Lasīšanas laiks: 2 min
Cukura diabēts ir kļuvis par vienu no izplatītākajām slimībām Latvijā – mūsu valstī, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, šobrīd reģistrēti 81 420 diabēta pacienti, no kuriem lielākai daļai, jeb 94% ir otrā tipa diabēts.
Cilvēkiem, kuri sirgst ar diabētu, ir jāmaina savi uztura paradumi. Taču arī pirms saslimšanas ir virkne iespēju, kā rūpēties par veselību – aktīvs dzīvesveids, regulāras maltītes un sabalansēts uzturs ir tikai daži no tiem.
Padomos, kā rūpēties par savu veselību dalās “Rimi” veselības ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis un diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente.
Riska grupā – jaunieši
Cukura diabēta attīstībai liela ietekme ir cilvēka dzīvesveidam – jo tas ir mazkustīgāks, jo lielākas iespējas ar to saslimt. “Pirmā tipa diabēts, kad organisms pārstāj ražot insulīnu, biežāk ir izplatīts jauniešu vidū, savukārt otrā tipa diabēts, kad ir traucēta insulīna ražošana aizkuņģa dziedzerī, biežāk tiek diagnosticēts vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tomēr
pēdējo gadu novērojumi liecina, ka diabēts kļūst arvien “jaunāks”.
Otrā tipa diabēts arvien biežāk tiek diagnosticēts jauniešiem un bērniem, ko visticamāk ietekmējis neveselīgs uzturs un pārāk mazkustīgs dzīvesveids,” skaidro diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente.
Neregulāras un “smagas” maltītes – ceļš līdz diabētam
Tehnoloģiju laikmetā, kad lielu daļu laika tiek pavadīts pie datora vai TV ekrāna, pārāk maz uzmanības tiek veltīts fiziskām aktivitātēm un veselīgam dzīvesveidam. Tāpat arī ēdienreizes tiek ieturētas neregulāri, nereti aizmirstot ieturēties vispār, vai dienas “smagāko” un kalorijām bagātāko maltīti uzņemot vēlu vakarā, pirms gulētiešanas.
“Visbiežāk tiek “grēkots” ar dienas nozīmīgāko ēdienreizi – brokastīm, aizbildinoties ar vēlmi pagulēt vai laika trūkumu.
Taču tieši brokastis “uzlādē” ķermeni un sniedz enerģiju visai dienai, tā samazinot liekā svara rašanās iespēju. Turklāt atruna par laika trūkumu noteikti nav pamatota, jo veselīgas maltītes pagatavošana neaizņem daudz laika,” komentē Rimi veselīgās ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kalorijām bagāts uzturs veicina saslimšanu
Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu lietošana uzturā. Taču patiesībā tieši kalorijas un pārmērīgi treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un saslimšanu ar diabētu.
“Kalorijas uzņemam gan ar saldumiem, gan treknām maltītēm. Tādēļ maldīgs ir uzskats, ka cukura diabēts rodas tikai no biežas našķošanās ar kārumiem.
Nav konkrēts produktu grupas, kas var izraisīt diabētu, tomēr nesabalansēts un neveselīgs uzturs, kā arī mazkustīgs dzīvesveids, veselības stāvokli par pasliktināt, “ komentē Ārente.