Lasīšanas laiks: 2 min
Viena no iecienītākajām maltītēm ikdienas steigā ir un paliek hotdogs. Lai gan pirmās liecības par hotdogu lietošanu uzturā parādījās vēl tālajā 15. gadsimtā, Latvijā hotdogs kļuva plaši pazīstams salīdzinoši nesen, taču ātri vien iekaroja cilvēku sirdis un kļuva par iecienītu maltīti ikdienā.
Hotdogs – maltīte ar 500 gadu ilgu vēsturi
Par spīti pieņēmumam, ka hotdogs ir amerikāņu ēdiens, tā dzimtene tomēr ir Eiropa. Pēc vienas no versijām hotdogs ir radies Frankfurtē. Tur 1987. gadā tika svinēta arī hotdoga desiņas 500. dzimšanas diena. Savukārt cita leģenda vēsta, ka hotdogs radās Vīnē. Austrijā to sauc par wiener jeb Vīnes desiņu, cenšoties pierādīt, ka maltītes rašanās vieta ir tieši Austrija. Pats pazīstamais ēdiens – sulīgs cīsiņš pasniegts svaigā maizītē, ir radies cilvēku maltītes ieturēšanas ērtības dēļ. Sākotnēji karsti vārītās desiņas tika pārdotas un pasniegtas atsevišķi, taču pircējiem to bija grūti turēt rokās, jo karstā desiņa apdedzināja rokas. Tāpēc vēlāk tās sāka likt svaigā maizīte. Tā radās hotdogs.
Savu slaveno nosaukumu ēdiens ieguva 20. gadsimta sākumā Ņujorkā aukstā aprīļa dienā. Ielu tirgotāji, pārdodot desiņas, sauktas par dachshund, kas tulkojumā nozīmē garais suns, aicināja pircējus iegādāties karstās desiņas. Ņujorkas laikraksta karikatūrists, novērojot šo procesu, radīja karikatūru, kur attēloja rejošas dachshund desiņas, pasniegtas svaigā maizītē. Nezinot, kā pareizi rakstīt desiņu nosaukumu, viņš zīmējumu papildināja ar uzrakstu hot dog (karstais suns). Kopš tā laika mēs šo maltīti pazīstam tieši ar šādu nosaukumu.
Hotdoga ēšanas paradumi Latvijā
Arī Latvijā hotdogs ir viena no iecienītākajām pusdienu un launaga maltītēm, jo, kā liecina Narvesen dati, visbiežāk tos iegādājas tieši laika posmā no plkst. 11.00 līdz 18.00. Vispopulārākā izvēle ir hotdogs ar balto maizīti un vareno Kabanos desiņu. Tai seko Vīnes un desiņa bekona uzvalkā. Visiecienītākās mērces, ar ko pircēji visbiežāk papildina savu hotdogu, ir majonēze un kečups, kam seko marinētu gurķu salāti. “18 gadu laikā, piedāvājot saviem klientiem iegādāties hotdogus, esam pieredzējuši dažādas klientu pasūtītas garšu kombinācijas. Daži vēlas baudīt tikai desiņu ar maizi, nepievienojot piedevas, bet daži izvēlas veģetāro maltīti – tikai maizīti ar grauzdētiem sīpoliem vai gurķu salātiem,” stāsta Linda Sietiņa, Narvesen Baltija mārketinga daļas vadītāja.