Lasīšanas laiks: 2 min
Agroresursu un ekonomikas institūts šodien Mazsalacā rīkos kaņepju audzēšanas tehnoloģijām veltītu “Lauku dienu”, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).
Lekciju un praktisko piemēru ciklā iecerēts apskatīt pārtikas kaņepju audzēšanas tehnoloģijas, kas patlaban ieguvušas lielu popularitāti citviet pasaulē.
“Lauku dienā” tiks prezentēti pētniecības rezultāti no audzēšanas piemēriem Latvijā, kā arī būs iespējams aplūkot kaņepju audzēšanas saimniecību līdz šim paveikto Latvijā.
Tostarp zemnieku saimniecības “Lojas” saimnieks Mareks Bērziņš dalīsies ar pieredzi kaņepju audzēšanā, kā arī stāstīs par eksperimentiem kaņepju audzēšanā bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā. Pasākumā piedalīsies arī ZM parlamentārais sekretārs Jānis Grasbergs, lai ar ražotājiem apspriestu šīs potenciālās nozares turpmāko attīstību Latvijā.
“Šobrīd mēs esam par soli tuvāk pasaules lauksaimniecības jaunajām ievirzēm. Pavisam nesen tika apstiprināti jauni, uz attīstību vērsti likuma grozījumi. Līdz ar to Latvijā ir iespējams audzēt lauku kaņepes, tālāk izmantojot to lapas, kātus un ziedkopas, respektīvi visas sastāvdaļas,” pauda Grasbergs.
Pēc viņa sacītā, Eiropa un arī pasaule virzās ekoloģiskās domāšanas un ražošanas virzienā, no kaņepēm iegūtās izejvielas izmantojot dažādu ķīmisku komponenšu aizstāšanā. Piemēram, kaņepju šķiedru izmanto autobūvē, bet citas sastāvdaļas var izmantot medicīnā un kosmētikā.
Grasberga ieskatā, kaņepju audzēšana ir perspektīva nozare, kurai ir vērts pievērst uzmanību. Turklāt Latvijā tam ir labvēlīgi laika apstākļi.
Grasbergs “Lauku dienā” stāstīs arī par to, kādi ieguvumi no šī kultūrauga var būt lauksaimniekiem un reģionos un pilsētās dzīvojošiem, un kāda varētu būt attīstības vīzija šajā nozarē.