Valmieras Ziņas

Meistarklase ar vairākiem veiksmes stāstiem

Lasīšanas laiks: 5 min

Otrdien, 24.maijā, Smiltenes tehnikumā notika biedrības “Siera klubs” organizēts Meistara dienas seminārs nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem un skolas sadarbības partneriem no vietējiem uzņēmumiem. Meistarklasi vadīja restorāna “Porto” šefpavārs Uldis Krebs.

“Cilvēki ēda arī akmens laikmetā. Bet šodien gribam paēst ne vien veselīgi un garšīgi, bet arī skaisti,” semināru atklājot, klātesošos uzrunāja skolas direktors Andris Miezītis. “Siers ir karalis visam, ko ēdam. Tāpēc šodienas semināra centrā – piena produkti un jo īpaši – siers. “Smiltenes tehnikums” priecājas par iespēju būt “Siera kluba” biedram un labo sadarbību ar siera ražošanas uzņēmumiem, no kuriem īpaši cieša saikne izveidojusies ar a/s “Jaunpils pienotava” un a/s “Smiltenes piens”. No sirds vēlu veiksmi manas mīļās Raunas jaunajam uzņēmumam “Latvijas ķiploks”, kura pārstāves šodien piekritušas dalīties pieredzē ar Smiltenes tehnikuma nākamajiem ēdināšanas speciālistiem.”

“Meistara dienas profesionāli izglītojošajās skolās, kurās sagatavo ēdināšanas pakalpojumu speciālistus, rīkojam ar mērķi – celt minētās profesijas prestižu un šogad, ņemot vērā sarežģīto situāciju piena nozarē, popularizēt pienu un tā produktus,” informē biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. “Vēlamies rosināt ēdināšanas pakalpojumu jomā strādājošos atbalstīt mūsu zemniekus un ražotājus. Meistarklasē ar jauniešiem strādāja Uldis Krebs – viens no populārākajiem Latvijas pavāriem ar divdesmit gadu darba stāžu. Strādājis par šefpavāru viesnīcas “Konventa sēta” restorānā “Raibais balodis”, prestižajā Rīgas restorānā “Otto Schwarz” un Jūrmalas restorānos “Preatore” un “Se la Vie”. Nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem tā ir fantastiska pieredzes un profesionālās izaugsmes skola. Jaunieši seminārā un meistarklasē, kopā ar šefpavāru darbojoties virtuvē, iepazinās ar jauniem piena produktu izmantošanas veidiem.

Savos semināros parasti iepazīstinām ēdināšanas pakalpojumu jomā strādājošos ar augstākās kvalitātes un arī jaunākajiem, Latvijā ražotajiem produktiem. Prieks par to, ka pēdējos gados ievērojami augusi siera kvalitāte, šķirņu daudzveidība un patēriņš. Mūsu senči piena produktus uzturā lietoja daudz vairāk nekā to ierasts mūsdienās, jo zināja, ka līdz ar tiem organismā ātri tiek uzņemtas organismam nepieciešamās olbaltumvielas, tauki, minerālvielas un vitamīni. Vasarā piena apjoms palielinās, tāpēc aicinām ļaudis būt radošiem un to izmantot gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos un dzērienos. Tāpat ir tik daudz veidu, kā ēdienkartē var izmantot sieru. Katru gadu nāk klāt aizvien jaunas un jaunas šķirnes. Tā ka katrs var izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Kombinējot sieru ar citiem produktiem, iespējams pagatavot interesantus un uzturvielām bagātus ēdienus. Būsim Latvijas patrioti un atbalstīsim savus zemniekus un vietējos uzņēmējus!”

V. Davidanova atzīst, ka piens un tā produkti ir arī viņas pašas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. “Rīkojot seminārus un piedaloties izcilu šefpavāru meistarklasēs, man ir bijusi laime izbaudīt ļoti izsmalcinātus ēdienus. Tāpēc, atgriežoties mājās, gribas ko vienkāršāku. Piemēram, man ļoti garšo klimpu zupa, kuru gatavojam trīs dažādos veidos.”

“Siera kluba” panākumi ir arī vieni no skaistākajiem Latvijas veiksmes stāstiem. Spilgts apliecinājums neizsīkstošam radošumam, spējai iet līdzi laikam, ienest Latvijā jaunākās modes tendences no citām valstīm, ir sešām Latvijas populārākajām siera šķirnēm uzceltās skulpūras un Edgara Janemana veidotais piemineklis “Siera dimants” Preiļos. Elpu aizraujošs notikums bija izcilākajiem sieriem uzšūtie tērpi. Ir celti siera kalni, pīti siera vainagi un notikušas sacensības siera rituļu ripināšanā.

