm arī grūts laiks. Esam iesaistījušies tūrisma jomā, startējām Eiropas projektā “Leader” un saņēmām atbalstu. Pašlaik top arī jauns projekts, lai ražotne spētu attīstīties un varētu savus produktus eksportēt uz ārvalstīm. Ražotnē uzņemam tūristus, stāstām kā top mūsu produkti, degustējam, organizējam meistarklases – mācām bērniem, kā pagatavot saldumus, neizmantojot cukuru.
Ko piedāvāsiet iedzīvotājiem uzņēmēju un amatnieku izstādē “Vidzemes Uzņēmēju dienas 2017”?
Lai iepazīstinātu ar mūsu produktiem Valmieras un tās apkārtnes iedzīvotājus, “Vidzemes Uzņēmēju dienās” piedalīsimies jau otro gadu. Būs iespēja visus produktus nogaršot, arī mūsu jaunumu – sīpolu sausmaizītes!
Ar kādu mērķi piedalāties šāda veida pasākumos?
Mūsu uzņēmums piedalās izstādēs, jo īpaši, tepat kaimiņu novados notiekošajās. Labprāt stāstām par veselīgu dzīvesveidu, no kādiem produktiem ikdienā vajadzētu atteikties, popularizējam arī citu uzņēmumu ražotos produktus, kurus ieteicams lietot uzturā. Īsāk sakot, informējam un izglītojam mūsu klientus.
Ko gribētu novēlēt izstādes dalībniekiem un organizatoriem izstādes 20 gadu jubilejā?
Dalībniekiem novēlam veiksmi un izturību savu mērķu sasniegšanā! Organizatoriem – daudz jaunu radošu ideju arī turpmāk!