“Siera kluba” veiksmes stāsts nav iedomājams bez visiem tiem radošajiem un enerģiskajiem cilvēkiem, kas iesaisījušies un atbalstījuši biedrības aktivitātes,” atzīst V Davidanova.
Meistara dienas ietvaros jauniešiem notika arī neliels konkurss.

A/s “Smiltenes piens” tirdzniecības nodaļas vadītājs Aigars Veldre iepazīstināja ar “Smiltenes piena” veiksmes stāstu, sniedzot ieskatu uzņēmuma vēsturē un daudzveidīgās produkcijas klāstā. Smiltenes tehnikuma jaunieši atzina, ka pēc semināra pienu un tā produktus noteikti gan vairāk lietos uzturā, gan izmantos ēdienu pagatavošanā. Vietā, kur tik laba materiālā bāze un tuvos draugos un kaimiņos – viens no Latvijā labākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem, ir visas iespējas daudzveidīgiem kulinārajiem eksperimentiem…

Jaunieši ar neviltotu interesi uzklausīja arī šefpavāra Ulda Kreba stāstu par savu profesionālās izaugsmes ceļu. Šefpavārs ir viens no pirmajiem “Siera kluba” biedriem. Gatavojot ēdienus, bieži izvēlas “Smiltenes piena” produktus.

“Bērnībā biju liels našķu cienītājs. Tā kā tolaik veikalos nebija tik daudzveidīga kārumu izvēle, tad ņēmu talkā mammas veco, labo pavārgrāmatu, cepu “žagariņus” un dažādus našķus no smilšu mīklas,” stāsta U.Krebs, kurš pirmās profesionālās zināšanas pavārmākslā guvis Kandavas lauksaimniecības skolā. “Atceroties tā laika iespējas un, salīdzinot tās ar Smiltenes tehnikuma mācību virtuvēm un restorānu, labā nozīmē jūs apskaužu,” seminārā atzina šefpavārs. “Par šādu skolu var sapņot visi nākamie pavāri! Jums ir vaļā visas durvis! Vajadzīga tikai dzirkstele acīs! Bez tās nekas nesanāks. Labi pavāri darba tirgū ir ļoti pieprasīti. Bet īpaši vēlos pasvītrot vārdu “labi”…” Par skaistāko novērtējumu arī pēc vairāk nekā divdesmit pavāra profesijā nostrādātajiem gadiem Uldis Krebs uzskata klienta vārdus: “Paldies! Bija ļoti garšīgi! Nākšu vēl!”
Skolas mācību virtuvē kopā ar populāro šefpavāru strādāja otrā un trešā ēdināšanas pakalpojumu speciālistu kursu audzēkņi.

“Bija prieks sadarboties! Jaunieši strādāja ar neviltotu interesi. Iespējams, kādreiz būsim kolēģi vai sadarbības partneri profesionālās kvalifikācijas prakses laikā,” prognozēja U.Krebs. “Virtuvē nav nekā briesmīgāka par pelēko masu, kas sadzīta, jo skolotāja lika…”

Meistarklasē tika gatavotas divu veidu piena zupas. Brīnumgarda piena zupa ar kūpinātu gaļu un nātrēm, kā arī puravu – kartupeļu krēmzupa, kurai saldā krējuma vietā tika liks piens ar augstu tauku saturu. Seminārā goda tika celts arī pavasara dārzeņu karalis, viens no šefpavāra Ulda Kreba iecienītākajiem dārzeņiem – sparģelis, ko pasniedza kopā ar truša gaļu. Smiltenes tehnikuma jaunieši semināra dalībniekus un skolas sadarbības cienāja partnerus ar “caffe latte”, kas šoreiz tika gatavota, saldā krējuma vietā liekot putotu pienu.

“Esam priecīgi, ka Smiltenes tehnikums ir atvērts sadarbībai, netur sveci zem pūra un ļauj iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām un citām novitātēm arī vietējiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem,” atzīst uzņēmuma “Madara 89” kulinārijas un ēdināšanas nodaļas vadītāja Svetlana Vilistere, kura uz semināru bija ieradusies kopā ar uzņēmuma pavāriem un konditoriem. “Esam guvuši daudz jaunu ideju, tagad tās varēsim izmantot arī savā virtuvē,” saka Smiltenes tehnikuma viesnīcas “Kalna ligzda” pavāre Astrīda Bediķe.

Semināra dalībnieki par vienu no saistošākajām pasākumā atzina arī jaunā ķiploku pārstrādes uzņēmuma SIA “Latvijas ķiploks” pārstāvju Ineses Krūklītes un Sintijas Rudes stāstu par to, cik interesanti un daudzveidīgi var izmantot garšaugu karali ķiploku.

Liels paldies Zemkopības ministrijai un piena pārstrādes uzņēmumiem par atbalstu semināru rīkošanā, kā arī skolotājai Iritai Teperei, kuras vadībā tapa skaistais galda klājums!

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Trikātas pamatskola aicina darbā sētnieku/-ci (1 likme jeb 40 stundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • veikt fiziski intensīvu darbu; • nodrošināt Trikātas pamatskolas teritorijas kārtību – gājēju celiņiem, piebraucamām vietām, parku celiņiem, tīrot sniegu, pļaujot zālienu, savācot atkritumus un lapas; • veikt palīgdarbus gan iekštelpās, gan āra darbos; ja Tev ir: • pamatizglītība un pamatiemaņas vai vidējā profesionālā izglītība; • labas latviešu valodas zināšanas; • fiziskā izturība un gatavība veikt fizisku darbu neatkarīgi no laika apstākļiem; • kompetences: pozitīva, atbildīga attieksme pret darbu; prasmes noteikt prioritātes un plānot ikdienas darbu atbilstoši savai kompetencei, uzticētos darba pienākumus veikt kvalitatīvi; spēja strādāt ātri un rūpīgi; mēs piedāvājam: • pamatalgu 740 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2025. gada 27. janvārim e-pastā: trikatas.pamatskola@valmiera.edu.lv, tālrunis informācijai 20364920. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Gaismaskalns, Trikāta, Trikātas pag., Valmieras nov. Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-01-27 Kontaktpersona: trikatas.pamatskola@valmiera.edu.lv 20364920

Pievienojies mūsu komandai! Trikātas pamatskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā speciālo pedagogu pirmsskolā (0,235 likmes jeb 7.048 stundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adreses: “Gaismaskalns”, Trikāta un “Avotkalni”, Brenguļi, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • veikt individuālo darbu ar izglītojamajiem; • palīdzēt, konsultēt Iestādes skolotājus darbā ar izglītojamajiem, kuriem nepieciešams atbalsts; • īstenot pirmsskolas izglītības un pamatizglītības programmas, nodrošinot kvalitatīvu pedagoģisko procesu, ņemot vērā katra bērna individualitāti; • plānot un realizēt savu darbu sadarbībā ar kolēģiem un bērnu vecākiem; un ja Jums ir: • izglītība atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu; atbildības sajūta, disciplinētība, precizitāte; spēja analizēt un risināt konfiktsituācijas, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; spēja cieņpilni komunicēt ar bērniem un pieaugušajiem; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 269.00 EUR pirms nodokļu nomaksas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2025.gada 27.janvārim plkst. 17.00 e-pastā: trikatas.pamatskola@valmiera.edu.lv, tālrunis informācijai 20364920. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SPECIĀLAIS PEDAGOGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Gaismaskalns, Trikāta, Trikātas pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-01-27 Kontaktpersona: trikatas.pamatskola@valmiera.edu.lv 20364920

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras sākumskola aicina darbā vispārējās pamatizglītības skolotāju uz nenoteiktu laiku (no 2025.gada 1.septembra). Ja Jūs vēlaties: • plānot un nodrošināt kvalitatīvu izglītības procesu atbilstoši normatīvo aktu prasībām; • plānot un organizēt savu un izglītojamo darbu atbilstoši izglītības Iestādes mērķim un uzdevumiem; • plānot un realizēt mācību un audzināšanas darbu, kas ietver mācību priekšmeta metodikas pārzināšanu; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: psiholoģiskā noturība un augsta emocionālā inteliģence; precizitāte un atbildīga attieksme pret darbu; prasmes strādāt komandā;  mēs piedāvājam: • atalgojumu 1374.00 EUR pirms nodokļu nomaksas par 1 (vienu) likmi; • iespējas piedalīties Iestādes izaugsmes veicināšanā un profesionālās pilnveidošanās iespējas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam. CV, pieteikuma vēstuli lūdzam nosūtīt uz e-pastu: vs@valmiera.edu.lv ar norādi „Vispārējās pamatizglītības skolotājs/-a” līdz 2025.gada 31.janvārim plkst.16.00. Tālrunis papildu informācijai: 64224737. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Pāvila Rozīša iela 40, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-01-31 Kontaktpersona: vs@valmiera.edu.lv 64224737

Mūsu partneri